ΟΗΕ: Απομακρύνετε οικογένειες και αρρώστους από τη Μόρια- «Κίνδυνος πανδημίας»

ΟΗΕ: Απομακρύνετε οικογένειες και αρρώστους από τη Μόρια- «Κίνδυνος πανδημίας» Facebook Twitter
Γιατρός προειδοποιεί για τον κίνδυνο να ξεσπάσει πανδημία στη Μόρια (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
8

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζητά την άμεση απομάκρυνση οικογενειών και αρρώστων από τη Μόρια, ενώ γιατρός προειδοποιεί ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πανδημία.

Οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου συνεχίζονται, επισημαίνει ο Guardian, κάτι που σημαίνει ότι «ακόμη και οι ευάλωτοι που φτάνουν δεν μπορούν να βρουν πλέον στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, αλλά πρέπει να φτιάξουν αυτοσχέδια καταφύγια σε έναν ελαιώνα γεμάτο σκουπίδια, γύρω από τη δομή φιλοξενίας».

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες, Αντρέι Μάεσιτς, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τις συνθήκες και τόνισε ότι πρέπει να μεταφερθούν αιτούντες άσυλο στην ενδοχώρα, άμεσα.

«Πάνω από 36.000 αιτούντες άσυλο μένουν τώρα σε κέντρα υποδοχής στα πέντε νησιά, που αρχικά είχαν σχεδιαστεί για 5.400 ανθρώπους. Ανησυχούμε σοβαρά για την περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας στα κέντρα υποδοχής, κάτι που επιδεινώνεται από τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης

Η Ελλάδα έχει υπάρξει γενναιόδωρη και συμπονετική απέναντι στους πρόσφυγες, παρά την πολύ περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν δεχθεί ένα πολύ δυσανάλογο βάρος και ευθύνη. Είναι κρίσιμης σημασίας να προσφέρουν την αλληλεγγύη τους άλλες περιοχές της Ελλάδας και να βοηθήσουν την προσπάθεια ελάφρυνσης της πίεσης, με τη μεταφορά αιτούντων άσυλο και το άνοιγμα κέντρων υποδοχής.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη η κυβέρνηση να επιταχύνει την εφαρμογή των σχεδίων της για τη μεταφορά χιλιάδων αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα», τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Σοβαρός κίνδυνος για πανδημία»

Την ίδια ώρα η δρ. Χάνα Ποσπισίλοβα, καρδιολόγος που εργάζεται συχνά εθελοντικά στη Λέσβο, προειδοποιεί ότι υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος για πανδημία, επειδή οι γιατροί αδυνατούν να θεραπεύσουν τους άρρωστους. Ως παράδειγμα, έφερε την ισπανική γρίπη, ενώ περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στη Μόρια.

«Είδα πολλούς με αναπνευστικά προβλήματα και παρότι κάνει κρύο, στέλνουμε αυτούς τους ανθρώπους πίσω σε βρεγμένες σκηνές, σε ένα συνωστισμένο καμπ. Ανησυχώ για το ξέσπασμα μιας πανδημίας. Δεν έχουν ζεστό νερό, πρέπει να περιμένουν τρεις ώρες στο κρύο για φαγητό, δεν παίρνουν αρκετές βιταμίνες», δήλωσε στον Guardian.

«Τους δίνουμε αντιβιωτικά, αλλά ακόμη βήχουν και έχουν πυρετό. Αν διαβάσετε για την ισπανική γρίπη, ακριβώς έτσι άρχισε να εξαπλώνεται, σε υπερπλήρεις εγκαταστάσεις όπου οι άνθρωποι είχαν μια ιογενή λοίμωξη, που έγινε βακτηριακή και τους σκότωσε. Αυτό με ανησυχεί. Φροντίζουμε αυτούς τους ασθενείς αλλά κανένας τους δεν θεραπεύεται. Είναι αδύνατον να τους θεραπεύσουμε σε αυτές τις συνθήκες», τόνισε η γιατρός, ενώ περιέγραψε και τις τραγικές συνθήκες στις οποίες ζουν τα παιδιά στη Μόρια.

«Είμαι έμπειρη γιατρός, έχω δει πολλούς ασθενείς στη ζωή μου. Αλλά αυτό που είδα εκεί με έκανε να κλάψω. Είδα πολλά παιδιά που ανησυχούσα ότι θα πεθάνουν, εξαιτίας του υποσιτισμού. Είδα ένα μωρό που μύριζε άσχημα, η μητέρα του δεν το είχε πλύνει για εβδομάδες, επειδή υπήρχε μόνο κρύο νερό και ανησυχούσε ότι θα πεθάνει.

Υπάρχουν παιδιά 12-15 ετών που ζουν στον ελαιώνα και είναι ξυπόλυτα. Πολλά από αυτά έχουν ψώρα, κάτι που δεν μπορώ να θεραπεύσω γιατί πρέπει να πλένονται. Αλλά λένε ότι για να πλυθούν πρέπει να περιμένουν τρεις ώρες και αυτό είναι επικίνδυνο: υπάρχουν άνθρωποι με μαχαίρια και μπορείς να μείνεις μόνο δύο λεπτά στο ντους. Τους λέω ότι πρέπει να πετάξουν τα ρούχα τους και μου λένε "μόνο αυτά τα ρούχα έχω". Τα φοράνε εδώ και επτά μήνες. Κάθε ημέρα έβλεπα 20 ανθρώπους και όλοι είχαν μια τρομακτική ιστορία», περιέγραψε.

Ελλάδα
8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Σε ποιους πολεμους συμμετειχε η Ελλαδα που δημιουργησαν αυτους τους προσφυγες ;Απο ποιους πολεμους δραπετευουν αυτοι οι πληθυσμοι προσφυγων ;Ειναι μηπως απο το Ιρακ ; Απο τη Συρια ; Την "Αραβικη ανοιξη" ; Την μετακανταφικη Λιβυη ; Πακισταν κι Αφγανισταν ; Παλαιστινη ; Ποιες χωρες ευθυνονται για αυτα τα θεατρα πολεμου και τις ενδο-κοινωνικες αναταραχες ; Γιατι ο ΟΗΕ ξεχνα τις χωρες απ τις οποιες πηγαζει το προβλημα, το αποτελεσμα του οποιου δεχεται σε πρωτη φαση μοναχα ο ευρωπα'ι'κος νοτος ;Και γιατι ο υποτιθεμενος δικαιος και ηθικα ανωτερος Οργανισμος Των ΗΕ δεχεται την μια σφαλιαρα μετα την αλλη απο χωρες οπως η Αμερικη και το Ισραηλ ( δες πολεμο στο Ιρακ, δες απολυση του αιγυπτιου γενικου γραμματεα του Μουτρος Μπουτρος Γκαλι το 97 ) κοκ ;;; Με ποιο δικαιωμα μιλαει για την Ελλαδα ο καραγκιοζης ΟΗΕ ; Μηπως θα ταν καλυτερα να εκανε σωστα τη δουλεια του πρωτα ;;;
Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας καλύτερα να προετρεπε πως όλες οι χώρες θα πρέπει να δεχθούν πρόσφυγες, πως επιτάσσεται να μοιραστούν αναλογικά και σε αλλες χωρες, να ανοίξουν τα σύνορα, να επωμισθούν κι άλλοι ευθυνες κλπ αντί να δηλώνει ότι θα πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα! Αλλά βέβαια,δεν έχει η δικιά του χώρα πάνω από 40.000 πρόσφυγες.. Δηλωσουλες εκ του ασφαλούς ξέρω κι εγώ να κάνω
Τι ακριβώς προτείνει ο ΟΗΕ, μήπως να γίνει η Ελλάδα μια Περιοχή Ηνωμένων Εθνικοτήτων; Χρόνια τώρα ο ΟΗΕ χορηγεί επιδόματα στους αιτούντες άσυλο (δεν είναι όλοι πρόσφυγες) από την πρώτη μέρα, εγκαθίστανται στη χώρα, τους παρέχονται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση, ενταξιακά προγράμματα, δωρεάν μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, ένα βάρος που επωμίζεται ο προϋπολογισμός του (χρεοκοπημένου) κράτους και οι χρεοκοπημένοι φορολογούμενοι.6 χρόνια επισήμως, τώρα, συνεχίζεται αμείωτη η ίδια ιστορία διακίνησης ανθρώπων. Η “αλλοίωση” του πληθυσμού (εάν μπορούμε να την πούμε έτσι) είναι εμφανέστατη σε κάθε γωνιά της χώρας και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Διανύουμε την 7η χρονιά όπου η μαζική μετανάστευση στη χώρα έχει πλέον επισημοποιηθεί και θα πρέπει τώρα που τα Νόμπελ και τα Όσκαρ μας τελείωσαν να δούμε πού πάμε σα χώρα και ποιοί θέλουμε να είμαστε. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώνει άλλο το βάρος ούτε της παγκόσμιας φτώχειας ούτε και να αποτελεί μόνιμη δίοδο εργατικού δυναμικού για την Ευρώπη.Στο μελλον θα έχουμε επίσημα μια μεγάλη μουσουλμανική μειονότητα/κοινότητα στη χώρα και εάν θεωρούμε τώρα πως είμαστε διχασμένοι, φανταστείτε τι έχει να γίνει στο μέλλον όπου η χώρα θα αποτελείται από πολλές διαφορετικές θρησκείες και κουλτούρες και γλώσσες.
Για πανδημια μιλαει το αρθρο, εκει αυτοί, η "αλλοιωση πληθυσμου" ειναι το προβλημα τους!Μην "αλλοιωθει" το dna τους!Το οποιο ζηλευει ολη η Ευρωπη, τι να σου πω.. "Μαυροκεφαλους" μας λεγανε παλιοτερα σε Γερμανια και Σκανδιναβια, "hairy chests" στη Βρετανια, "sleazy Greeks" στην Αυστραλια και παει λεγοντας...Οσον αφορα το θεμα της πανδημιας, σημερα μολις σκεφτομουν το ενδεχομενο να αρχισουν τα κρουσματα του ...κορωναίου στην Ελλαδα και να κολησει καποιος στη Μορια που ειναι στιβαγμενοι 20000 ανθρωποι με ανοσοποιητικα συστηματα διαλυμενα τελειως: δε θα μεινει ουτε ενας!
Ποιοι είναι αυτοί που αναφέρονται με τον όρο "αλλοίωση πληθυσμού” στο DNA; Αυτές τις σαχλαμάρες τις διασπείρουν όσοι (λένε πως) ζουν στο μαγικό κόσμο του διεθνισμού και των όπεν μπορντερς ή έχουν άμεσα ή έμμεσα οικονομικά οφέλη από το δουλεμπόριο, γιατί περί αυτού πρόκειται.Κανένας δεν αναφέρθηκε με τον όρο αυτό σε κανένα DNA και σε καμία διαγαλαξιακή ενεργοποίηση του από τους “ελ”.Ο όρος αναφέρεται σε εθνοτική και κοινωνικοπολιτισμική αλλοίωση, διάσπαση κοινωνικής συνοχής, αλλοίωση πολιτισμικών χαρακτηριστικών και κατά επέκταση και πολιτικών (το μεγαλύτερο μέρος του εισερχόμενου πληθυσμού είναι φονταμενταλιστές και πολλοί από αυτούς διαμορφώνουν μεγάλο μέρος των αυριανών ψηφοφόρων της χώρας).Το μεταναστευτικό ζήτημα ασκεί μεγάλη πίεση (ψυχολογική και οικονομική) στο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, ενώ πρόσφατη έρευνα για την άνοδο της φτώχειας στη χώρα ανέφερε και τον ρόλο της αθροας μετανάστευσης στην φτωχοποιηση των πολιτών. https://www.in.gr/2020/01/28/greece/ftoxeia-stis-eyropaikes-xores-thliveres-proties-gia-tin-ellada/Όχι, λοιπόν όσοι δεν συμφωνούν με τη διαχείριση αυτής της κατάστασης με αυτόν τον τρόπο που γίνεται επισήμως εδώ και 7 χρόνια δεν είναι ούτε ναζιστές ούτε πιστεύουν στο Δια, όσο και εάν επιμένετε ορισμένοι.
Ετσι δραματικη που ειναι η κατασταση Μορια, μπορουν παντα ξερεις να προθυμοποιηθουν ναγυρισουν στις χωρες τους ή να ξαναπερασουν απεναντι. Σε πανω απ το 99 %των περιπτωσεων η ζωη τους δεν κινδυνευει σε καμμια αποτις δυο περιπτωσεις.