Ειδικό ρεπορτάζ του Βρετανικού Independent που υπογράφει η Ναταλί Σαβαρίκα με τίτλο:
«Special Report: The tortured activist whose fate tells Turkish protesters: don’t seek refuge in Greece»
_________
Ο Bulut Yayla, ένας Τούρκος φοιτητής αρχαιολογίας και αριστερός ακτιβιστής, λέει ότι ταξίδεψε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους για να ξεφύγει από την φυλάκιση και τα βασανιστήρια που υπέμεινε υπό την κυβέρνηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μόλις έφτασε στην Αθήνα προσπάθησε να ζητήσει άσυλο ως πολιτικός πρόσφυγας, για να ξεφύγει από ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του, αφού κατηγορήθηκε για δεσμούς με μια εκτός νόμου μαρξιστική οργάνωση.
Στις 30 Μαΐου, ο Bulut, 26 ετών, έφυγε από το εστιατόριο όπου εργαζόταν, στα Εξάρχεια, κεντρική συνοικία της Αθήνας, για να συναντήσει μερικούς φίλους. Δεν τα κατάφερε ποτέ. Γύρω στις 21:00, μάρτυρες λένε ότι είδαν πέντε άνδρες να τον χτυπούν κοντά στο εστιατόριο, αναγκάζοντάς τον να μπει σε ένα αυτοκίνητο και έφυγαν μακρυα. Δύο ημέρες αργότερα, η οικογένειά του δέχθηκε μια κλήση από τις τουρκικές αρχές, ενημερώνοντάς τους ότι ήταν υπό την εποπτεία τους, σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας. Ο επικεφαλής της ελληνικής αστυνομίας επιβεβαιώσε αργότερα, οτι οι πινακίδες του αυτοκινήτου έδειξαν ότι επρόκειτο για όχημα της αστυνομίας.
"Συνελήφθη, του πέρασαν χειροπέδες και τον έσπρωξαν με το ζόρι σε ένα αυτοκίνητο όπου του έκλεισαν τα μάτια, την μύτη και το στόμα και τον βασάνισαν", έγραψε η δικηγόρος του Bulut, η Evrim Deniz Karatana, σε ένα e-mail που έστειλε στον Independent, αφότου είδε τον πελάτη της στην Τουρκία. Λέει ότι όλο το μακρύ ταξίδι από την Αθήνα στην Κωνσταντινούπολη, μπορούσε μετά βίας να αναπνέει, καθώς του είχαν βάλει στο κεφάλι μια μαύρη κουκούλα και μια μάσκα του σκι. Μόλις έφτασαν στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, ισχυρίζεται ότι οι απαγωγείς του τον ανάγκασαν να συρθεί κάτω από ένα συνοριακό φράχτη, όπου η ελληνική ομάδα τον παρέδωσε σε μια αγγλόφωνη ομάδα. Εκεί χτυπήθηκε ξανά.
Σύμφωνα με την δικηγόρο του, η Τουρκική αστυνομία αστειεύτηκε καθώς του τράβηξε την κουκούλα από το κεφάλι του, λέγοντας: "Καλώς ήρθατε στη χώρα μας". Ο Bulut ήταν τώρα στην πόλη του Edirne (Αδριανούπολη), κοντά στα Ελληνικά σύνορα. Λίγες ώρες αργότερα, μια ομάδα από την αντιτρομοκρατική ομάδα της Τουρκίας τον πήρε και τον οδήγησε στην Κωνσταντινούπολη, όπου η δικηγόρος και οι γονείς του ενημερώθηκαν για την κράτησή του.
"Ως πρόσφυγας θα έπρεπε να είχε πρόσβαση στην διαδικασία ασύλου από την πρώτη στιγμή και το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να τον προστατεύσει από την Τουρκία και να μην τον αφήσει αβοήθητο", δήλωσε ο Σπύρος Κουλοχέρης, από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), το οποίο επεξεργάζεται αιτήσεις χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα. "Ο τρόπος που κατέληξε στην Τουρκία είναι πολύ ασαφής."
Ο κ. Κουλοχέρης τόνισε ότι ανεξάρτητα από το για τι εγκλήματα κατηγορείται ο Bulut, έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του μέσω νομικών διαδικασιών, αντί να κρατείται αυθαίρετα. Μέχρι στιγμής, οι δύο χώρες αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή τους στη μεταφορά του από την Ελλάδα στην Τουρκία.
Ο κ. Ερντογάν, αυτή τη στιγμή προσπαθεί να κυριαρχήσει απένατι στις μαζικές διαδηλώσεις που έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Τουρκία από την περασμένη εβδομάδα - μια μεγάλης κλίμακας εμφάνιση του θυμού εναντίον του, καθώς πολλοί θεωρούν ως αυταρχική την πολιτική της κυβέρνησής του. Οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν όταν η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον μιας ειρηνικής δαμαρτυρίας στο Πάρκο Gezi της Κωνσταντινούπολης στις 31 Μαΐου, η οποία αντιτασσόταν στην κατεδάφιση του πάρκου για εμπορική ανάπτυξη.
Ο Bulent Arinc, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, ζήτησε συγγνώμη για τη βία της αστυνομίας απέναντι στους ειρηνικούς διαδηλωτές αυτή την εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς την "λανθασμένη και άδικη". Ο κ. Ερντογάν, ωστόσο, έχει δεσμευθεί να συνεχίσει το έργο της ανάπτυξης και κατηγόρησε εξτρεμιστικά στοιχεία για την ενορχήστρωση των διαδηλώσεων. "Εμείς δεν θα χαρίσουμε τίποτα σε εκείνους που βρίσκονται χέρι-χέρι με την τρομοκρατία", είπε.
Καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις, η απαγωγή του Bulut στην Ελλάδα, ρίχνει φως σχετικά με τον τρόπο που η κυβέρνηση Ερντογάν ασχολείται με την αντιπολίτευση. Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν τον Bulut ότι έχει δεσμούς με την εκτός νόμου μαρξιστική-λενινιστική οργάνωση DHKP-C , κοινώς γνωστή στην Τουρκία ως Dev Sol, η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για σειρά βομβιστικών επιθέσεων, και έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η δικηγόρος του Bulut λέει ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που στηρίζουν τους ισχυρισμούς αυτούς είναι η συμμετοχή του τον Μάιο στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, οι δημόσιες εκκλήσεις του για δωρεάν εκπαίδευση και η συμμετοχή του στην Τούρκικη Ομοσπονδία Νεολαίας, μια αριστερή επαναστατική οργάνωση νεολαία που εναντιώνεται στην ένταξη στην ΕΕ και στην συμμαχία με τις ΗΠΑ.
Σχεδόν 1.000 φοιτητές κρατούνται στις Τουρκικές φυλακές για παρόμοιες κατηγορίες με τον Bulut, λένε οι δικηγόροι. Τον Φεβρουάριο, ένας Γαλλοτουρκος φοιτητής φυλακίστηκε για πέντε χρόνια για "διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας" μετά τη συμμετοχή του σε μια αριστερή διαμαρτυρία.
Τα Ελληνικά δικαστήρια διερευνούν την υπόθεσης του Bulut. Σε μια δήλωση, η αστυνομία δήλωσε ότι δεν υπάρχει καταγραφή της παρουσίας του στη χώρα και ότι ο ίδιος ποτέ δεν έκανε αίτηση ασύλου. Η δήλωση αναφέρει ότι αν και η ΕΣΠ υπέβαλε αίτηση για λογαριασμό του για να αρχίσει η διαδικασία ασύλου, ο Bulut ποτέ δεν εμφανίστηκε στη συνέντευξη - πράγμα το οποίο αμφισβητεί η ΕΣΠ.
«Έστειλα το φαξ να αιτηθώ [συνέντυξη ώστε να ξεκινήσει], η διαδικασία χορήγησης ασύλου, αλλά ... ποτέ δεν πήραμε καμία απάντηση από τις αρχές», λέει ο κ. Κουλοχέρης. Αυτό άφησε τον Bulut χωρίς την προστασία που παρέχεται στους εγγεγραμμένους αιτούντες άσυλο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Ένας Έλληνας βουλευτής της αντιπολίτευσης πιστεύει ότι οι Τούρκικες και οι Ελληνικές μυστικές υπηρεσίες συνεργάστηκαν για να αρπάξουν τον Bulut. "Υποψιάζομαι ότι έχουμε συμμετοχή Ελληνικών και ξένων μυστικών υπηρεσιών να συμμετέχουν στη απαγωγή του Yayla," δήλωσε ο βουλευτής του Σύριζα, Δημήτρης Τσουκαλάς στον Independent. Έχει θέσει το θέμα στο κοινοβούλιο και ζήτησε από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης να εξηγήσει τι συνέβη. "Αυτή [η απαγωγή] διεξήχθη για να δείξει ότι τα Ελληνικά δικαστήρια θα πρέπει να μένουν έξω από όλο αυτό. Διότι όταν το Ελληνικό δικαστικό σώμα εμπλέκεται, τείνει να να αθωώνει [τους Τούρκους πολιτικούς ακτιβιστές]. Οι Τουρκικές αρχές ήθελαν να σταματήσει αυτό και το επέλυσαν έτσι – για αυτό τον απήγαγαν ", πρόσθεσε.
"Το μήνυμα από τηνΤουρκία είναι σαφές: Μπορώ να κάνω τα πάντα, μπορώ να σας πάρω από τα Εξάρχεια και να σας κλειδώσω σε μια φυλακή στυλ Γκουαντάναμο".
Οι αρχές στην Ελλάδα, απέρριψε την αίτηση του Independent για συνέντευξη, προσθέτοντας: «Η υπόθεση είναι ήδη υπό διερεύνηση. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει καμία δήλωση για όσο διάστημα η διαδικασία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη».
Μετάφραση: LEFTeria-news
Πηγή: Independent
σχόλια