AGORA II - Δεσμώτες: Ο Τσίπρας έλεγε σε Μέρκελ-Ολάντ «δεν έχουμε ρευστό αλλά έχουμε αέρα και αναπνέουμε»

AGORA II - Δεσμώτες: Ο Τσίπρας έλεγε σε Μέρκελ-Ολάντ «δεν έχουμε ρευστό αλλά έχουμε αέρα και αναπνέουμε» Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
3

Η νέα ταινία του Γιώργου Αυγερόπουλου «AGORA II - Δεσμώτες» φωτίζει άγνωστα περιστατικά των «πρωταγωνιστών» της προηγούμενης πενταετίας εν μέσω ελληνικής κρίσης, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

Ο Γιώργος Αυγερόπουλος, που μίλησε για το νέο του φιλμ στη LiFO, ήταν ο μοναδικός κινηματογραφιστής που κατέγραψε με εικόνα και ήχο στιγμές και παρασκήνια από τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός μιλά στον φακό για εκείνη την περίοδο, και αποκαλύπτει πως είχε πει στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ: «Μπορεί να μην έχουμε ρευστότητα στις τράπεζες, αλλά έχουμε αέρα και αναπνέουμε». Ο τότε υπουργός Οικονομικών, και νυν αρχηγός του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης λέει για τους πρώτους έξι μήνες διακυβέρνησης πριν την εκπαραθύρωσή του από το υπουργείο: «Επιλέξαμε την περιπέτεια από την ταπείνωση». 

Σύμφωνα με τις περιγραφές του Γ. Βαρουφάκη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ του είχε πει χαρακτηριστικά «Ή υπογράφεις ή τελειώνετε» και όταν επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρας εκείνος του είπε «παράτα και φύγε». «Έφυγα με την ιδέα ότι ήμασταν εκτός ευρωζώνης», καταλήγει ο τότε επικεφαλής του ΥΠΟΙΚ. 

Ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης δεν έχουν δει την ταινία

«Έπρεπε να βρίσκομαι αρκετά κοντά στον Βαρουφάκη και στον Τσίπρα, ώστε να έχω πρόσβαση και να μπορώ να τους κινηματογραφώ, αλλά, ταυτόχρονα, αρκετά μακριά ώστε να μπορώ να βλέπω καθαρά. Θα ήθελα να τονίσω πως αυτή η πρόσβαση δεν ήταν αντικείμενο κάποιας συναλλαγής», δηλώνει στην LiFO ο Γ. Αυγερόπουλος.

Ο ίδιος αποκαλύπτει πως «ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης δεν έχουν δει καν την ταινία. Προφανώς, η επίγνωση της βαρύτητας των στιγμών έκανε πιο σημαντικό το να πουν οι ίδιοι την ιστορία και όχι άλλοι για λογαριασμό τους ‒ ίσως και η κατανόηση της αξίας ενός ντοκιμαντέρ που θα γυριζόταν για χρόνια, παρακολουθώντας μια ολόκληρη περίοδο σε πολλά επίπεδα. Έτσι βρέθηκα στα παρασκήνια.

»Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για να βρεθώ όσο πιο κοντά γινόταν σε κάποιον που δεν ήταν ο υπουργός Οικονομικών ή ο πρωθυπουργός. Συνέβαινε κάτι και το έβλεπα στις εφημερίδες μετά από είκοσι ημέρες, συχνά γραμμένο λάθος. Δεν μπορούσα να μιλήσω όμως. Αν παρασυρόμουν από την ειδησεογραφία και τον θόρυβο της στιγμής, θα έθετα την πρόσβαση που μου είχε δοθεί σε κίνδυνο. Όφειλα να κρατηθώ όσο γινόταν πιο μακριά από τη φασαρία, τις συζητήσεις και την επικαιρότητα, εάν επιθυμούσα να καταγράψω τη μεγάλη εικόνα, την Ιστορία, με την ψυχραιμία και τη σοβαρότητα που της αξίζουν».

Η ταινία εστιάζει σε διάφορες πλευρές της πολιτικής, της κοινωνίας και της οικονομίας κατά την πενταετία 2015-2019. Το φιλμ αποτυπώνει πτυχές της οικονομικής κρίσης και του προσφυγικού. Εκτός από τους επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, η κάμερα στρέφεται και στην μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα, ένα ζευγάρι προσφύγων από τη Συρία, μια οικονομική μετανάστρια και έναν νέο γιατρό. 

 
Ελλάδα
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Θα ανέβουν και άλλο τα μεγέθη των σεισμών στη Σαντορίνη»

Ελλάδα / Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Θα ανέβουν και άλλο τα μεγέθη των σεισμών στη Σαντορίνη»

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι αύριο, 5 Φεβρουαρίου, θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τα επικρατέστερα σενάρια για τη σεισμική εξέλιξη και τις πιθανές επιπτώσεις στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Διαφωνίες για την επίσημη εκτίμηση περί κύριου σεισμού έως 6R

Ελλάδα / Σεισμοί στη Σαντορίνη: Διαφωνίες για την επίσημη εκτίμηση περί κύριου σεισμού έως 6R

Η εκτίμηση για μέγιστο μέγεθος σεισμού στα 6 Ρίχτερ είναι πρόχειρη, γράφει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος - Έχει ενεργοποιηθεί το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, αναφέρει ο Άκης Τσελέντης
LIFO NEWSROOM

Ελλάδα / Αυτοκτονίες: 469 καταγεγραμμένα περιστατικά το 2024 – Ανησυχία για τις νεαρές ηλικίες

Το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας επισημαίνει ότι το 12%-16% των εφήβων ηλικίας 14-19 ετών εμφανίζουν αυτοτραυματισμούς, ένα ανησυχητικό φαινόμενο, καθώς ένα μέρος αυτών των νέων μπορεί μελλοντικά να οδηγηθεί στην αυτοκτονία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια