Τέσσερις συγκεντρώσεις και πορείες από εργαζόμενους, συνταξιούχους, σωματεία, συνδικάτα, ομοσπονδίες και φοιτητικούς συλλόγους, με κύριο αίτημα την απόσυρση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, πραγματοποιήθηκαν το πρωί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.
Με κεντρικό σύνθημα για αγώνα «ενωτικό και ταξικό», για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωή με δικαιώματα, συγκεντρώθηκαν μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) διαμαρτυρόμενοι για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. που όπως υποστηρίζουν «δίνει γη και ύδωρ» στους εργοδότες, υπονομεύει τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, και «ενταφιάζει» τις συλλογικές συμβάσεις.
Χαιρετίζοντας τους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση, ο κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Συνδέσμου Τύπου- Χάρτου Κ. Μακεδονίας, Γιώργος Καραγιάννης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι είναι «είναι ένα νομοσχέδιο- σκούπα που έφερε η κυβέρνηση, αμέσως μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, είναι ο πολυνόμος που περιέχει τα δώρα για τις μεγάλες επιχειρήσεις όπως μείωση φορολογίας των κερδών, μείωση φορολογίας στα ομόλογα, περιέχει νέα επίθεση σε ό,τι απέμεινε από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την προσπάθεια να βάλουν στο γύψο τα συνδικάτα».
«Ξέρουν ότι οι αντιδράσεις των λαϊκών στρωμάτων θα κλιμακωθούν, έχουν πάρει όλα τα μέτρα με το ηλεκτρονικό "φακέλωμα", ώστε οι εργοδοσίες να ξεμπερδεύουν από εργαζόμενους – μέλη σωματείων και να δέσουν χειροπόδαρα όλα τα συνδικάτα, να ακυρώσουν διαδικασίες γενικών συνελεύσεων και αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις» σημείωσε ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ.
Το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, που είχε οριστεί στις 10:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου, χαιρέτησε από το βήμα και ο πρόεδρος του συνδικάτου «Sloga» της Σερβίας, Ζέλικο Βεσελίνοβιτς. «Στηρίζουμε το ΠΑΜΕ και είμαστε χαρούμενοι όταν βρισκόμαστε μαζί στον κοινό αγώνα γιατί είμαστε έτσι πιο δυνατοί , όλοι οι εργαζόμενοι είμαστε αδέλφια» είπε μεταξύ άλλων ο συνδικαλιστής από τη Σερβία.
Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία μέσω της Εγνατίας και της οδού Καραολή Δημητρίου και κατέληξαν στο ΥΜΑΘ, προαναγγέλλοντας «νέα απεργία στις αρχές Οκτωβρίου». Ακολούθησε σε μικρή απόσταση η πορεία και η ίδια διαδρομή διαδηλωτών της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), που συγκεντρώθηκαν στις 11:00, επίσης στο άγαλμα Βενιζέλου, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που κήρυξε για σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.
«Το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί έχει να κάνει με το ηλεκτρονικό μητρώο των συνδικαλιστών, με την ηλεκτρονική ψηφοφορία και με το ποσοστό συμμετοχής για τη λήψη απόφασης στην απεργία, το 50% συν ένα, που έρχεται από το νόμο Αχτσιόγλου και θεωρούμε ότι είναι ταφόπλακα για το συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί είναι αδύνατον με αυτά τα δεδομένα να ληφθεί απόφαση για απεργία» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, Ανδρέας Γιακουμής, ο οποίος επισήμανε ότι η σημερινή κινητοποίηση είναι «το πρώτο μήνυμα που στέλνουμε στην κυβέρνηση να σκύψει να δώσει αυτά που δικαιούνται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους από τη συντριβή που έχουν υποστεί». Η πορεία της ΕΔΟΘ ολοκληρώθηκε στο ΥΜΑΘ.
Συγκέντρωση στην Καμάρα στις 10:00, για την ακύρωση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου πραγματοποίησαν πρωτοβάθμια σωματεία και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Οι διαδηλωτές διέσχισαν και αυτοί την Εγνατία και, μέσω της οδού Αντιγονιδών, κατέληξαν στο ΥΜΑΘ, σημείο κατάληξης και των τριών συγκεντρώσεων σχεδόν ταυτόχρονα.
Νωρίτερα ολοκληρώθηκε στο Υπουργείο η μοτοπορεία που πραγματοποίησαν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης. Οι διανομείς είχαν συγκεντρωθεί στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Εγνατία συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια