Τα σχόλια είναι ανοιχτά - Twitter εναντίον Τραμπ: Έκαναν σωστά ή όχι οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες;

Τα σχόλια είναι ανοιχτά - Twitter εναντίον Τραμπ: Έκαναν σωστά ή όχι οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες; Facebook Twitter
20

Η άνοδος του Τραμπ στην εξουσία αλλά και η διατήρηση της δημοφιλίας του οφείλουν πολλά στις εταιρίες της Σίλικον Βάλεϊ. Τα σόσιαλ τον ανέδειξαν και αυτός τα χειρίστηκε δεξιοτεχνικά, κατορθώνοντας να γίνεται πρώτη είδηση και το παραμικρό του τουίτ. 

Η αλήθεια είναι πως τα social media υπήρξαν για πολύ καιρό το βήμα του για να πει χιλιάδες ψέματα, να διακινήσει εξωφρενικές θεωρίες και να κάνει επιθέσεις σε αντιπάλους. Τα χρησιμοποίησε για να στοχοποιήσει ανθρώπους, καλώντας εμμέσως τους οπαδούς του να τους λιντσάρουν, τα αξιοποίησε για περάσει τα μηνύματά του και για να φουσκώσει τα επιτεύγματά του. 

Για χρόνια το Twitter ήταν ο σωτήρας του αλλά και ο αποδιοπομπαίος τράγος του. Όταν η πλατφόρμα αποφάσισε να κάνει fact-check σε κάποια απ' τα ψευδή tweets του, ο Τραμπ έγινε έξαλλος και απειλούσε ότι θα απαγορεύσει το Twitter στις ΗΠΑ. 

Τους τελευταίους μήνες, καθώς μετά τις εκλογές σχεδόν κάθε tweet του Προέδρου περιείχε αμφιλεγόμενους ισχυρισμούς για το αποτέλεσμα των εκλογών, τα fact checks πολλαπλασιάστηκαν. Μετά δε το κάλεσμα του Τραμπ στους εξαγριωμένους οπαδούς του να κάνουν πορεία προς το Καπιτώλιο, μια πορεία που είχε τα γνωστά αποτελέσματα και 5 νεκρούς, το Twitter αποφάσισε να μην επιτρέψει τη διάδραση σε νέα τουίτς του (δεν μπορούσες να τα σχολιάσεις, ή να τα ριτουιτάρεις). 

Η επιμονή του Τραμπ να χαρακτηρίζει υπέροχους ανθρώπους όσους εισέβαλλαν στο Καπιτώλιο και να τους λέει «Σας αγαπάμε» αύξησε την πίεση όχι μόνο στο Twitter αλλά και στο Facebook (και κατ' επέκταση στο Instagram) που τελικά αποφάσισαν να «παγώσουν» τους λογαριασμούς του, κανείς δεν γνωρίζει μέχρι πότε. 

Κάποιοι θεωρούν πως οι τεχνολογικές εταιρίες άργησαν να το κάνουν, αλλά καλωσορίζουν την, έστω και αργοπορημένη, πρωτοβουλία τους. Θεωρούν πως δεν είναι ελευθερία της έκφρασης το να εκτοξεύεις ψέματα και απειλές. Επιπλέον, οι εταιρίες αυτές είναι ιδιωτικές, άρα καμία υποχρέωση δεν έχουν να δίνουν βήμα σε όσους παραβιάζουν τους όρους χρήσης τους. Μεγάλο ρόλο στην απόφαση έπαιξε το γεγονός πως μέσω των social προετοιμάζονταν επεισόδια, παρόμοια με του Καπιτωλίου, για την ημέρα της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου Τζο Μπάιντεν. 

Άλλοι βρήκαν την κίνηση υπερβολική και δυστοπική. Θεωρούν πως αν και οι εταιρίες έχουν δικαίωμα να διαγράφουν όποιον παραβιάζει τους κανόνες τους, στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται ξεκάθαρη παραβίαση της ελευθερίας του λόγου και προσπάθεια φίμωσης ενός πολιτικού που πρόσφατα έλαβε πάνω από 74 εκατομμύρια ψήφους. Από τη στιγμή που ανοίγει «κουτί της λογοκρισίας», λένε, βρισκόμαστε μπροστά σε αχαρτογράφητα νερά. Ξεκίνησε με τον Τραμπ, όμως ποιος θα είναι ο επόμενος;

Εσείς τι πιστεύετε;

Τα σχόλια είναι ανοιχτά.

20

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM