ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
6.7.2022 | 14:33

Toξικοτητα,ψευτικη φιλια,εκμεταλλευση.

Καλοκαιρι 2019,συναδελφος που αντιμετωπιζει οικονομικα προβληματα μου ζητει βοηθεια για να βγαλει το μηνα για τα βασικα,σουπερ μαρκετ κλπ,προσποιουμενος τον αξιοπιστο φιλο αφου που και που βγαιναμε για καφε στα διαλλειματα μας παρεα. Του δανειζω αρχικα λιγα χρηματα,τον αλλο μηνα με πιεζει να του δωσω και αλλα,του δινω γιατι δεν εχω πιστεψει οτι με βρηκε "καλο παιδι" και με εκμεταλλευεται. 1,5 χρονο μετα,δεν μου εχει επιστρεψει τιποτε,εχει αγορασει αυτοκινητο μεταχειρισμενο με πλατες αλλου ατομου,πληρωνει και καλυπτει αλλες υποχρεωσεις του αλλα για μενα δεν εχει μισο ευρω. Εδειξα ως ενα σημειο κατανοηση,ανεκτικοτητα,ομως βαρεθηκα και κουραστηκα να περιμενω να παρω τα χρηματα που μου χρωστανε πισω,την τελευταια φορα που επικοινωνησα με τον τυπο αυτο,απαιτωντας να σταθει στο υψος του και να διευθετησει το θεμα εστω και με μικρες δοσεις επιστροφης,ακουσα βρισιδια,μου ειπε να μην τον ζαλισω με τα κολολεφτα μου και εμμεσως με κοροιδευε οτι θα μου δινει 20 ευρω το μηνα γιατι αυτο μπορει. Δυστυχως φταιω εγω και μονο εγω,που επεσα θυμα εκμεταλλευσης απο υπερβολικη καλοσυνη και συμπονια για τις δυσκολιες καποιου αλλου,μολις παρω πισω τα χρηματα,θα κοπει οποιαδηποτε επικοινωνια και θα απομακρυνθω απο το συγκεκριμενο τοξικο και προβληματικο ατομο.
14
 
 
 
 
σχόλια

Με αυτό που λες είναι σαν να εξισώνεται η αξία του χρήματος με την αξία της ζωής. Που εν μέρη, ίσως για μερίδα του κόσμου να είναι αλήθεια αφού για να βγάλεις χρήμα δίνεις κομμάτι από τον χρόνο σου, δηλαδή τη ζωή σου αλλά όχι το όλο, απλά ένα κλάσμα της.

@Jmarkakis

Άλλο εννοώ. Ότι αν κάποιο άτομο το εμπιστεύεσαι με την ζωή σου, σημαίνει ότι είναι πολύ κοντινό σου άτομο και άξιος εμπιστοσύνης, οπότε τον εμπιστεύεσαι να σου επιστρέψει και τα χρήματα.
Η λέξη κλειδί είναι η εμπιστοσύνη.
Ο δανεισμός χρημάτων είναι ένα παράδειγμα, μπορείς πχ να του εμπιστευτείς να σου κάνει baby sitting στα παιδιά, να σε βοηθήσει με κάποιο προσωπικό σου θέμα κλπ.

Κοίτα λεφτά θα εμπιστευόμουνα σε πολλούς χωρίς να το πολυσκεφτώ, παιδιά (αν είχα) για baby sitting, όχι. Κάποτε άφησαν τον αδερφό μου σ' ένα θείο μου και τη γυναίκα του και το μέθυσε το παιδί. Από τότε είναι που χάζεψε το καημένο χαχα Και γενικά έχουμε δει πολλά και διάφορα. Άσε που βάζεις και τον άλλο σε τεράστια θέση ευθύνης ακόμη κι αν είναι υπεύθυνος. Λεφτά κάνεις ξανά, οι άνθρωποι είναι αλλιώς. Προσωπική άποψη βέβαια...

@Jmarkakis

Σεβαστή η άποψη σου. Σαφώς τα παιδιά είναι πιο σημαντικός παράγοντας αλλά το θέμα εμπιστοσύνης θεωρώ ότι έχει ευρύ νόημα. Εγώ προσωπικά δεν θα δάνειζα λεφτά σε πολλούς, βασικά σε μετρημένα άτομα.
Σαφώς το ίδιο ισχύει και για παιδιά αν είχα. Εκεί θα ήμουν ακόμα πιο επιλεκτικός.
Η εμπιστοσύνη προυποθέτει και την αίσθηση της ευθύνης ειδικά σε σοβαρά θέματα όπως το baby sitting.
Άτομα που δεν είναι υπεύθυνα και δεν κρατάνε τον λόγο τους δεν είναι άξια εμπιστοσύνης ούτε να πετάξουν τα σκουπίδια στον κάδο π.χ.

Δεν αξίζει 1,5 χρόνο ψυχολογική φθορά για πόσα (;) αφού λες για τα βασικά και σούπερ μάρκετ ενός ατόμου… δυο - τρία κατοστάρικα;; Και να τον τρως και στην μάπα άλλο 1,5 χρόνο για να στα επιστρέψει 20 - 20;; Που δεν παίζει αλλά λέμε. Πες ότι πήγατε κάπου ένα ΣΚ που το πλήρωσες εσύ. Ή ας πούμε ότι ήταν ένα σεμινάριο με συνδρομή σε σχέση με τα οικονομικά και την συμπεριφορά πολλών ανθρώπων στις μέρες μας. Μάθε από αυτό και μην κάνεις ξανά τα ίδια λάθη. Αυτό δεν σημαίνει… μην δανείσεις ξανά πουθενά. Υπάρχουν και άνθρωποι που αξίζουν βοήθεια και ο οποιοσδήποτε μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη. Απλά καλό είναι να μην δανείζεις στο καπάκι και δεύτερη πριν επιστραφούν εκείνα της πρώτης και μάλιστα μεγαλύτερο ποσό, αν πρώτα δεν βεβαιωθείς πως πρόκειται για συνεπές άτομο.
Έχουμε δει αντίστοιχες περιπτώσεις ακόμη και για μικροποσά να καταλήγουν πολύ άσχημα κι αφού όπως λες αρχίσατε τα βρισίδια… κανένα ποσό δεν αξίζει τέτοιες άσχημες καταλήξεις. Αν ήσουν “πειστικό” άτομο χαχα …θα στα είχε ήδη επιστρέψει από μόνος του και με τόκο χαχα Αλλά αυτό το τελευταίο δεν είναι κακό, καλύτερα που δεν είσαι :)

Δυστυχώς ποτέ δεν επεδίωκε να σου τα δώσει. Όποιος παίρνει δανεικά και σκοπεύει να τα επιστρέψει, δεν κοιμάται ήσυχα και ναι, τον πρώτο καιρό ακόμα και από 1 ευρώ τη εβδομάδα επιστρέφει, αλλά τα επιστρέφει. Ο άλλος φαίνεται να υπολόγιζε ότι θα του έλεγες "έλα μωρέ, καλή καρδιά, κρατά τα" και υιοθέτησε επιθετική συμπεριφορά όταν δεν έκανες πίσω. Έτσι κάνουν όσοι δεν σκοπεύουν να σε αποπληρώσουν και αντ' αυτού προσπαθούν να σε κάνουν να νιώσεις άβολα κιόλας, εκβιάζοντάς σε συναισθηματικά (τύπου "βάζεις τα λεφτά πιο πάνω από τις ανθρώπινες σχέσεις"). Πάντως, αν δεν τα πάρεις πίσω, εγώ θα έλεγα όχι μόνο να μην του ξαναμιλήσεις, αλλά και να ξεκινήσεις να λες σε κοινούς σας γνωστούς ή και συναδέλφους τι και πώς, ότι δάνεισες κάποτε χρήματα και ότι δεν τα πήρες, παρά τις υποσχέσεις του. Πέραν του ότι δεν του χρωστάς να του επιδεικνύεις ανωτερότητα μετά απ' αυτό, ας είναι ενήμερα τα άτομα του κοινού σας περίγυρου για να προστατευτούν, γιατί τον έχω ικανό να ζητήσει κι από άλλους. Και τέλος, για το μέλλον, ποτέ μη δίνεις δανεικά σε άτομα που δεν γνωρίζεις αρκετά. Έχω φίλους που λόγω κατοχής χρημάτων αφενός και γενναιοδωρίας αφετέρου, την πάτησαν έτσι. Δεν φτώχαιναν μεν, αλλά η πικρία ότι εξαπατήθηκαν μένει για καιρό και είναι κρίμα. Αν θέλεις να βοηθήσεις κάποιον οικονομικά, τότε ή χαρίζεις τα χρήματα και τα ξεχνάς ή δανείζεις ενώπιον συμβολαιογράφου με ιδιωτικό συμφωνητικό. Μπορεί να ακούγεται γελοίο, αλλά όποιος θέλει να τα δώσει πίσω, δεν τον τρομάζει αυτό, αρκεί να σας βολεύουν και τους δύο οι όροι αποπληρωμής. Μόνο έτσι. Ποτέ δανεικά χωρίς καταχώρηση, αλλιώς δεν θα μπορέσεις να τα διεκδικήσεις μετά.

Ελπίζω να τα πάρεις πίσω. Μάθημα για άλλη φορά. Δε θα σχολιάσω τον ανεκδιηγητο που του έδωσες τα ωραία σου λεφτά και είπε να το ανταποδώσει με βρισιδια.

Κάποτε δάνεισα σε άτομο που γνώριζα 20 χρόνια ένα μεγάλο χρηματικό ποσό
Το αποτέλεσμα ήταν να....εξαφανιστεί
Πήρα το μάθημα μου.....
Μην δανείζετε χρήματα

Ακριβως. Ποτε δε δανειζω χρηματα σε φιλους. Δε μιλαω για μικρα ποσα 5-10 ευρω, τετοια ποσα ναι, αλλα για τετοια μικρα ποσα στην τελικη δεν με νοιαζει αν θα μου τα γυρισει πισω ο αλλος. Αλλα ποσα που ξερετε οτι θα θελησετε ο αλλος να σας τα επιστρεψει, μην τα δινετε εξαρχης. Γιατι με το που τα δανειζετε ρισκαρετε να μην ξαναδειτε αυτα τα χρηματα.

Ακριβώς! Ο κανόνας νούμερο ένα είναι να μην αποχωρίζεσαι ποτέ παραπάνω απ' όσα μπορείς ν' αποχωριστείς, ακόμα και "δανεικά." Αν έχω την ευχέρεια να δανείσω 10 ευρώ, θα το κάνω, γιατί δεν μου είναι τίποτα, ακόμα κι αν δεν τα ξαναδώ ποτέ μου. Αν έχω την ευχέρεια να δανείσω 10 χιλιάδες, όχι, δεν θα τα δανείσω. Γιατί αν δεν τα ξαναδώ, θα τα κλαίω, μιας και αντ' αυτού θα μπορούσα να τα ξοδέψω για μένα ή για τους γονείς μου ή να τα επενδύσω κάπου. Πάντα να έχουμε δεδομένο ότι δεν θα ξαναδούμε όσα αποχωριζόμαστε έστω και προσωρινά (ακόμα και με ιδιωτικό συμφωνητικό, μιας και τυχόν δικαστική διεκδίκηση των δανεικών θα φάει πάλι χρόνο και νεύρα).

Scroll to top icon