Independent: Πώς η Ελλάδα κατάφερε να ισιώσει καμπύλη του κορωνοϊού - Ιστορικό τεστ το Πάσχα

Independent: Πώς η Ελλάδα κατάφερε να ισιώσει καμπύλη του κορωνοϊού - Ιστορικό τεστ το Πάσχα Facebook Twitter
EUROKINISSI
2

O βρετανικός Independent με εκτενές άρθρο περιγράφει το πώς η Ελλάδα κατάφερε να «ισιώσει την καμπύλη του κορωνοϊού».

Το έγκαιρο lockdown και οι κλίνες MEΘ συνέβαλαν στην αποφυγή κρίσης, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για τον προσφυγικό πληθυσμό της χώρας, αναφέρει στο άρθρο της η Katy Fallon από την Αθήνα.

Η Αθήνα είναι εντυπωσιακά ήσυχη. Σε κόμβους όπου τα αυτοκίνητα περνούσαν τα κόκκινα φανάρια είναι τώρα δυνατό να περάσεις χωρίς φόβο να σε χτυπήσουν. Τα στενά δρομάκια γύρω από τον ιστορικό Παρθενώνα, που ήταν γεμάτα με τουρίστες, αποτελούν πλέον τον μοναδικό σημείο όπου κόσμος περπατάει και βγάζει βόλτα τα σκυλιά, γράφει το άρθρο.

Σύμφωνα με τον Independent, η Ελλάδα κατάφερε, να «ισιώσει» την επιδημική καμπύλη, κυρίως λόγω της γρήγορης αντίδρασής της, αλλά και της υπακοής των Ελλήνων στα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση από τα μέσα Μαρτίου και κατόπιν με το γενικό lockdown στις 23 του μήνα. Η Ελλάδα επέβαλε πλήρες lockdown στις 23 Μαρτίου, έχοντας κλείσει μπαρ και εστιατόρια μια εβδομάδα νωρίτερα.  Τα σούπερ μάρκετ έχουν εισαγάγει μέτρα και καθένας που εγκαταλείπει το σπίτι του πρέπει επίσης να φέρει ένα έντυπο που να αναφέρει τον λόγο, αναφέρει το άρθρο περιγράφοντας τα μέτρα στη χώρα. 

Το αποτέλεσμα  είναι ένας εντυπωσιακά χαμηλός αριθμός θανάτων: μόλις 83 θύματα ως την Τετάρτη, σε σύγκριση με τους 17.000 νεκρούς στη γειτονική  Ιταλία. Επίσης σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ που έχουν παρόμοιο πληθυσμό, αλλά πολύ υψηλότερο ΑΕΠ η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση. Οι θάνατοι που έχει καταγράψει είναι πολύ χαμηλότεροι από του Βελγίου (2.035) και της Ολλανδίας (1.867).

«Το κλειδί της επιτυχίας ήταν η έγκαιρη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία φοβήθηκε πως το σύστημα υγείας δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί λόγω της περικοπών και της γενικότερης  ύφεσης», λέει στην εφημερίδα η Στέλλα Λάδη, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και στο Πάντειο. «Το παράδειγμα της Ιταλίας υπήρξε επίσης σημαντικό, καθώς οι εικόνες που  από τους γείτονές μας λειτουργούσαν ως προειδοποίηση για την κυβέρνηση και τους πολίτες», επισημαίνει.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ακόμη ότι έως τώρα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι κλίνες στις ΜΕΘ, από 565 στις αρχές Μαρτίου σε 910. «Στην Ελλάδα, οι αποφάσεις μας να κλείσουμε σημαντικές πηγές σούπερ- εξάπλωσης, όπως σχολεία, συνέδρια και άλλες μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων, ελήφθησαν πολύ νωρίτερα στην πορεία της επιδημίας», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, που συμπλήρωσε ότι συνέπεια αυτού ήταν η χώρα να είναι πιο αποτελεσματική στον περιορισμό της εξάπλωσης.

Ο Independent σημειώνει ότι υπήρξαν και αρχικά προβλήματα στην τήρηση των μέτρων, θυμίζοντας ότι μετά τις φωτογραφίες με τις παραλίες που γέμισαν με κόσμο, αποφασίστηκε το κλείσιμο τους. Το δημοσίευμα κάνει λόγο και για εντάσεις με την Εκκλησία στην αρχή, λόγω «άρνησης να σταματήσει η θεία κοινωνία» αλλά επισημαίνει ότι πλέον έχουν κλείσει οι εκκλησίες.

Ανησυχία για τους πρόσφυγες

Παρότι η Ελλάδα φαίνεται να κατάφερε να συγκρατήσει την εξάπλωση, παραμένει η ανησυχία για τον προσφυγικό πληθυσμό στη χώρα, επισημαίνει το δημοσίευμα, κάνοντας αναφορά στον εντοπισμό κρουσμάτων στις δύο δομές φιλοξενίας, οι οποίες τέθηκαν σε καραντίνα.

«Στη Λέσβο, το διαβόητο καμπ της Μόριας φιλοξενεί περίπου 20.000 ανθρώπους σε χώρο που σχεδιάστηκε για 3.000. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επανειλημμένα έχουν κάνει έκκληση για άμεση αποσυμφόρηση. Μετανάστες στη Μόρια κάνουν απεργία πείνας από τις 5 Απριλίου, λόγω του φόβου για το τι θα συμβεί αν υπάρξει έξαρση στο καμπ, όπου είναι κακές οι συνθήκες διαβίωσης και η πρόσβαση στο τρεχούμενο νερό είναι περιορισμένη», αναφέρει ο Independent.

«Ιστορικό τεστ το Πάσχα»

«Προς το παρόν, ο χαμηλός ρυθμός θανάτων στην Ελλάδα μπορεί να σημαίνει μια πιο θετική προοπτική σε σύγκριση με πολλούς από τους γείτονές της, όπως η Ιταλία. Όμως, η ισχυρή αστυνομική παρουσία στους δρόμους της Αθήνας δείχνει μια συνεχιζόμενη αγωνία για το εύθραυστο σύστημα υγείας, που θα μπορούσε γρήγορα να λυγίσει υπό πίεση.

Το επικείμενο Πάσχα θα είναι ένα ιστορικό τεστ για την ικανότητα όλων των Ελλήνων- που συνήθως κάνουν μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις τέτοια εποχή- να μείνουν στο σπίτι και να συνεχίσουν να ισιώνουν την καμπύλη», καταλήγει το δημοσίευμα.

Ελλάδα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112 - Τι είπε για την κακοκαιρία Elena

Ελλάδα / Κακοκαιρία Elena - Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112, ποιες νέες λειτουργίες θα περιλαμβάνει

«Θα υπάρχει distress code και silent button σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειες ή της οποιαδήποτε κατάστασης που θέτει σε κίνδυνο έναν συμπολίτη μας και δεν μπορεί να πάρει και να μιλήσει στο τηλέφωνο» τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Η παραδοσιακή "βαλκανική" αντιμετώπιση της Ελλάδας από τα βρετανικά ΜΜΕ υποχωρεί όταν η χώρα μας έχει κάποια σοβαρότητα.Δεν θα ήταν μια ευκαιρία για "όλους αυτούς" να μας κλέψουν τον ήλιο μας και τις θάλασσές μας τώρα;