Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ημέρες διαδηλώσεων και μια ειρωνική αφίσα από τους διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη, για να σπάσει τη σιωπή του ο νομπελίστας Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ και να μιλήσει για όσα συμβαίνουν στη χώρα του. Σε επιστολή που δημοσιεύει η Χουριέτ, ο διάσημος συγγραφέας που έχει στο παρελθόν υποστεί διώξεις, κάνει λόγο για «κατασταλτική και αυταρχική κυβέρνηση Ερντογάν» και αναφέρεται σε ένα περιστατικό που συνέβη στη γειτονιά του στην πόλη το 1957, όταν όλη η οικογένεια του είχε βγει στο δρόμο για να αποτρέψει το κόψιμο μιας καρυδιάς που υπήρχε έξω από το σπίτι. Μια καρυδιά που υπάρχει ακόμη και που ενώνει-όπως γράφει-, την οικογένεια του, λόγω των αναμνήσεων από εκείνες τις ημέρες.
Στη συνέχεια συνδέει αυτή την ιστορία της καρυδιάς με την πλατεία Ταξίμ, τα όσα γίνονται εκεί και την ιστορία της Κωνσταντινούπολης. Αφού αναφέρει περιληπτικά διάφορους αγώνες των πολιτών για να γλυτώσουν πράσινο της πόλης και να μην υψωθούν κτήρια, γράφει για την απαγόρευση διαδήλωσης στην πλατεία Ταξίμ την 1η Μαΐου και για το μόνο χώρο πρασίνου που έχει απομείνει στο κέντρο της πόλης, τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει σε ένα συνηθισμένο εμπορικό κέντρο. Κάνει λόγο για τις μνήμες εκατομμυρίων ανθρώπων για το πάρκο, για ένα μεγάλο λάθος που σχεδιάζει η κυβέρνηση Ερντογάν και για την όλο και πιο καταπιεστική και αυταρχική πολιτική της. "Οι άνθρωποι δεν πουλάνε τις αναμνήσεις τους και το δικαίωμα τους να διαμαρτυρηθούν μού δίνει ελπίδα", σημειώνει ο συγγραφέας.
Βεβαίως, το ότι ο Παμούκ άργησε να κάνει κάποια δήλωση για ό,τι συμβαίνει στην αγαπημένη του Κωνσταντινούπολη δίχασε του χρήστες, από τους οποίους άλλοι στα σχόλια της εφημερίδας γράφουν ότι απέδειξε πως άξιζε το Νόμπελ κι άλλοι αναρωτιούνται «πού ήταν μέχρι τώρα το φιλελεύθερο πνεύμα;»
σχόλια