H Σουηδία απαντά στην παγκόσμια αμφισβήτηση για το πώς αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό

H Σουηδία απαντά στην παγκόσμια αμφισβήτηση για το πώς αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό Facebook Twitter
3

Τις τελευταίες εβδομάδες η Σουηδία έχει γίνει πρωτοσέλιδο διεθνώς, εξαιτίας των χειρισμών της απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας υπερασπίστηκε τη στρατηγική της και απάντησε στην αμφισβήτηση και τις επικρίσεις. Η χώρα σημείωσε αύξηση του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει.

Σε αντίθεση με ορισμένους από τους γείτονές της - όπως η Δανία και η Νορβηγία - η Σουηδία κράτησε τα δημοτικά και δευτεροβάθμια σχολεία ανοιχτά, καθώς και τις περισσότερες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καφέ και των εστιατορίων.

«Η διαφορά μεταξύ της προσέγγισης στη Σουηδία και σε άλλες χώρες δεν είναι πολύ μεγάλη. Είναι κυρίως ο τόνος που το αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο Johan Carlson, διευθυντής της Σουηδικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας. «Αντί να λέμε πρέπει να μείνεις στο σπίτι, δεν επιτρέπεται να το κάνεις αυτό, προσπαθούμε να εξηγήσουμε στον πληθυσμό γιατί πρέπει να γίνει αυτό, τον λόγο για αυτό και επίσης το σκεπτικό για να γίνονται ορισμένα πράγματα», πρόσθεσε, σύμφωνα με το euronews.

Μέχρι στιγμής, η Σουηδία έχει απαγορεύσει συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 50 άτομα, έκλεισε τα πανεπιστήμια και προέτρεψε άτομα άνω των 70 ετών και ευπαθείς ομάδες να απομονωθούν. Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Ann Linde, η οποία μίλησε μαζί με τον Carlson κατά την ενημέρωση της Παρασκευής στη Στοκχόλμη, δήλωσε ότι είναι «μύθος» πως η ζωή συνεχίζεται κανονικά στη Σουηδία. «Πολλοί άνθρωποι μένουν στο σπίτι και έχουν σταματήσει να ταξιδεύουν. Πολλές επιχειρήσεις καταρρέουν. Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί δραματικά», δήλωσε η Linde.

Υποστήριξε ότι «η Σουηδία μοιράζεται τους ίδιους στόχους σχετικά με το ξέσπασμα της πανδημίας με όλες τις άλλες χώρες: να σώσει ζωές και να προστατεύσει τη δημόσια υγεία. Αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις με άλλες χώρες και την πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας και χρησιμοποιούμε τα ίδια εργαλεία με τις περισσότερες χώρες».

Την Παρασκευή 17 Απριλίου, η Σουηδία ανέφερε περισσότερα από 12.500 κρούσματα COVID-19 και πάνω από 1.300 θανάτους.

Διεθνή
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την πίεση στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ζητώντας αναδρομικά στοιχεία ξένων χρηματοδοτήσεων και παγώνοντας 2,26 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, εν μέσω κατηγοριών για ανεπαρκή προστασία φοιτητών κατά των διακρίσεων
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Διεθνή / ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Η έκθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια οδοντόκρεμων ευρείας κυκλοφορίας, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Παρεμπιπτόντως, υπάρχει και το -εξαιρετικά επιτυχημένο- ισλανδικό μοντέλο, ακόμα πιο "ανοιχτό" κι από το σουηδικό: σχεδόν τα πάντα λειτουργούν κανονικά, οι ευπαθείς ομάδες εκουσίως παραμένουν σπίτι τους, όλοι παίρνουν αυτοδεσμευόμενοι σοβαρά μέτρα προστασίας. Ακόμα και ο τουριστικός κλάδος λειτουργεί κανονικά!Σε αυτήν την -όντως απόμερη από τις μεγάλες ροές της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας- χώρα, υπήρχαν μέχρι πριν λίγες ημέρες μονάχα 8 νεκροί για 360.000 κατοίκους.
Μιλάμε για χώρες που όταν λένε στους πολίτες «τηρείτε 2 μέτρα απόσταση», οι πολίτες την τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια και αδιαπραγμάτευτα. Απόλυτη ατομική ευθύνη, επί της ουσίας. Τι σχέση έχει αυτό με τον ευρωπαϊκό νότο και την έμφυτη απείθειά μας; Εδώ στήνουμε κομπίνες για να σουβλίσουμε αρνιά!