Τουλάχιστον 59 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 155 τραυματίστηκαν στη φωτιά που ξέσπασε σε κλαμπ της Βόρειας Μακεδονίας.
Βίντεο που κυκλοφόρησε από διεθνή πρακτορεία στα social media, δείχνει, πώς ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά, περίπου στις 02:30 (01:30 ώρα Ελλάδας) στο κλαμπ Pulse.
Υπολογίζεται, ότι περίπου 500 άτομα βρίσκονταν στο νυχτερινό κέντρο στο Κοτσάνι, μια πόλη περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας, των Σκοπίων. Πληροφορίες του BBC, μεταφέρουν, πως οι θαμώνες παρακολουθούσαν μια συναυλία των DNK, ενός δημοφιλούς ντουέτου χιπ-χοπ στη χώρα.
Τα πλάνα του κλιπ δείχνουν το συγκρότημα να παίζει στη σκηνή με εφέ πυροτεχνημάτων επί σκηνής, όταν μερικές σπίθες έπιασαν φωτιά στο ταβάνι για να εξαπλωθούν γρήγορα.
Το βίντεο που «επαληθεύτηκε από το BBC», όπως μετέφερε το ίδιο το πρακτορείο δείχνει το πλήθος να προσπαθεί να σβήσει τις φλόγες στο ταβάνι. Στα πλάνα φαίνεται, πως το κλαμπ ήταν ακόμα γεμάτο και ορισμένοι από τους θαμώνες φαίνεται να παρακολουθούσαν τις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς αντί να φύγουν.
Σύμφωνα με αναφορές, υπήρχε μόνο ένα σημείο εισόδου και εξόδου στο «αυτοσχέδιο» νυχτερινό κέντρο, γεγονός που προκάλεσε πανικό. Σε δηλώσεις της, η 20χρονη Marija Taseva δήλωσε στο Channel 5 TV, ότι βρέθηκε στρυμωγμένη στο κλαμπ καθώς ο κόσμος έτρεχε προς τις εξόδους. Θυμήθηκε ότι έπεσε στο έδαφος και ποδοπατήθηκε κατά τη διάρκεια του χάους πριν καταφέρει να βγει έξω.
Για την τραγωδία στο κλαμπ με τους δεκάδες νεκρούς, έχουν εκδοθεί τέσσερα εντάλματα σύλληψης.
Υπόθεση διαφθοράς ερευνούν οι αρχές
Την ώρα που οι νεκροί της τραγωδίας στο Κοτσάνι ανέρχονται στους 59, οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας ερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεκίνησε η φωτιά, με αναφορές για διαφθορά και παράνομη λειτουργία του κέντρου.
«Αυτή η εταιρεία δεν έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας. Αυτή η άδεια, όπως και πολλά άλλα πράγματα στο παρελθόν, συνδέεται με την διαφθορά», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάντσε Τόσκοβσκι, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κότσανι.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περισσότερα από 20 πρόσωπα θεωρούνται ύποπτα στο πλαίσιο της έρευνας, ανάμεσά τους τα δύο βασικά μέλη του συγκροτήματος hip-hop DNK, πολύ δημοφιλούς στην Βόρεια Μακεδονία.
Με πληροφορίες από BBC