Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε σε ηλικία 88 ετών το πρωί της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε το Βατικανό, λίγες ημέρες αφότου πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου είχε νοσηλευτεί για μια σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη
Από τους 138 καρδινάλιους που έχουν δικαίωμα ψήφου στο κονκλάβιο, οι 110 διορίστηκαν από τον Πάπα Φραγκίσκο. Αυτή η ομάδα είναι αισθητά πιο πολυπολιτισμική από προηγούμενες, με μεγαλύτερη εκπροσώπηση από την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, αντανακλώντας το όραμα του πάπα Φραγκίσκου για μια Εκκλησία με παγκόσμια εμβέλεια. Ο νεότερος καρδινάλιος εκλέκτορας είναι μόλις 45 ετών και είναι Ουκρανός κληρικός που ζει στην Αυστραλία.
Έτσι, είναι πιθανό, για πρώτη φορά εδώ και αιώνες, ο επόμενος πάπας να προέλθει από την Αφρική, την Ασία ή άλλη περιοχή που παραδοσιακά υποεκπροσωπείται στην ηγεσία της Εκκλησίας.

Μεταξύ των Αφρικανών καρδιναλίων που συζητούνται είναι ο Πίτερ Τέρκσον από τη Γκάνα, πρώην επικεφαλής του Παπικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Ειρήνης, και ο Φριντολίν Αμπόνγκο από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αρχιεπίσκοπος της Κινσάσα. Και οι δύο είναι συντηρητικοί και έχουν εκφραστεί δυναμικά υπέρ της ειρήνης στις χώρες τους.
Ένας ακόμη ισχυρός υποψήφιος είναι ο Φιλιππινέζος καρδινάλιος Λουίς Τάγκλε, πρώην αρχιεπίσκοπος της Μανίλα, ο οποίος, όπως και ο Φραγκίσκος, δίνει έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη και τη φροντίδα των φτωχών.
Ο Ούγγρος καρδινάλιος Πέτερ Έρντο θεωρείται κορυφαίος συντηρητικός υποψήφιος και θα μπορούσε να αποτελέσει γέφυρα με τους Ανατολικούς Χριστιανούς, καθώς έχει εργαστεί για την προσέγγιση με τους Ορθόδοξους και έχει τονίσει την ανάγκη ενότητας των Εκκλησιών.
Στη λίστα βρίσκεται και ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, γραμματέας του Βατικανού, ο οποίος, λόγω της διπλωματικής του θέσης, είναι γνωστός σε όλους τους καρδινάλιους.
Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι είναι ο Ιταλός Ματέο Τσούπι, αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια, και ο Μάριο Γκρεκ από τη Μάλτα, γενικός γραμματέας της Συνόδου των Επισκόπων, θέση που τον έφερε σε στενή επαφή με τον Πάπα Φραγκίσκο.
Τι συμβαίνει στο Βατικανό κατά τη μεταβατική περίοδο;
Κατά τη διάρκεια της «sede vacante» (κενή έδρα), δηλαδή της περιόδου που η θέση του πάπα είναι κενή, ένας ανώτερος καρδινάλιος, γνωστός ως καμεράριος, πιστοποιεί τον θάνατο του πάπα και αναλαμβάνει προσωρινά τη διαχείριση των οικονομικών και διοικητικών υποθέσεων του Βατικανού. Δεν έχει, όμως, εξουσία να αλλάξει το δόγμα της Εκκλησίας ή να λάβει σημαντικές αποφάσεις.
Τη θέση του καμεράριου κατέχει σήμερα ο ιρλανδικής καταγωγής καρδινάλιος Κέβιν Φάρελ, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Βατικανού.