Το brain drain έφερε το care drain: Οι γονείς γερνούν πλέον μόνοι, μακριά από τα παιδιά τους

Το brain drain έφερε το care drain: Οι γονείς γερνούν πλέον μόνοι, μακριά από τα παιδιά τους Facebook Twitter
4

Το brain drain δεν επηρεάζει μόνο όσους έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας, αλλά και τους γονείς τους, που πλέον γερνούν μόνοι, μακριά από τα παιδιά τους.

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής στην Α' Ψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο και υπεύθυνος της Μονάδας Ψυχογηριατρικής Αντώνης Πολίτης, παρατηρεί τα τελευταία χρόνια να εμφανίζονται στο νοσοκομείο και τα ειδικά ιατρεία όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι με προβλήματα μνήμης, οι οποίοι είναι μόνοι. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι εκτός από τους ανθρώπους που είναι μοναχικοί, αυτούς που για παράδειγμα δεν έχουν παντρευτεί ποτέ, υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που είναι μόνοι γιατί τα παιδιά τους έχουν φύγει στο εξωτερικό».

Πρόκειται για παιδιά του λεγόμενου brain drain, της διαρροής εγκεφάλων που βέβαια είχε ξεκινήσει πολύ πριν από την οικονομική κρίση. Τα παιδιά αυτά άρχισαν να μεταναστεύουν πριν από 20-30 χρόνια για σπουδές ή δουλειά και παρέμειναν στο εξωτερικό. Σήμερα, οι γονείς τους αρχίζουν να γερνούν, πλησιάζοντας ή ξεπερνώντας τα 80, εμφανίζοντας πια προβλήματα νοητικής και σωματικής έκπτωσης.

«Αρχίζουν να γεννώνται δυσκολίες το πώς τα παιδιά θα φροντίζουν αυτούς τους γονείς. Έχει δημιουργηθεί ένα κενό φροντίδας» λέει ο κ. Πολίτης στην Καθημερινή, τονίζοντας ότι το φαινόμενο θα ενταθεί καθώς θα μεγαλώνουν οι γονείς των μεταναστών της κρίσης.

«Μαζί με το brain drain, υπάρχει και το care drain. Την περίοδο της κρίσης, εκτός από ένα μεγάλο κομμάτι εξειδικευμένου προσωπικού, έφυγε από τη χώρα και ένα κομμάτι της φροντίδας. Σε βάθος χρόνου, όταν οι γονείς τους φτάσουν τα 80, θα δημιουργηθεί ένα κενό φροντίδας που δεν ξέρω αν είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε», προσθέτει, σημειώνοντας πως παράλληλα τα παιδιά αναπτύσσουν έντονα αισθήματα ενοχής. «Και η απόσταση λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, επιτείνοντας την αγωνία τους», εξηγεί ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Στέλιο Προσαλίκα, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ), στα γηροκομεία παρατηρείται ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση των μοναχικών γερόντων.

«Είναι είτε άνθρωποι που δεν έχουν παντρευτεί ποτέ ή που έχουν κάνει μόνο ένα παιδί ή που το παιδί τους ζει στο εξωτερικό». Οπως λέει, πάντως, λόγω κόστους ο οίκος ευγηρίας είναι λύση πολυτελείας. «Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν δημόσιες δομές, οι περισσότεροι καταφεύγουν στη λύση της βοήθειας στο σπίτι, συνήθως με την πρόσληψη κάποιας αλλοδαπής κυρίας, η οποία όμως δεν μπορεί να διαχειριστεί επαρκώς τα προβλήματα υγείας του ηλικιωμένου. Αν ρωτήσετε τους διαχειριστές στις πολυκατοικίες της Αθήνας, θα έχουν όλοι να σας διηγηθούν από μια τέτοια περίπτωση. Είναι φαινόμενο των καιρών».

Και ο κ. Προσαλίκας θεωρεί ότι βρισκόμαστε μόλις στην απαρχή του φαινομένου. «Παλιότερα οι οικογένειες έκαναν πολλά παιδιά, τα οποία αργότερα μοιράζονταν το κόστος της φροντίδας των ηλικιωμένων. Σήμερα, όταν μετά βίας υπάρχει ένα παιδί, τα πράγματα δυσκολεύουν. Το πρόβλημα θα φανεί περισσότερο όταν οι γονείς των νέων μεταναστών θα πατήσουν τα 85. Μέχρι τα 80 όλοι είναι καλά...».

Ο Αντώνης Πολίτης τονίζει την ανάγκη οργάνωσης και δημιουργίας ενός είδους μητρώου, που θα καταγράφει τους μοναχικούς ανθρώπους ώστε να γνωρίζει ο κάθε δήμος πόσοι και ποιοι είναι. «Να γνωρίζεις ποιον θα ενημερώσεις ότι ο μπαμπάς έχει άνοια και διαταραχές στη συμπεριφορά, ποιος θα κινητοποιηθεί να τον προστατεύσει όταν φεύγει από το σπίτι», σημειώνει, καθώς όπως εξηγεί τα προβλήματα υγείας παραμένουν. «Ένας φροντιστής στο σπίτι δεν μπορεί να τα καταφέρει, ενώ ούτε το παιδί από μακριά μπορεί να τα διαχειριστεί», αναφέρει.

Οι ειδικοί θεωρούν κρίσιμο να μην υπάρχει απομόνωση αυτών των ανθρώπων. «Είναι σημαντικό να στήνονται γέφυρες επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία και πρέπει αυτές οι γέφυρες να χτίζονται από νωρίς ώστε μετά να υπάρχει η δυνατότητα πρόληψης. Τα ΚΑΠΗ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτό, όπως και οι δήμοι. Να μην απομονώνονται οι ηλικιωμένοι στο σπίτι. Η απομόνωση στο σπίτι λειτουργεί πάντα αρνητικά. Μια υπηρεσία που θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί είναι η φροντίδα κατ' οίκον», καταλήγει ο κ. Πολίτης.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Ελλάδα
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Η ποινικολόγος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Ειρήνη Μουρτζούκου ως «προβληματική προσωπικότητα», σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει και για ορισμένα άτομα που έχουν μιλήσει δημόσια για την υπόθεση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Μήπως απλώς πρέπει να δημιουργηθούν δομές πρόνοιας και να αφήσουμε τους εκβιαστικούς συναισθηματισμούς που το μόνο που βολεύουν είναι το κράτος που εξοικονομεί και από εκεί χρήματα για αυτονόητες παροχές στους πολίτες του;
Πριν από μερικά χρόνια είχε ρωτηθεί σε συνέντευξη τύπου η κυρία Μέρκελ για την οικονομική κρίση και τι έχει να πει στους νέους της Ελλάδας που δεν βρίσκουν δουλειά. Η απάντηση της ήταν πως το μέλλον είναι η “κινητικοτητα”. Εργατικά δυναμικά με πτυχία ή χωρίς, μετανάστες κάθε είδους που θα μεταφέρονται από χώρα σε χώρα ανάλογα με το τι ζητούν οι αγορές και τα κέρδη τους. Το κέρδος δεν έχει ηθικό κώδικα.Λίγο ενδιαφέρει τους τεχνοκράτες εάν οι οικογένειες χωρίζονται ή εάν δεν μπορούν να δημιουργηθούν καινούριες στις παρούσες συνθήκες.
Aυτό είναι το ωραίο. Όταν πέφτουν τα σύνορα και οι κυβερνήσεις δίνουν τον έλεγχο στις αγορές, μεταφέρεται έτσι άπλετα κεφάλαιο και ανθρώπινο δυναμικό. Οι χώρες προέλευσης του νότου, όπως και της Αφρικής, επιδότησαν τις χώρες του Βορρά στην ΕΕ, ενώ η αιμορραγία/φυγή εδώ κόστισε 140 δις €.Καλά να πάθουν λοιπόν
Οι φορολογούμενοι πληρώνουν τα χωρίς λόγο συνεχώς αυξανόμενα Ελληνικά Πανεπιστήμια να εξάγουν εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό στις πλούσιες χώρες και να αντικαθιστούν με αυτόν τον τρόπο το εδώ εργατικό δυναμικό με πολύ φθηνότερο από τις χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Η οικονομία της πολυπολιτισμικότητας...