«Netflix, διόρθωσε το λάθος σου»: Οργή στο Twitter, προβληματισμός στην πλατφόρμα

«Netflix, διόρθωσε το λάθος σου»: Οργή στο Twitter, προβληματισμός στην πλατφόρμα Facebook Twitter
Στην παρούσα φάση και παρά τα οργισμένα tweets κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν το Netflix θα αναθεωρήσει την απόφασή του να ακυρώσει τη σειρά «Warrior Nun».
0



ΣTHN EΛΛΑΔΑ ΕΙΜΑΣΤΕ
 συνηθισμένοι να «κόβεται» βιαίως μια σειρά, μια εκπομπή, ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα και να κυνηγάμε τη συνέχειά του είτε σε DVD είτε σε κάποιο κανάλι στο Youtube, αν ο δημιουργός αποφασίσει να μεταφέρει εκεί το –υπό διωγμόν- περιεχόμενό του. Τι γίνεται, όμως, όταν δεν είσαι απλώς τηλεθεατής, αλλά συνδρομητής σε κάποια δημοφιλή πλατφόρμα streaming και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι η αγαπημένη σου τηλεοπτική σειρά έχει «εξαφανιστεί» από τις επιλογές σου;

Αυτό κλήθηκαν να σκεφτούν πολύ σοβαρά χθες οι υπεύθυνοι περιεχομένου του Netflix, όταν χιλιάδες συνδρομητές του απ’ όλον τον κόσμο κατέφυγαν στο Twitter για να διαμαρτυρηθούν για τη βίαιη διακοπή μίας αγαπημένης τους σειράς (“Warrior Nun”), ξεσπώντας την οργή τους στο hashtag #NetflixCorrectYourMistake (μτφρ: Netflix, διόρθωσε το λάθος σου).

Όλος αυτός ο εκνευρισμός δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς το τελευταίο διάστημα είναι όλο και πιο συχνές οι ακυρώσεις σειρών της πλατφόρμας, όμως, το “Warrior Nun” ήταν ένα αρκετά δημοφιλές πρόγραμμα για να ακυρωθεί με τόση ευκολία, χωρίς κάποια πειστική αιτιολογία σε όσους το παρακολουθούσαν με προσήλωση.

Όπως έχει αποδειχθεί και με τις πρόσφατες εκκαθαρίσεις περιεχομένου του HBO Max, το κοινό βιώνει πλέον μια εποχή όπου οι υπηρεσίες streaming αναγκάζονται να είναι πιο αυστηρές όσον αφορά τις εκπομπές που ανανεώνουν λόγω της πληθώρας των δαπανών για περιεχόμενο τα τελευταία χρόνια.

Βασισμένη στον χαρακτήρα κόμικ «Warrior Nun Areala», η δραματική σειρά φαντασίας του Simon Barry κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο Netflix το 2020. Η σειρά, στην οποία πρωταγωνιστεί η Alba Baptista, απέσπασε κυρίως θετικές κριτικές από τους κριτικούς και εξαιρετικές κριτικές από το κοινό και η 2η σεζόν κατέληξε να φτάσει στο streaming τον Νοέμβριο. Όμως, και παρά την παθιασμένη βάση των θαυμαστών της Warrior Nun, το Netflix ακύρωσε τη σειρά τον Δεκέμβριο, οδηγώντας σε μια εκστρατεία εκνευρισμένων τηλεθεατών στα social media και υπό το hashtag #SaveWarriorNun, η οποία μέχρι στιγμής δεν είχε επιτυχία. Μετά την ακύρωση, ο Barry επιβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει να αναβιώσει τη σειρά σε άλλο δίκτυο ή υπηρεσία streaming.

Βέβαια, αυτή τη φορά οι τηλεθεατές φαίνεται ότι αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους γι’ αυτό και ειδικά χθες κατέφυγαν μαζικά στο Twitter για να απαιτήσουν από το Netflix να ανακαλέσει την απόφασή του να ακυρώσει το Warrior Nun. Όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, το κίνημα εξοργισμένων τηλεθεατών δεν έχει να κάνει μόνο με τη «διάσωση» της συγκεκριμένης σειράς, αλλά με τον τρόπο που η πλατφόρμα συμπεριφέρεται στις προτιμήσεις τους και αγνοεί –άνευ συζήτησης και προειδοποίησης- τις επιλογές τους.

«Netflix, διόρθωσε το λάθος σου»: Οργή στο Twitter, προβληματισμός στην πλατφόρμα Facebook Twitter
Tο δράμα επιστημονικής φαντασίας των Wachowskis ακυρώθηκε μετά από μόλις δύο σεζόν.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και με το «Sense8» το 2017, με το δράμα επιστημονικής φαντασίας των Wachowskis να ακυρώνεται μετά από μόλις δύο σεζόν. Η οργή των θαυμαστών για την απόφαση οδήγησε μάλιστα το Netflix να προχωρήσει σε μια ανακοίνωση, στην οποία επισήμαινε ότι λαμβάνει υπ’ όψιν τα παράπονα, χωρίς, ωστόσο, αυτά να μπορούν να αλλάξουν την απόφαση ακύρωσης της σειράς. Το μόνο που εξασφάλισε ήταν (τουλάχιστον) ένα αξιοπρεπές τέλος στο έργο των αδελφών Γουατσόφσκι...

Και φυσικά το αν το “Sense8”, το οποίο έφερε την υπογραφή των δημιουργών του Matrix δεν γλίτωσε το «ψαλίδι», σιγά μην επιβίωναν σειρές όπως το «The Midnight Club» (μετά από μία μόνο σεζόν), μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς τη στενή σχέση συνεργασίας του δικτύου με τον δημιουργό Mike Flanagan, τον εγκέφαλο πίσω από τηλεοπτικές επιτυχίες όπως το «The Haunting of Hill House» και το «Midnight Mass».

Φυσικά, υπήρξαν και (κάπως) αναμενόμενες ακυρώσεις, όπως αυτή του «Resident Evil», αλλά η σταγόνα που φαίνεται να ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η ακύρωση του «1899», μια σειρά που απέσπασε κυρίως θετικές κριτικές και είχε βρεθεί με άνεση στην πρώτη δεκάδα των δημοφιλών προγραμμάτων του Netflix.

Στην παρούσα φάση και παρά τα οργισμένα tweets κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν το Netflix θα αναθεωρήσει την απόφασή του να ακυρώσει τη σειρά «Warrior Nun».

«Netflix, διόρθωσε το λάθος σου»: Οργή στο Twitter, προβληματισμός στην πλατφόρμα Facebook Twitter
Η σταγόνα που φαίνεται να ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η ακύρωση του «1899», μια σειρά που απέσπασε κυρίως θετικές κριτικές και είχε βρεθεί με άνεση στην πρώτη δεκάδα των δημοφιλών προγραμμάτων του Netflix.

Σίγουρα, όμως, δημιουργούνται δύο ερωτήματα –ένα αθώο και ένα κάπως πιο σοβαρό- στα οποία θα πρέπει να απαντήσει άμεσα η πλατφόρμα σειρών και κινηματογραφικών επιτυχιών. Το πρώτο είναι τι κοινό πρέπει τελικά να συγκεντρώνει μία σειρά, ώστε, να θεωρείται τόσο δημοφιλής όσο και βιώσιμη. Το δεύτερο ερώτημα αφορά τη στρατηγική της πλατφόρμας σε ό,τι αφορά την παραγωγή περιεχομένου της: μήπως λιγότερες και πιο ποιοτικές σειρές θα έλυναν το πρόβλημα με τους εξοργισμένους –λόγω ακυρώσεων- συνδρομητές;

Όπως έχει αποδειχθεί και με τις πρόσφατες εκκαθαρίσεις περιεχομένου του HBO Max, το κοινό βιώνει πλέον μια εποχή όπου οι υπηρεσίες streaming αναγκάζονται να είναι πιο αυστηρές όσον αφορά τις εκπομπές που ανανεώνουν λόγω της πληθώρας των δαπανών για περιεχόμενο τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι δυνατόν όλες οι παραγωγές να έχουν την επιτυχία του «Stranger Things» ή (ακραίο παράδειγμα) του «Game of Thrones». Είναι, όμως, δυνατόν να ελέγχεται το επίπεδο και η συχνότητα των απογοητεύσεων που μπορεί να δοκιμάζει ο συνδρομητής. Και καλώς ή κακώς αυτό επιτυγχάνεται όχι με βίαιη περιστολή δαπανών, ούτε με ξαφνικές ακυρώσεις επιτυχημένων προγραμμάτων που, μεταξύ άλλων, μαρτυρούν και ασέβεια προς το πορτοφόλι του συνδρομητή.

Πιο «κλειστή» ψαλίδα, πιο προσεκτικές κινήσεις στον σχεδιασμό προγράμματος και κανείς δεν θα μένει με την απορία «τι να απογινόταν στο τέλος» ή γιατί το τελευταίο επεισόδιο ήταν τέτοιο πασάλειμμα...  

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό νέο ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εξετάζει και αμφισβητεί όλα όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για τη διαβόητη φιγούρα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ηχογραφημένες συνομιλίες του σε διάστημα είκοσι ετών.
THE LIFO TEAM
Τα γεγονότα της ζωής

Οθόνες / Κασσαβέτης, Σκορσέζε, Ερίθε: 10 άχαστες προβολές στο φετινό Πανόραμα

Πρεμιέρες, παράλληλες εκδηλώσεις, αφιερώματα: Από τις 21 ως τις 27 Νοεμβρίου, οι κινηματογράφοι Τριανόν, Newman και Στούντιο φιλοξενούν το μακροβιότερο αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Οθόνες / Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Ο αγαπημένος Έλληνας σκηνοθέτης ξεδίπλωσε σημαντικές στιγμές από τη ζωή και την πορεία του και αφηγήθηκε πολύτιμες ιστορίες που διαμόρφωσαν το queer σινεμά του στο φετινό Iconic Talks Powered by Mastercard που πραγματοποιήθηκε στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Τα δέκα αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

Μυθολογίες / Τα 10 αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

«Κάθε φορά που το βλέπω προσπαθώ να καταλάβω πώς έχει οργανωθεί αυτό το χάος»: Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης μάς καλεί να ανακαλύψουμε δέκα animation διαφορετικών τεχνικών, που τον έχουν επηρεάσει βαθιά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Οθόνες / 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μια δεκαετία, στήριξε για μία ακόμη χρονιά τον θεσμό, απονέμοντας πέντε βραβεία στις ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των θεατών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται

Οθόνες / «Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου Game of Thrones συνεχίζεται

Η σειρά του HBO, που παίρνει τη σκυτάλη από το πραγματικά αξιόλογο «Penguin», προσπαθεί να επικαλεστεί τη συνταγή του μεγάλου hit του καναλιού και ξεστρατίζει από το ατμοσφαιρικό σύμπαν του Ντενί Βιλνέβ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι θρυλικοί boomers του 65ου φεστιβάλ θεσσαλονίκης

Pulp Fiction / Οι θρυλικοί boomers του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ματ Ντίλον: Oι διάσημοι, σχεδόν συνομήλικοι ηθοποιοί που τιμήθηκαν με Χρυσό Αλέξανδρο και έδειξαν με τις διαφορετικές επιλογές τους ισάριθμα σίκουελ στην καριέρας τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Οθόνες / «Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Ένα έπος δράσης και χαρακτήρων που κυλά θεαματικά, ουσιαστικά, υπερβολικά, συγκινητικά, χορταστικά και εμφατικά, όπως όλοι οι υποψήφιοι θεατές αναμένουν εδώ και πολύ καιρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η πιο διάσημη υπόθεση «απαγωγής από εξωγήινους» αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Οθόνες / Η απαγωγή του αιώνα αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Παρότι συμμετείχε στο σενάριο του ντοκιμαντέρ «The Manhattan Alien Abduction», η Λίντα Ναπολιτάνο που ισχυρίζεται ότι απήχθη από εξωγήινους στο κέντρο του Μανχάταν προ 35ετίας μηνύει την πλατφόρμα για αθέτηση της συμφωνίας τους.
THE LIFO TEAM
Ο Άγγελος Φραντζής θέλησε να κάνει μια αστεία ταινία 

Οθόνες / Άγγελος Φραντζής: «Mόνο αν πας στην πηγή των τραυμάτων, μπορείς να απελευθερωθείς»

Μια κουβέντα με τον ακατάτακτο σκηνοθέτη λίγο πριν από την επίσημη πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Ο Νόμος του Μέρφυ», μιας σουρεαλιστικής υπαρξιακής κωμωδίας που δεν μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες δουλειές του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

The Review / Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και η δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Ιωσηφίνα Γριβέα συζητούν για την πιο αμφιλεγόμενη ταινία της χρονιάς, που έχει προκαλέσει έντονες διαμάχες στα social media, για τη φεμινιστική της διάσταση και για τις γυναικείες φωνές στο σινεμά, που επιτέλους ακούγονται πιο ηχηρά από ποτέ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ