Σε δεκάδες χιλιάδες θα έφταναν οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό, αν δεν λαμβάνονταν μέτρα και εφαρμοζόταν η στρατηγική για την ανοσία της αγέλης, εκτίμησε ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Και αυτό, θα ήταν το «καλό» σενάριο.
Ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ τόνισε ότι ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι λήφθηκαν νωρίς μέτρα περιορισμού στην Ελλάδα. Σε ερώτηση για το τι θα είχε συμβεί αν η χώρα μας είχε επιλέξει τη στρατηγική της «ανοσίας της αγέλης», η εκτίμησή του τρομάζει.
«Σε ένα καλό σενάριο, θα είχαμε αρκετές δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στην Ελλάδα. Και αυτό είναι το θετικό σενάριο, στο οποίο δεν θα κατέρρεε το υγειονομικό σύστημα», είπε ο κ. Δασκαλάκης μιλώντας στο Mega.
«Όταν πας για την ανοσία της αγέλης, περιμένεις να νοσήσει το 50-60% του πληθυσμού. Για μια χώρα σαν την Ελλάδα, που έχει αρκετό γηραιό πληθυσμό, περιμένουμε γύρω στο 1% θνησιμότητα, ή παραπάνω. Ωστόσο, αυτό το ποσοστό θα ανέβαινε στο 5% αν κατέρρεε το υγειονομικό σύστημα. Και σε αυτή την περίπτωση θα βλέπαμε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς», εκτίμησε.
«Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων»
Σε ό,τι αφορά το πότε θα αρχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης σημείωσε ότι σημασία έχει η τήρηση των μέτρων και πως αυτά- φαίνεται- ότι δεν τηρήθηκαν αρκετά αυστηρά στην αρχή, για αυτό δεν έχουν αρχίσει να μειώνονται ακόμη τα νέα κρούσματα.
«Παίρνει λίγο καιρό να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Στην Ελλάδα βλέπουμε ότι έχει ισοσταθμίσει κάπως η αύξηση των κρουσμάτων, αυτό είναι πολύ θετικό. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι σε γενικές γραμμές σταθερός τις τελευταίες ημέρες. Βλέπουμε ότι έχει πέσει αρκετά ο ρυθμός μετάδοσης», ανέφερε ο καθηγητής του ΜΙΤ.
«Νομίζω ότι για κάμποσες ημέρες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τον αριθμό των κρουσμάτων σε αυτά τα επίπεδα, με μικρά σκαμπανεβάσματα, χωρίς να υπάρχει διπλασιασμός τους. Αυτό είναι συνάρτηση του πόσο αυστηρά τηρούνται τα μέτρα», υπογράμμισε.
σχόλια