Vice για Πάγκαλο: "My big fat greek minister"

Vice για Πάγκαλο: "My big fat greek minister" Facebook Twitter
25

Για έναν δημοσιογράφο αυτής της ιδιοσυγκρασίας (τα ρεπορτάζ του παρουσιάζονται μέσω της θρυλικής πλέον εκπομπής του BBC Newsnight και του Guardian) η συνάντηση με ένα πολιτικό πρόσωπο ακόμη κι αν είναι τυχαία, δεν μπορεί ποτέ να σταθεί στους τύπους.

Έχοντας ερευνήσει σε βάθος την ευρωπαϊκή κρίση και την «απόδοσή» της στην ελληνική πραγματικότητα, ο Palast σε άρθρο του για λογαριασμό του Vice περιγράφει την εμπειρία που αποκόμισε από την συζήτησή του με τον Θεόδωρο Πάγκαλο, πριν από έναν περίπου μήνα στο περιθώριο του Ευρασιατικού Media Forum που πραγματοποιήθηκε στο Καζακστάν.

Οι δύο άνδρες πήραν μαζί τον καφέ τους και συνομίλησαν για την κρίση στην Ελλάδα. Η συζήτηση έλαβε απότομα τέλος όταν, σύμφωνα με το άρθρο του Palast, ο Θεόδωρος Πάγκαλος αποχώρησε. Είχε ερωτηθεί  «αν πιστεύει ότι θα έπρεπε και ο ίδιος να καταδικαστεί» όπως ο Ισλανδός πρωθυπουργός Geir Haarde, που κρίθηκε ένοχος για την αποφυγή σύγκλισης υπουργικού συμβουλίου όταν τα πράγματα βρίσκονταν σε κρίσιμη καμπή για κατάρρευση της οικονομίας.

Με σκληρή γλώσσα και επικριτικό ύφος ο Palast, αν και ξεκαθαρίζει από την εισαγωγή του άρθρου του ότι είναι πάγια πολιτική του να μην σχολιάζει ποτέ το μέγεθος του συνομιλητή του, αντιπαραθέτει την εικόνα του τέως αναπληρωτή πρωθυπουργού με την εικόνα υποσιτισμένων Ελλήνων μαθητών που σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ των New York Times «ψάχνουν στα καλάθια απορριμάτων ή ρωτάνε τους συμμαθητές τους για τα αποφάγια τους».

Ο δημοσιογράφος του BBC ασκεί έντονη κριτική και στην πολιτική προσωπικότητα και δράση των τελευταίων ετών του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ: «Ο Πάγκαλος είναι περισσότερο γνωστός για τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον των Ελλήνων εργαζομένων ως υπαίτιων για τον τρόμο και τα ερείπια που απέμειναν από την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, αυτό δεν είναι δικό του λάθος, μέχρι πέρυσι και εν μέσω της δίνης αυτής της κρίσης ήταν απλά ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ελλάδας- γιατί θα έπρεπε να είναι υπόλογος για οτιδήποτε;

Ο υπουργός Πάγκαλος είναι ιδιαίτερα αγαπητός από τους επικεφαλείς των ευρωπαϊκών τραπεζών, φανατικούς κερδοσκόπους και την Πρόεδρο της Πρωσσίας Άγκελα Μέρκελ επειδή είναι ο προσωπικός τους γιγαντιαίος Έλληνας που επαναλαμβάνει το μάντρα: Η ξαφνική κατάρρευση της χώρας πρέπει να αποδοθεί στους τεμπέληδες Έλληνες που δεν δουλεύουν πάνω από τρείς ώρες την εβδομάδα και παίρνουν σύνταξη ενώ είναι ακόμη έφηβοι για να πιούν άφοβα ούζο με κρατική επιχορήγηση».

Ο Πάγκαλος ηγείται της πέμπτης φάλαγγας των Ελλήνων που καλούν σε αποδοχή των όρων της Γερμανίας για οικονομική παράδοση: Λιτότητα, που σημαίνει περικοπή επιδομάτων σίτισης, συντάξεων, θέσεων εργασίας. Από αυτή την εβδομάδα περισσότεροι από ένας στους τέσσερις Έλληνες είναι άνεργοι (27%)».

Όσο για αυτούς αντιτίθενται στα μέτρα λιτότητας, ο Palast γράφει ότι το ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τους χαρακτηρίζει «φασίστες, κομμουνιστές ή υποστηρικτές θεωριών συνομωσίας».

Συνεχίζει το άρθρο του με μια εκτεταμένη  ιστορική αναδρομή στην ελληνική κρίση. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το 2001 η Ελλάδα εγκατέλειψε τη δραχμή για το ευρώ. Η δραχμή ήταν πολύ καλή για τον Αριστοτέλη αλλά και τον τουρισμό, την κύρια βιομηχανία της Ελλάδας. Όταν όμως ο ήλιος και οι χαρές του τιμολογήθηκαν σε ευρώ, οι τουρίστες πέρασαν στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου για τούρκικο kofte που πλήρωναν πάμφθηνα με τουρκική λίρα.

Με το υπουργείο Οικονομικών να αιμορραγεί σε ισχυρό νόμισμα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η αντιπολίτευση ενορχήστρωσαν μια σύνθετη επιχείρηση διεθνούς συναλλάγματος με σκοπό την απόκρυψη των απωλειών από την κοινή γνώμη και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Γιατί έπρεπε να καλύψουν το έλλειμμα; Η απάντηση είναι ότι το ευρώ δεν είναι απλά ένα νόμισμα, είναι ένας ζουρλομανδύας, μια σειρά περιοριστικών κανόνων που για παράδειγμα απαγορεύουν από τα κράτη-μέλη να έχουν έλλειμμα πάνω από 3% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα φοβούμενη την έξοδο από το ευρώ, απευθύνθηκε στην Goldman Sachs. Για μια αμοιβή που άγγιζε μόλις τα 400 εκατομμύρια δολάρια συν τόκους που αποκτήθηκαν παράνομα, το επενδυτικό σχήμα ήταν πρόθυμο να μαγειρέψει τα βιβλία του κράτους μέσω ενός σύνθετου συστήματος δευτερογενών συναλλαγών.

Από το 2009 που η απάτη αποκαλύφθηκε, το ελληνικό δημόσιο πρέπει να καταβάλει στους εξαπατημένους κατόχους ομολόγων ασφάλιστρα για να εξασφαλίσει την εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτή η εξασφάλιση κοστίζει κατά μέσο όρο 14.000 δολάρια το χρόνο σε κάθε οικογένεια.

Η μαζική ιδιωτικοποίηση της  δημόσιας περιουσίας σε τιμές βιενέζικου σνίτσελ οφείλεται επίσης σε Γερμανούς κερδοσκόπους που βυθίζουν και οι ίδιοι το κουτάλι του, ενώ η Ομοσπονδία της γερμανικής βιομηχανίας παραπονείται για τους Έλληνες πρίγκιπες που καταβροχθίζουν τα κέρδη».

«Θα προσκαλούσα τον υπουργό Πάγκαλο σε γεύμα να για να εξετάσω τις θεωρίες του, έφυγε ξεφυσώντας όμως όταν τον ρώτησα για τον  Geir Haarde. Ο Haarde, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας οδηγήθηκε σε δίκη με κατηγορίες για εγκληματική συγκάλυψη της απάτης των ισλανδικών τραπεζών που τελικά οδήγησε στην διάλυση της οικονομίας του κράτους.

Ρώτησα λοιπόν: " Πιστεύεις ότι κι εσύ ο ίδιος θα έπρεπε να καταδικαστείς για ανάλογη πράξη ως μέλος της ελληνικής κυβέρνησης;". Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός δεν ήθελε να γευματίσει μαζί μου» καταλήγει ο αρθρογράφος του Vice.

25

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM
Επαγγελματίες Οπλίτες: Μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας τους

Πολιτική / Επαγγελματίες Οπλίτες: Μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας τους

Στόχος της πρωτοβουλίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας για την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου είναι η κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

11 σχόλια
Τελικά οι Πάγκαλοι δεν αναλαμβάνουν ευθύνες όχι απλά επειδή είναι ανεύθυνοι εκ φύσεως, αλλά επειδή είναι τόσο εύκολο να βρουν υποστηρικτές. Πάλι καλά να λέμε που η κοινή γνώμη στράφηκε κατά του Άκη τελευταία...Αν ένα παρόμοιο άρθρο γραφόταν για τον Καραμανλή τον Β' τα ίδια θα συζητούσαμε;
@cheesemonger 21.5.2013 | 21:47> Αν ένα παρόμοιο άρθρο γραφόταν για τον Καραμανλή τον Β' τα ίδια θα συζητούσαμε;Αν ήταν γεμάτο με ανακρίβειες, φοβάμαι πως ναι. Δεν αρκεί η επίθεση να γίνεται εναντίον κάποιου «κακού», πρέπει και τα επιχειρήματα να στέκουν.Οι επιθέσεις στον Πάγκαλο δεν γίνονται λόγω της ευθύνης που φέρει ως πρώην υπουργός, αλλά λόγω του ταλέντου του να δημιουργεί αντιπάθειες κι ιδιαίτερα εξαιτίας του περίφημου «μαζί τα φάγαμε». Βέβαια ο Πάγκαλος εξήγησε αμέσως τι εννοούσε, προσθέτοντας: «σας διορίσαμε». Αλλά τη συνέχεια της φράσης την ξεχνάμε.
Ο Πάγκαλος υπήρξε μέλος κυβερνήσεων που συνειδητα έριξαν [...] την επόμενη γενιά και συνειδητά εξέθρεψαν την αναξιοκρατία.Ότι επιμέρους λάθη και να υπάρχουν στη συγκεκριμένη συνέντευξη δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια της τεράστιας ευθύνης που είχε ως κορυφαίος υπουργός ούτε το γεγονός ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι δεν ρωτάνε σχεδόν τίποτα επι της ουσίας.
Άσχετο (;), αλλά εξανιστάμεθα όταν γίνονται διακρίσεις κατά των υπέρβαρων (πχ http://www.lifo.gr/guests/viral/38201), όμως όταν αποκαλεί ο αρθρογράφος τον Πάγκαλο "Fat Bastard" είναι οκ, γιατί είναι ο Πάγκαλος;
Είναι διαφορετικό να γίνεται μια διάκριση εις βάρος ενός παχύσαρκου ατόμου, πιχι να πληρώνει δύο θέσεις στο αεροπλάνο, από το να χρησιμοποιείται το πάχος ως υβριστικός χαρακτηρισμός σε ένα λιβελογράφημα. Ναι χτυπάει άσχημα αν τα εξετάζεις απομονωμένα και αποστειρωμένα, αλλά από την άλλη αν περνάμε στην απόρριψη αυτών των χαρακτηρισμών, μπορεί να ξεπεράσουμε τα όρια και του political correct και να πάμε σε συντηρητισμό και φοβικότητα. Δηλαδή τι θα ενοχλήσει μετά, το bad motherfucker; Παράδειγμα. Είσασθε πεζός. Προχωράτε και περνάει ξιστά σας ένα αυτοκίνητο με κόκκινο και κοντεύει να σας πατήσει. Μπορεί πάνω στα νεύρα σας να πείτε "Καλά τυφλός είσαι; Δεν βλέπεις;" Ε μπορώ να σας κατηγορήσω ότι είσαστε κοινωνικά ρατσιστής με τους τυφλούς και τους αναπήρους. Από την άλλη μπορεί παράλληλα να είστε και εκπαιδευτής σκύλων για τυφλούς και απλά να χρησιμοποιήσατε μια έκφραση πάνω στα νεύρα σας, που καλώς ή κακώς, έχει περάσει στο λεξιλόγιο μας. Θέλετε κακώς; Μαζί σας. Αλλά αφού περάστηκε δεν πρέπει να θέτουμε ένα context; Άλλο παράδειγμα. Ένας μαύρος rapper μπορεί να λέει yo ma niggas (αράπηδες). Αν πάει όμως ο McClane στο Harlem με μια ταμπέλα που γράφει "Ι hate niggers" (μισώ τους αράπηδες) θα τον ξεσκίσουν. Ύβρεις χρησιμοποιούνται κατεξοχήν και στην κωμωδία και τη σάτιρα. Από Αριστοφάνη μέχρι Seinfeld. Όλα έχουν ένα context όμως. Ένα πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται. Και τι γίνεται αν ένας πολύ χοντρός άντρας βρίσει έναν άλλο πολύ χοντρό άντρα και τον πεί κωλόχοντρε; Σας θέτω κι αυτό το ερώτημα για να το περιπλέξω και να καταλάβετε ότι δεν είναι έτσι απλά άσπρο/μαύρο. Υπάρχει και γκρί. Αποχρώσεις του γκρί μάλιστα. Και πολλές. Θετικό πράγμα η ευαισθησία ειδικά σε εποχές που έρχεται τρίτο σε ποσοστά ένα νεοναζιστικό κόμμα, αλλά μην αναλωνόμαστε και σε κυνήγι μαγισσών.
Με αφήνει άφωνο πραγματικά η συστηματική προσπάθεια κάποιων εδώ μέσα (αλλά και στα social media γενικότερα),να βγάλουν "λάδι" κάποιες φιγούρες της πολιτικής ζωής (π.χ. Πάγκαλος) που κυβέρνησαν τόσα χρόνια και ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάντια. Είναι δε συνήθως οι ίδιοι users που θεωρούν πάντα, με ποια λογική ήθελα να'ξερα, τον Τσίπρα και την αριστερά την πηγή όλων των δεινών αυτού του τόπου. Σε άλλη χώρα ζούσαν όλοι αυτοί μάλλον τόσα χρόνια. Ή μάλλον εγώ θα ζούσα σε άλλη χώρα. Μόνο ένα από τα δύο μπορεί να συμβαίνει.
Φιλε Γιαννη η εποχη των αγανακτισμενων πολιτων που κανουν επανασταση ψηφιζοντας ΣΥΡΙΖΑ περασε ...Τοσα γιαουρτια εφαγε ο Παγκαλος και τοσο γιουχαρισμα που καπως το βγαλαμε το αχτι μας..Σιγουρα ειναι υπευθυνοι σχεδον η πλειοψηφια των πολιτικων μας, δεν νομιζω οτι εδω μεσα παρεχεται προστασια στον Παγκαλο. Απλα το αρθρο ειναι λιγο γελοιο και ανακριβες. Ακομα εχει γραφτει σε μια περιοδο που επικρατει μια ψευτο-αισιοδοξια για την ελληνικη οικονομια επομενως ειναι και γραμμενο εκ του ασφαλους.Προσωπικα δεν θεωρω το Παγκαλο αποκλειστικα υπευθυνο ουτε και συμφωνω με τις δηλωσεις του καθως και αυτος ποτε δεν βγηκε να πει (παροτι μας το παιζει αυθεντικος και τυπος που δεν μασαει τα λογια του)την αληθεια οταν επρεπε. Επελεξε τη ψηφοθηρια και αυτος..
Θεός. Εκανε κάτι πολύ απλό: Αν πράγματι οι Έλληνες έχουν ευθύνες για ότι τους καταλογίζει ο Πάγκαλος, ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ, ποια είναι η ευθύνη του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης την τελευταία περίοδο ΠΑΣΟΚ, αλλά και βουλευτή, αναπληρωτή υπουργού, υπουργού, κορυφαίου μέλους του ΠΑΣΟΚ κλπ, κλπ, τα τελευταία 30 χρόνια; Αναλογικά για σκεφτείτε...
> Έχοντας ερευνήσει σε βάθος την ευρωπαϊκή κρίση και την «απόδοσή» της στην ελληνική πραγματικότηταΣε τόσο βάθος ώστε να μη γνωρίζει ούτε ποιο κόμμα κυβερνούσε πριν το 2009. Σου ’ρχεται να πέσεις να πνιγείς στην… Αδριατική.
Το άρθρο δεν είναι παρά μια συκοφαντική επίθεση στον Πάγκαλο, τον οποίο αποκαλεί σε πολλά σημεία «Fat Bastard». Ο άσχετος αρθρογράφος φορτώνει στον Πάγκαλο και το ΠαΣοΚ την υπέρογκη αύξηση του δημοσίου χρέους μετά την ένταξη στο ευρώ, καθώς και την απόπειρα συγκάλυψης της υπερχρέωσης με λογιστικά τεχνάσματα σε συνεργασία με την Goldman Sachs:> With its Treasury bleeding hard currency, the government of Minister Pangalos’s PASOK joined together with the opposition in a complex international currency kiting operation to conceal the losses from the public and, most importantly, from the European Central Bank.> Greece, fearing expulsion from the euro loony bin, turned to Goldman Sachs. For a mere $400 million (£263 million) in fees, plus golden sacks of ill-gotten trading gain, the investment was willing to cook the nation’s books via a complex set of derivatives transactions.> Since the con was busted open in 2009, the Greek public has had to pay cheated bondholders a premium to insure against default of the nation’s debts. Δηλαδή ενώ γνωρίζει ότι η απάτη ξεσκεπάστηκε το 2009, τη φορτώνει στον Πάγκαλο αγνοώντας προφανώς ότι το ΠαΣοΚ ξανάρθε στην εξουσία στα τέλη του 2009. Κατά τα άλλα φαίνεται να πιστεύει πως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα οφείλεται στον τουριστικό ανταγωνισμό της Τουρκίας:> But when sun-and-fun was re-priced in euros, tourists swam across the A̲d̲r̲i̲a̲t̲i̲c̲ for kofte meatballs priced in dirt-cheap Turkish lira.Και όπως μόλις διαβάσατε, πιστεύει ότι η θάλασσα που χωρίζει την Ελλάδα από την Τουρκία είναι όχι το Αιγαίο, αλλά η Αδριατική! Αυτά…
Να διορθώσω μια ανακρίβεια. Ο άνθρωπος δεν είναι 'αρθογράφος'. Είναι συγγραφέας (με best sellers στην λίστα των New York Times) και ασκεί ερευνητική δημοσιογραφία για το BBC και τον Guardian. Κάποιος τον αποκάλεσε παρακάτω και Τράγκα του εξωτερικού.
@Nick Vertigo 22.5.2013 | 03:55> Ο άνθρωπος δεν είναι 'αρθρογράφος'. Είναι συγγραφέαςΝόμιζα ότι όποιος γράφει άρθρα είναι αρθρογράφος, καθώς και ότι ένας αρθρογράφος μπορεί να είναι ταυτοχρόνως και συγγραφέας (μάγειρας, ποδοσφαιριστής κλπ.).
Πολύ φοβάμαι ότι πολλοί ξένοι «αναλυτές» απλώς μηρυκάζουν αυτά που τους διηγήθηκε στην καφετέρια κάποιος Έλληνας ανταποκριτής, στο διάλειμμα κάποιου συνεδρίου.
Που ηταν ολοι αυτοι οι αναλυτες και οι αρθρογραφοι μεχρι πριν απο λιγο καιρο οταν ακουγαμε τα χειροτερα για τους τεμπεληδες του νοτου και ολα τα συναφη....Ανακαλυψαν τον Παγκαλο και αυτοι και χαιρονται.. Οταν τα ελεγε πριν ο ιδιος ανθρωπος σε ξενους αναλυτες δεν εγραφαν τιποτα απλα συμφωνουσαν με ολα τα κλισε που πουλαγαν τοτε για τους τεμπεληδες νοτιους...
Πολύ επιτηδευμένα δεν μιλάω για το συγκεκριμένο άρθρο και για τον συγκεκριμένο "πολίτη" πιο πάνω. Αφού ούτε το όνομά του δεν ήξερα.Η ουσία με απασχολεί. Πόσα άρθρα έχουν γραφτεί στον διεθνή, αξιόπιστο (κατά το δυνατόν) τύπο σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα και τις ευθύνες των πολιτών και του πολιτικού κόσμου; Δεκάδες; Εκατοντάδες; Πόσα από αυτά κατάφεραν να συγκινήσουν εγχώρια αρμόδια όργανα; Πόσο γυμνή αποδείχθηκε η Δημοκρατία μας μπροστά στην οχυρωμένη νομικά ανευθυνότητα ανίκανων πολιτικών; Ψάχνουμε καταϊδρωμένοι τους ελάχιστους Έλληνες δημοσιογράφους που αναζητούν να αυτονόητα: ευθύνη από τους αρμοδίους. Και η πλειοψηφία, ο μέσος απλός ανθρωπάκος, ο κοσμάκης, κλπ χέστηκε...