Επανέρχεται το σενάριο της εισόδου με κάρτα στα πανεπιστήμια για τους φοιτητές, σε μία περίοδο που η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει τα φαινόμενα βίας και ανομίας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νέα», η κυβέρνηση έχει επαναφέρει το ενδεχόμενο εισόδου με κάρτα, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο, το οποίο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση οι διοικήσεις των ανώτατων ιδρυμάτων να πάρουν τη σχετική πρωτοβουλία. Το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση θα παρουσιαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι την εκπνοή του έτους.
Η «κάρτα εισόδου»
Δεν είναι η πρώτη φορά που στο υπουργείο συζητούν για την «κάρτα εισόδου» στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, με πιθανότερο το σενάριο αρχικής εφαρμογής στα μικρά πανεπιστήμια, καθώς η καθολική ισχύ σε ιδρύματα με περισσότερους φοιτητές αναμένεται να παρουσιάσει μεγαλύτερες προκλήσεις.
«Με τη σωστή φύλαξη των εισόδων των πανεπιστημιακών χώρων μπορούμε να περιφρουρήσουμε την είσοδο παραβατικών στοιχείων» λέει σχετικά ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ν. Παπαϊωάννου. «Η κάρτα εισόδου είναι αλήθεια ότι προϋποθέτει την πλήρη φύλαξη του πανεπιστημιακού, κάμπους γύρω γύρω, κάτι που δεν είναι τόσο στην κουλτούρα μας ως χώρας και χρειάζεται διαδικασίες που το πανεπιστήμιο σήμερα δεν είναι έτοιμο να εφαρμόσει» αναφέρει.
Ο ίδιος εκτιμά ότι το σύστημα μπορεί να «αυτορυθμιστεί (...) με διαδικασίες συναίνεσης και συνεργασίας όλων των μερών του».
Η όποια εφαρμογή του μέτρου θα συνδυαστεί με την εξασφάλιση επαρκούς φωτισμού τις βραδινές ώρες και άνοιγμα των campus τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, για τις διάφορες εκδηλώσεις και επιστημονικές συναντήσεις που θα διοργανώνονται.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να λάβουν επιπλέον μέτρα για την ασφάλεια των φοιτητών στους χώρους του ιδρύματος ανακοινώνοντας πως, πλέον, τις νύχτες, ανοιχτή θα μένει μόνο η κεντρική είσοδος στη Φιλοσοφική και η είσοδος απέναντι από τη ΔΕΘ.
σχόλια