Στην Κίνα δεν ασχολούνται μόνο με το Μουντομπάσκετ

Στην Κίνα δεν ασχολούνται μόνο με το Μουντομπάσκετ Facebook Twitter
Σε πολλούς η εξέγερση θυμίζει έντονα το «Κίνημα της Ομπρέλας» το 2014, το οποίο σημαδεύτηκε από τις 70 μέρες κατάληψης του χρηματοπιστωτικού και πολιτικού κέντρου του Χονγκ Κονγκ. EPA/ROMAN PILIPEY
1

Την περασμένη Κυριακή, σ' ένα κατάμεστο γήπεδο στη Σεντσέν της Κίνας, η Γαλλία επικράτησε της Γερμανίας και ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις της στο Μουντομπάσκετ.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το στάδιο, το κλίμα ήταν φορτισμένο, όχι όμως για τον ίδιο λόγο. Η πόλη της Σεντσέν βρίσκεται 25 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της Κίνας με το Χονγκ Κονγκ, στο οποίο εδώ και μήνες συμβαίνουν μερικές από τις πιο μεγάλες και επεισοδιακές διαδηλώσεις από το 1997, όταν και έπαψε να ανήκει στη Βρετανική Κοινοπολιτεία και πέρασε στην κυριαρχία της Κίνας.

Χαρακτηριστικό της έντασης είναι πως την ίδια περίπου ώρα του αγώνα, διαδηλωτές ντυμένοι στα μαύρα και κρυμμένοι πίσω από ομπρέλες για να μην καταγραφούν από τις κάμερες ασφαλείας, προσπαθούσαν –παρά την απαγόρευση– να αποκλείσουν την πρόσβαση στο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, στήνοντας ολόκληρα οδοφράγματα στον τερματικό σταθμό των λεωφορείων του αεροδρομίου, ενώ άλλοι κινούνταν με χαμηλή ταχύτητα στον αυτοκινητόδρομο που οδηγούσε εκεί για να προκαλέσουν μποτιλιάρισμα.

Η πόλη θύμισε εμπόλεμη ζώνη, ενώ η FIBA ζήτησε εξηγήσεις προκειμένου να διασφαλίσει την ακεραιότητα των δημοσιογράφων και των μελών των εθνικών αποστολών που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ.

Η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει την Κίνα η όποια, πέρα από το Μουντομπάσκετ και τις διαδηλώσεις, είχε να αντιμετωπίσει και τον φονικό τυφώνα Λέκιμα, ο οποίος άφησε πίσω του τουλάχιστον 49 νεκρούς και 21 αγνοούμενους στην ανατολική παράκτια επαρχία Ζετζιάνγκ.

Στις 12 Αυγούστου, οι εικόνες με τα τανκς και τα στρατιωτικά οχήματα, τα οποία κινούνταν και στάθμευαν έξω ακριβώς από το στάδιο της Σεντσέν, όπου πρόκειται να αγωνιστεί και η Εθνική Ελλάδος στη δεύτερη φάση του τουρνουά εάν επικρατήσει της Νέας Ζηλανδίας, έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου, με τα διεθνή μέσα να χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη κίνηση της κινεζικής πλευράς επίδειξη δύναμης.

Η πόλη θύμισε εμπόλεμη ζώνη ενώ η FIBA ζήτησε εξηγήσεις προκειμένου να διασφαλίσει την ακεραιότητα των δημοσιογράφων και των μελών των εθνικών αποστολών που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ.

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο, όταν η πρωθυπουργός της ημιαυτόνομης περιοχής, Κάρι Λανγκ, προώθησε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, με αρκετούς να φοβούνται πως ακτιβιστές και δημοσιογράφοι επικριτικοί προς το κινεζικό καθεστώς θα ήταν τα πρώτα θύματα που θα τύχαιναν σκληρής μεταχείρισης και δίκης.

Η κατάσταση, ωστόσο, έκτοτε άρχισε να ξεφεύγει, με τους διαδηλωτές από τη μία να κάνουν χρήση μολότοφ και τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν σε εκείνους με αντλίες νερού, πλαστικές σφαίρες, ενώ δύο φορές αστυνομικοί του Χονγκ Κονγκ φαίνεται πως πυροβόλησαν με κανονικές σφαίρες στον αέρα για εκφοβισμό.

Οι εικόνες προκάλεσαν ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και την υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, Κρίστια Φρίλαντ, να χαρακτηρίζουν την κατάσταση στην περιοχή «εξαιρετικά ανησυχητική».

«Οι θεμελιώδεις ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του συναθροίζεσθαι ειρηνικά, και ο υψηλός βαθμός αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ είναι κατοχυρωμένες από τον θεμελιώδη νόμο του κράτους και διεθνείς συμφωνίες, και πρέπει να συνεχίσουν να τυγχάνουν σεβασμού» ανέφερε μεταξύ άλλων το δελτίο τύπου που συνυπέγραψαν.

Στην Κίνα δεν ασχολούνται μόνο με το Μουντομπάσκετ Facebook Twitter
Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το στάδιο, το κλίμα ήταν φορτισμένο. EPA PHOTO/EPA/PAUL HILTON

Η απάντηση της κινεζικής πλευράς ήταν άμεση με την πρεσβεία της χώρας να αξιώνει από τον Καναδά να «σταματήσει να αναμιγνύεται» στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ.

Ο πυρήνας των λόγων για τους οποίους εξεγείρονται οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ έχει να κάνει ακριβώς με τον όλο και μεγαλύτερο έλεγχο της Κίνας στην ημιαυτόνομη περιοχή, η οποία μπορεί να μην είναι ανεξάρτητη, αλλά προσφέρει στους πολίτες του πολύ μεγαλύτερες ελευθερίες.

Μπορεί η περιοχή να είναι μέρος της Κίνας, αλλά διοικείται στη βάση της συμφωνίας για «μία χώρα, δύο συστήματα». Διαθέτει ξεχωριστό πολιτικό, νομικό και δικαστικό σύστημα από την Κίνα και διασφαλίζει στους πολίτες το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι και της ελευθερίας του λόγου. Έχει δικό της νόμισμα, ενώ αρκετοί πολίτες της δεν θεωρούν τους εαυτούς τους Κινέζους.

Σε πολλούς η εξέγερση θυμίζει έντονα το «Κίνημα της Ομπρέλας» το 2014, το οποίο σημαδεύτηκε από τις 70 μέρες κατάληψης του χρηματοπιστωτικού και πολιτικού κέντρου του Χονγκ Κονγκ.

Για αρκετούς μήνες, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές του κινήματος απέκλειαν τους δρόμους είτε τραγουδώντας και φωνάζοντας συνθήματα, είτε ερχόμενοι σε σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις της πόλης. Αίτημά τους ήταν το Πεκίνο να δώσει στο Χονγκ Κονγκ το δικαίωμα ελεύθερης ψήφου για τον επόμενο κυβερνήτη του.

Τον περασμένο μήνα το Πεκίνο αποφάσισε ότι οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ μπορούν να εκλέξουν τον επόμενο κυβερνήτη του το 2017 σε αντίθεση με το 2012, όταν επελέγη από επιτροπή. Η επιλογή, ωστόσο, ήταν περιορισμένη ανάμεσα σε δύο ή τρεις υποψήφιους, οι οποίοι πρώτα θα έπρεπε να εγκριθούν από την πλειοψηφία μιας φιλοκινεζικής επιτροπής, κάτι που οδήγησε πολλούς να πιστέψουν πως η Κίνα, μ' αυτό τον τρόπο, προσπαθεί πάλι να ελέγξει την ψήφο.

Στην Κίνα δεν ασχολούνται μόνο με το Μουντομπάσκετ Facebook Twitter
Οι εικόνες προκάλεσαν ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και την υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, Κρίστια Φρίλαντ, να χαρακτηρίζουν την κατάσταση στην περιοχή «εξαιρετικά ανησυχητική». EPA/VIVEK PRAKASH

Στη «μάχη» αυτήν τη φορά, μάλιστα, έχουν μπει και οι μαθητές της περιοχής που έφτασαν στο σημείο να κατεβούν μέχρι τους συρμούς του μετρό της περιοχής και, σχηματίζοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα, να αναγκάσουν τις αρχές να διακόψουν την κίνηση τους.

Η κατάσταση και το μένος των πολιτών του Χονγκ Κονγκ προς τους Κινέζους φαίνεται πως ξέφυγε όταν μία μικρή ομάδα διαδηλωτών έδεσε σε ένα καροτσάκι και ξυλοκόπησε έναν άνδρα πιστεύοντας πως είναι κατάσκοπος της Κίνας, ενώ, λίγο αργότερα, επίθεση δέχθηκε και δεύτερος άνδρας, ο οποίος, σύμφωνα με τους διαδηλωτές ήταν μυστικός αστυνομικός.

Οι δυνάμεις της τάξης χρειάστηκε να κάνουν χρήση σπρέι πιπεριού την ώρα που προσπαθούσαν να απομακρύνουν τον άνδρα αυτόν από το αεροδρόμιο. Η απάντηση της Κίνας ήρθε μερικές μέρες μετά με το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, Xinhua, να προειδοποιεί πως το «τέλος είναι κοντά», αφήνοντας ερωτήματα σχετικά με τη φύση αυτού του τέλους.


Η ηγέτης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ανακοίνωσε επισήμως την απόσυρση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου την Τετάρτη, ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές διεθνών μέσων, οι διαδηλώσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν κατά τη συνέχεια του Μουντομπάσκετ. Πόσο ταιριαστή, όμως, είναι μια εικόνα ενός κατάμεστου σταδίου στο οποίο εντός αγωνίζεται ο MVP του NBA, αλλά έξω συνωστίζονται τανκς και στρατιωτικά οχήματα, λες και βρίσκονται σε πόλεμο;

Στην Κίνα δεν ασχολούνται μόνο με το Μουντομπάσκετ Facebook Twitter
Για αρκετούς μήνες, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές του κινήματος απέκλειαν τους δρόμους είτε τραγουδώντας και φωνάζοντας συνθήματα, είτε ερχόμενοι σε σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις της πόλης. EPA PHOTO AFPI/PETER PARKS

Με πληροφορίες από Guardian, CNN και Reuters

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια