Πέθανε ο Βασίλης Βάρσος του γνωστού ζαχαροπλαστείου στην Κηφισιά

Πέθανε ο Βασίλης Βάρσος του γνωστού ζαχαροπλαστείου στην Κηφισιά Facebook Twitter
1

Πέθανε ο Βασίλης Βάρσος, ένας από τους κληρονόμους και διαχειριστές του πασίγνωστου ζαχαροπλαστείου στην Κηφισιά

Ήταν ο ένας από τους δύο εγγονούς του Βασίλη Βάρσου, που είχε ανοίξει το πρώτο ζαχαροπλαστείο στο μακρινό 1892, πριν μεταφερθεί στην οδό Κασαβέτη. Ο Βασίλης Βάρσος πέθανε το βράδυ της Τρίτης 14 Ιανουαρίου. Η αιτία θανάτου του δεν έχει γίνει γνωστή ακόμα. 

Ανήκε στην τρίτη γενιά της οικογένειας που διαχειριζόταν την επιχείρηση, μαζί με τον Γιώργο Βάρσο. Πριν λίγα χρόνια είχαν αναλάβει οι νεότεροι της οικογένειας, Κωνσταντίνος και Αντώνης.

Πέθανε ο Βασίλης Βάρσος του γνωστού ζαχαροπλαστείου στην Κηφισιά Facebook Twitter

Συλλυπητήρια από τον Εμπορικό Σύλλογο Κηφισιάς

Την είδηση του θανάτου γνωστοποίησε στο Facebook ο Εμπορικός Σύλλογος Κηφισιάς, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια των μελών του για την απώλεια: «Ο Εμπορικός Σύλλογος Κηφισιάς εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη των μελών του για την απώλεια του επιφανούς και αγαπητού μέλους του, Βασίλη Βάρσου και απευθύνει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

»Ο Βασίλης Βάρσος υπήρξε γνωστός και αγαπητός στην Κηφισιώτικη οικογένεια. Εξαιρετικός επιχειρηματίας, υπέροχος οικογενειάρχης, αγαπητός συμπολίτης, θα μας λείψει πολύ».

Η ιστορία του θρυλικού ζαχαροπλαστείου

Το 1890 ο ιδρυτής της εταιρείας Βασίλειος Χ. Βάρσος έφυγε από την Καστριώτισσα, Φωκίδος με τον αδελφό του και ήρθαν στην Αθήνα. Στην ηλικία των 16, άνοιξε ένα κατάστημα παραγωγής γάλακτος στην γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Σανταρόζα στην Αθήνα. Το 1910, ο Βάρσος άκμαζε καθώς απασχολούσε 24 άτομα προσωπικό και είχε ένα από τα μεγαλύτερα ψυγεία της εποχής με 20 παγοκολώνες.

Το 1922 αποφασίστηκε να μεταφερθεί η επιχείρηση στο κέντρο της Κηφισιάς γιατί εκείνη την εποχή οι κάτοικοι της είχαν την μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη. Κατά την διάρκεια των σκληρών χρόνων της Γερμανικής κατοχής πολλοί Αθηναίοι ήρθαν να ζήσουν στην Κηφισιά, μιας και ήταν πιο εύκολο να βρουν φαγητό. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου το καθαρό γάλα ήταν πολύ δυσεύρετο αφού συνήθως ήταν νερωμένο.

Πέθανε ο Βασίλης Βάρσος του γνωστού ζαχαροπλαστείου στην Κηφισιά Facebook Twitter
Το ζαχαροπλαστείο είχε ιδρυθεί στο μακρινό 1892
Πέθανε ο Βασίλης Βάρσος του γνωστού ζαχαροπλαστείου στην Κηφισιά Facebook Twitter

Ο Κωνσταντίνος Βάρσος έδωσε μια νέα ώθηση στην εταιρεία, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εισήγαγε αγελάδες από την Ολλανδία. Μια Ολλανδική αγελάδα απέδιδε 35-40 κιλά γάλα, ενώ μια Ελληνική απέδιδε 8-10 κιλά. Φυσικά, οι Ολλανδοί πουλούσαν μόνο αγελάδες και όχι ταύρους ώστε να διατηρηθεί η αποκλειστικότητα τους. Ο Κωνσταντίνος κατάφερε να αγοράσει κάποιες έγκυες αγελάδες κατά την διάρκεια των ταξιδιών του στην Ολλανδία. Οι περισσότερες από αυτές έχασαν τα μικρά τους κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους με ατμόπλοιο, αλλά από τα λίγα που σώθηκαν, κατάφερε να πάρει δύο ταύρους. Έτσι του δόθηκε η δυνατότητα να αναπαράγει και να βελτιώσει το γένος, κάτι που ήταν μια επανάσταση για την διαχείριση των αγροκτημάτων και την παραγωγή γάλακτος.

«Το 1965, ο Γιώργος και ο Βασίλης Βάρσος ανέλαβαν την διαχείριση. Στις κρίσιμες πολιτικές ώρες του 1965 το κατάστημα Βάρσος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. Στις 15 Ιουλίου εκείνης της χρονιάς άρχισαν να μαζεύονται υπουργικά αυτοκίνητα έξω από το κατάστημα και οι υπουργοί χρησιμοποιήσουν τα τηλέφωνα της επιχείρησης για τις συνομιλίες τους. Μετά από μία ώρα το κατάστημα ήταν ανοικτό μόνο για υπουργούς και βουλευτές με την Αικατερίνη Βάρσου να προσφέρει καφέδες και κρουασάν. Τις πρωινές ώρες ήρθαν Μητσοτάκης, Παπασπύρου και Αλαμάνης που στήριζαν τις ελπίδες τους ώστε να μην παραιτηθεί ο Παπανδρέου χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Το 1980 τo κατάστημα Βάρσος έγινε το πρώτο στην Ελλάδα που έκανε εγκατάσταση μικροβιολογικού εργαστηρίου για την παραγωγή γάλακτος.

Πέθανε ο Βασίλης Βάρσος του γνωστού ζαχαροπλαστείου στην Κηφισιά Facebook Twitter
Ελλάδα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια