Ο Σωτήρης Τσιόδρας έψαλε σε εκκλησία κεκλεισμένων των θυρών και απάντησε στο Twitter

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έψαλε σε εκκλησία κεκλεισμένων των θυρών και απάντησε στο Twitter Facebook Twitter
13

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας έψαλε σήμερα το πρωί σε εκκλησία στα Σπάτα, κεκλεισμένων των θυρών, και απάντησε επί του θέματος στο Twitter.

Εκτός από διακεκριμένος επιστήμονας, ο λοιμωξιολόγος και πατέρας 7 παιδιών, είναι άνθρωπος που συνηθίζει να ψέλνει στη θεία λειτουργία της Κυριακής και, πριν την πανδημία του κορωνοϊού, έδινε τακτικά το παρών σε εκκλησία της Κηφισιάς όπου κατοικεί. Η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τους επιστήμονες, έδωσε εντολή και έκλεισαν όλοι οι χώροι λατρείας για τους πιστούς και πλέον οι λειτουργίες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Σήμερα, ο κ. Τσιόδρας βρέθηκε στη θεία Λειτουργία της Σταυροπροσκυνήσεως, στον κατά τα άλλα άδειο Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού, στα Σπάτα. Στην λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, με ψάλτη τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τα πλάνα αναπαρήχθησαν στα social media αλλά και από τηλεοπτικούς σταθμούς.

 
 

Απαντώντας σε σχόλιο στο Twitter, ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε πως υπήρχε ειδική άδεια και υπήρχε μόνο ένα άτομο σε 1.000 τετραγωνικά μέτρα.  

Με σημερινό της δημοσίευμα, η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, μιλά με εγκωμιαστικά λόγια για τον λοιμωξιολόγο, που κάθε απόγευμα ενημερώνει για τις εξελίξεις. «Ο Σωτήρης Τσιόδρας, λαμπρός ειδικός στον τομέα των λοιμώξεων και αναγνωρισμένος σε όλον τον κόσμο, ανακαλύφθηκε από τους Έλληνες κατά τη διάρκεια αυτής υγειονομικής της κρίσης. Σήμερα είναι η καθημερινή φωνή ενημέρωσης σχετικά με τον ιό», αναφέρει η Le Figaro.

«Στο 27 σελίδων βιογραφικό του, μαθαίνουμε ότι ο Σωτήριος Τσιόδρας γεννήθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 1965. Μετά την απόκτηση του πτυχίου του στην Αθήνα, εξειδικεύτηκε στις λοιμώξεις στο Beth Israel Deaconess Medical Center καθώς και στο Ιατρική Σχολή του Harvard (Harvard Medical School). Στη συνέχεια ήταν ερευνητής στο ίδιο ινστιτούτο και έλαβε τον τίτλο του ειδικού για τις λοιμώξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2012.

»Έχει ήδη αποδείξει τις ικανότητές του στους ελέγχους των Ολυμπιακών Αγώνων του Salt Lake City το 2002, της Αθήνας το 2004. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, έχει συμβουλεύσει τις Αρχές για το H5N1, τον πυρετό του Δυτικού Νείλου, τη λύσσα των ζώων, κλπ.

»Μόλις ο COVID-19 άρχισε να καταστρέφει τη γειτονική Ιταλία, ο καθηγητής Σωτήριος Τσιόδρας ειδοποίησε αμέσως τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας να επιβάλει δραστικά μέτρα. Το πιστεύω του: «να είναι ένα βήμα μπροστά από την εξάπλωση.

»Παραδόξως, ο Σωτήριος Τσιόδρας πέτυχε επίσης, να κάμψει την ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία, που δεν έχει διαχωριστεί από το Κράτος. Και τώρα ξέρουμε, ότι γι' αυτό διαθέτει ένα αποτελεσματικό όπλο» συνεχίζει το άρθρο σε άλλο σημείο.

«Κάθε Κυριακή, το πρωί, ξυπνάει, όχι για να κάνει jogging, αλλά πηγαίνει στην ενορία του. Είναι στην πραγματικότητα ένας βυζαντινός ψάλτης. Ένα πάθος που διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια. Παρά τις συστάσεις του Συμβουλίου Ιατρών και του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας, για απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων, η Ιερά Σύνοδος, αρνήθηκε να διακόψει τις Λειτουργίες ή τους Εσπερινούς.

»Παρά την κατακραυγή, μερικοί αρχιεπίσκοποι καλούσαν τους πιστούς να συνεχίσουν να φιλούν τις εικόνες και να κοινωνούν, επειδή γι' αυτούς, «η Θεία Κοινωνία δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποτελέσει φορέα μόλυνσης». Αν και κοντά στην Εκκλησία, ο Τσιόρδας συμβούλευσε την πλήρη απαγόρευση κάθε Λειτουργίας. Ο Πρωθυπουργός το έκανε. Μια δύσκολη απόφαση σε μια ορθόδοξη χώρα κατά 98%.

»Σήμερα, οι Έλληνες γνωρίζουν ότι χάρη σε αυτόν τον καθηγητή, έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο. Η επιστημονική κοινότητα καθώς και η κοινή γνώμη επιβεβαιώνουν ότι θα σημαδέψει ανεξίτηλα την Ιστορία της χώρας».

Ελλάδα
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Θερμά συγχαρητήρια στον κ. Τσιοδρα που έδωσε τροφή στην ψυχή του τηρώντας απολύτως τους νόμους της Πολιτείας και όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης. Οι επικριτές του ενοχλούνται απλά και μόνο επειδή πήγε σε Εκκλησία. Διότι δεν γουστάρουν την Εκκλησία. Αλλά αυτό είναι πρόβλημα δικό τους, όχι του κ. Τσιοδρα ούτε της Εκκλησίας. Αυτοί εκτίθενται. Εκείνος απλά αναπτερωθηκε ψυχικά με κάθε αναγκαίο μέτρο προστασίας.
1. Το να διδάσκουν οι σχολιαστές του πληκτρολογίου τον κ. Τσιόδρα και να τον συμβουλεύουν ειρωνικά #ΨέλνουμεΣπίτι είναι αστείο και το έχουμε ανάγκη να γελάσουμε.2. Τα τρολ έχουν εξαπολύσει επίθεση εναντίον του με πλήθος άσχετων και προσβλητικών σχολίων (δείτε τι του απαντούν στο tweet του) και αυτό είναι ανησυχιτικό. Ακόμη πιο ανησυχιτική η άσχετη φωτογραφία για υποτιθέμενες δηλώσεις του έξω από το ναό.3. Η παρουσία του στη σημερινή μεγάλη γιορτή και με τη στήριξη του Μητροπολίτη Μεσογαίας (επίσης, επιστήμονα), είναι η καλύτερη απάντηση στην άνευ νοήματος φράση του Πρωθυπουργού: «η πίστη αρχίζει εκεί που τελειώνει η επιστήμη», ο οποίος πρωθυπουργός, σε ένα σωστό κατά τα άλλα μήνυμα, αποφάσισε να μας εκφράσει τις θεολογικές του απόψεις (και όχι θρησκευτικές, έχει διαφορά).4. Πάντως, η γαλλική Le Figaro, σε μια Γαλλία περήφανη για την εκκοσμίκευσή της, αφιερώνει άρθρο για τους Χριστιανούς, και τους πιστούς άλλων θρησκειών, που έχουν στερηθεί το θεμελιώδες χαρακτηριστικό τους: την κοινή προσευχή. (Για όποιον ενδιαφέρεται, google "Coronavirus : en France, les religions à l'épreuve du confinement")
Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή φαίνεται ο κενός λόγος της μετανεωτερικότητας η οποία αντί να ασχολείται με την ανθρώπινη ζωή ασχολείται με το αν ο Τσιόδρας πήγε να ψάλει. Οι αριστερίζοντες ή οι μεταμοντέρνοι ηθικίζοντες οι οποίοι επιμένουν να περάσουν εναν ριζοσπαστικό αντίλογο ανευ ουσίας (ελλείψει εργατικής τάξεως) προσπαθούν την ώρα που πλανιέται η ανάσα του Θανάτου στον "ανεπτυγμένο" κόσμο να ασχολούνται με ήσσονος σημασίας ζητήματα προσωπικής επιλογής όπως η ψαλμωδία ή οι θρησκευτικές πεποιηθήσεις. Νομίζω ότι αυτή η πανδημία θα φέρει ένα μεγάλο πλήγμα και ένα ανευ προηγουμένου κύμα αμφισβήτησης σε θέματα τα οποία είναι έξω απο την σφαίρα της επιβίωσης.
Δυστυχώς είναι παρατηρημένο φαινόμενο. Άνθρωποι (ιδίως στην Ελλάδα, που είναι σε όλα καθυστερημένη) που έχουν διαπρέψει σε καποιον επιστημονικό τομέα, να μην μπορούν να αποτινάξουν από πάνω τους τη μεσαιωνική δεισιδαιμονία.
Πως έχεις καταλάβει φίλε ότι όλα αυτά τα εκατομμύρια πιστοί που προτιμούσαν να τους φάνε τα λιοντάρια και να πεθάνουν παρά να αρνηθούν την πίστη τους, πιστεύουν σε παραμύθια; και πιστεύουν και ότι υπάρχει Δημιουργός πίσω από όλη αυτή την υπέροχη δημιουργία με τα αμέτρητα διαφορετικά είδη. Εσύ τι λες γι'αυτα τα δυο ερωτήματα; πως έγινε αυτή η αγάπη που βλέπουμε, της μάνας προς τα παιδιά της η πρόνοια που έχουν ακόμα και μικρά ζωάκια, πτηνά,φάλαινες κ.α που αναζητούν και αγαπούν και προστατεύουν τα μικρά τους. Πως έγιναν; ευχαριστώ πολύ.
Δύο τρία σχόλια-Η εικόνα με τις δήθεν δηλώσεις από έξω είναι fake. Αφορούσε παλαιότερο γεγονός και θα έπρεπε να μας προβληματίζει ποίοι και γιατί την έβγαλαν.-Το "νόημα του ρατσισμού" μας νοιάζει, ή δεν μας νοιάζει.-Δόθηκε επίσης ένα μήνυμα πως ο επικεφαλής του αγώνα, είναι πλάι στην εκκλησία και η εκκλησία (μέσω του Μεσογαίας) είναι πλάι σε αυτόν την στιγμή που ένα μεγάλο μέρος των θρήσκων-πιστών συμπολιτών μας εν μέσω μίας πολύ ιδιαίτερης περιόδου αποκλείστηκαν(μάλλον καλώς) με αυστηρότατο τρόπο από κάθε επαφή από τις τρέχουσες ακολουθίες.