Associated Press: Η Ελλάδα σχεδιάζει πλωτό φράγμα για να ανακόψει πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο

Associated Press: Η Ελλάδα σχεδιάζει πλωτό φράγμα για να ανακόψει πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο Facebook Twitter
EUROKINISSI
6

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει πλωτό φράγμα για να σταματήσει τις ροές μεταναστών και προσφύγων από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του Αιγαίου, όπως προκύπτει από δημόσια έγγραφα και ρεπορτάζ στον διεθνή τύπο. 

Το υπουργείο Άμυνας προσκάλεσε τέσσερις εταιρείες να καταθέσουν τις προσφορές τους για έναν πλωτό φράκτη μήκους 2,7 χιλιομέτρων, χωρίς να προσδιορίζει το χρονοδιάγραμμα για την τοποθέτησή του. Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο φράκτης θα πρέπει να υψώνεται 50 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια του νερού, και να είναι ειδικά σχεδιασμένος για την τοποθέτηση φωτισμού. Το υπουργείο Άμυνας εκτιμά πως το κόστος για την κατασκευή, την τοποθέτηση και την συντήρηση του πλωτού φράγματος για τα τέσσερα πρώτα χρόνια, θα ανέλθει στο μισό εκατομμύριο ευρώ. 

Associated Press: Η Ελλάδα σχεδιάζει πλωτό φράγμα για να ανακόψει πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο Facebook Twitter
Associated Press: Η Ελλάδα σχεδιάζει πλωτό φράγμα για να ανακόψει πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο Facebook Twitter

Στην περιγραφή αναφέρεται ότι το πλωτό φράγμα πρέπει να κατασκευαστεί με μη στρατιωτικές προδιαγραφές και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να πραγματοποιούνται αποστολές διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Associated Press, που επικαλείται αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας «η διαδικασία της υπογραφής συμβολαίου θα εκτελεστεί από το υπουργείο, όμως δεν είναι για στρατιωτική χρήση. Η διαδικασία έχει ομοιότητες με τους διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται για την παροχή εξοπλισμού για τα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών».

Ο αξιωματούχος μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας, εν αναμονή επίσημων ανακοινώσεων από την κυβέρνηση. 

Όπως σχολιάζει η AP, η αύξηση των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων διά θαλάσσης στην Λέσβο και αλλά νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, έχουν προκαλέσει σοβαρότατο πρόβλημα συνωστισμού στις δομές φιλοξενίας. Το 2016, η ΕΕ συμφώνησε με την Τουρκία την χρηματική ενίσχυση 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και των ροών προς την Ευρώπη, χωρίς τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα μέχρι τώρα. Πέρυσι, υπολογίζεται πως περίπου 60.000 άνθρωποι πέρασαν στα νησιά, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από αυτόν του 2018.

Με πληροφορίες από Washington Post και Associated Press

Ελλάδα
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Ελλάδα / Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Η Μεσίνα στην Ιταλία ήταν το πιο πολυσύχναστο επιβατικό λιμάνι της Ε.Ε., με 11,3 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ακολουθούν το Ρέτζιο ντι Καλάμπρια στην Ιταλία με 11,1 εκατομμύρια επιβάτες και ο Πειραιάς με 9,6 εκατομμύρια
LIFO NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

«Μέσα από αυτή τη δράση, αναδείξαμε την ομορφιά και τη δύναμη της νοηματικής γλώσσας, δίνοντας στα παιδιά ένα ακόμη εργαλείο έκφρασης και επικοινωνίας», σημειώνει ο εκπαιδευτικός
LIFO NEWSROOM
Ελληνική ιθαγένεια για 10 μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας με το επώνυμο «De Grece»

Ελλάδα / Ελληνική ιθαγένεια για 10 μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας με το επώνυμο «De Grece»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει συζήτηση για υποψηφιότητα των "De Grece" με τη ΝΔ» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «δημιουργεί ανυπόστατα σενάρια»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Δεν ξέρω για την αποτελεσματικότητα του νέου φράκτη αλλά τουλάχιστον φαίνεται ότι κάποιος τουλάχιστον προσπαθει να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές και τα ντίλια των εμπόρων & διακινητών.
Μισό εκατομμύριο για 2,7 χιλιόμετρα. Ξέρει κανείς τους πόσα χιλιάδες χιλιόμετρα είναι τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία? Πόσο θα κοστίσει όλο αυτό?Από την στιγμή που δεν είναι φράχτης, με 50 εκατοστά ύψος (ίσως μόλις 25-30 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια) άνετα μπορεί κάποιος να περάσει από πάνω ή από κάτω από τον φράχτη στην διπλανή πλευρά και να χρησιμοποιεί τον φράχτη σαν σωσίβιο μέχρι να έρθει το λιμενικό να τον μαζέψει..Τι νόημα λοιπόν έχει όλο αυτό?
Ότι δηλαδή τι; Θα πετάνε στην θάλασσα πρόσφυγες οι λαθρέμποροι αλλά εμείς θα έχουμε το φράγμα και θα είμαστε εντάξει; Και τι θα μας λένε; 28 πρόσφυγες πνίγηκαν χθες έξω από το φράγμα της Ελλάδας; Και θα έχουν πνιγεί που; Στα νερά της Τουρκίας; Αυτή λοιπόν είναι η σοβαρότητα που αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό η νέα κυβέρνηση και βλέπουμε για μία ακόμη φορά το αληθινό πρόσωπο της.Νιώθω ντροπή για τη ράτσα μου και για το είδος μου.Αντί να ανοιχτούμε κλεινόμαστε όλο και περισσότερο.Πάμε λοιπόν, πίσω ολοταχώς!
2 Ερωτησεις για τον Ορφεα μας :1 ) Τι θα ηθελες να κανουν οι ελληνικες κυβερνησεις ;και 2) Γνωριζεις τι σταση εχουν κρατησει απεναντι στο προσφυγικο οι χωρες που - σε αντιθεση με την Ελλαδα - καναν τους προσφατους πολεμους και δημιουργησαν το προβλημα ( ΗΠΑ, Ισραηλ, Αγγλια ) ;;Ευχαριστω !