Στις 18 Ιανουαρίου 2022, η Ρομπέρτα Μέτσολα εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έγινε η πρώτη γυναίκα, σε διάστημα 20 ετών, που αναλαμβάνει την ηγεσία και μόλις η τρίτη στην ιστορία του θεσμού, μετά τις Σιμόν Βέιλ και Νικόλ Φοντέιν.
«Ο πρόεδρος αυτού του Σώματος πρέπει να είναι αυτός που μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους. Πρέπει να μπορεί να βοηθά τους βουλευτές να καλύψουν το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων και της ευρωπαϊκής λήψης αποφάσεων», είχε σημειώσει τότε, μεταξύ άλλων, κατά την ομιλία της πριν από την ψηφοφορία. Δυο πολιτικά χρόνια αργότερα, αν υπάρχει κάτι που απέδειξε περίτρανα είναι πως για να γεφυρώνει αυτό το χάσμα, δεν διστάζει να αδράττει κάθε ευκαιρία προς ένα Ευρωκοινοβούλιο πιο σύγχρονο, πιο αποτελεσματικό και πιο αποδοτικό. Απόδειξη η κατάμεστη αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, όπου βρέθηκαν χθες περισσότεροι από 600 μαθητές, φοιτητές και νέοι για ένα Q&A που τα είχε όλα- περιβάλλον, ιδιωτικά πανεπιστήμια, μετανάστευση, κράτος δικαίου, υπερτουρισμό, πληθωρισμό, κυβερνοασφάλεια μέχρι και αμβλώσεις.
Και κάπως έτσι, μια συνάντηση που ξεκίνησε με βασικό στόχο να παροτρύνει τους νέους να ψηφίσουν στις επερχόμενες Ευρωεκλογές του Ιουνίου, εξελίχθηκε στην πιο ειλικρινή και ανοιχτή πολιτική συζήτηση που έχουμε παρακολουθήσει εδώ και καιρό. «Το θέμα δεν είναι μόνον να ψηφίσετε», είπε η Ρομπέρτα Μέτσολα, «αλλά και να βεβαιωθείτε ότι οι ανησυχίες που έχετε βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες των πολιτικών που ψηφίζετε και να τους φέρετε ενώπιον των ευθυνών τους».
Ιδιωτικά πανεπιστήμια, υπερτουρισμός και η ερώτηση της 10χρονης που ξεχώρισε
Η πρώτη ερώτηση που αφορούσε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το απαγορευτικό άρθρο 16 ήρθε για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την προαναφερθείσα θέση της περί ευθυνών, με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απαντά πως η εκπαίδευση είναι θέμα εθνικής αρμοδιότητας, με εξαίρεση το Erasmus, για το οποίο όταν γίνονται συζητήσεις για περικοπές, η ίδια λέει «μην αγγίζετε». «Τις ερωτήσεις για τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, πρέπει να τις υποβάλετε στους πολιτικούς σας και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και να αγωνιστείτε για τις θέσεις σας και το ΕΚ θα εξασφαλίσει ότι θα προστατεύεται αυτό το δικαίωμά σας», ανέφερε.
Σειρά είχε η διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης και ταυτότητας σε συνδυασμό με τον υπερτουρισμό σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας. «Υπάρχει ο φόβος, αλλά η ΕΕ θα μας βοηθήσει να πάμε καλύτερα», απάντησε, σημειώνοντας ότι η ΕΕ προσπαθεί να συνδυάσει διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. «Η ΕΕ δεν αποσκοπεί στο να μας κάνει όλους ίδιους. Στην πραγματικότητα είναι αυτό που είναι, ακριβώς, λόγω του ότι φέρνουμε κοντά τους διαφορετικούς πολιτισμούς μας, τις διαφορετικές γλώσσες μας. Ο πολιτισμός είναι, άλλωστε, το μοναδικό πράγμα που διασφαλίζει πως η ΕΕ συνεχίζει να έχει θετικό αντίκτυπο στους πολίτες της», εξήγησε.
«Όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, πήραμε μια γενναία απόφαση», πρόσθεσε για το Ταμείο Ανάκαμψης RRF. «Χρειάστηκε να δημιουργήσουμε, αυτό που λέμε, "κοινωνικό" και "οικονομικό μαξιλάρι" για να διασφαλίσουμε ότι η πολιτιστική ταυτότητα και η ικανότητα ανάπτυξης προστατεύεται», σημείωσε σχετικά με τα κονδύλια για την περιφερειακή ανάπτυξη, την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, την παιδεία και υγεία, αλλά και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τονίζοντας πως είναι προστατευμένη όσο μικρή και απομακρυσμένη κι αν είναι.
Η ερώτηση, ωστόσο, που ξεχώρισε ήταν η πιο σύντομη και ειλικρινής που ακούστηκε σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης και ειπώθηκε από ένα κορίτσι μόλις 10 ετών, με όσους βρίσκονταν εκεί να ξεσπούν σε χειροκροτήματα και την Ρομπέρτα Μέτσολα να θυμάται σχεδόν συγκινημένη τους δικούς της γιους και τις ερωτήσεις που της έκαναν στην ηλικία της.
«Φύση. Έχετε κάποιο σχέδιο για το πώς θα κάνετε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για τις επόμενες γενιές;», ρώτησε συγκεκριμένα η μικρή Μάγια με την Ρομπέρτα Μέτσολα να απαντά: «Έχουμε μια κλιματική έκτακτη ανάγκη που χτυπάει κόκκινο. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε ψηφίσει πολλούς νόμους για την προστασία της φύσης. Ανέφερα προηγουμένως την πράσινη μετάβαση, τι κάνουμε για να αποκαταστήσουμε τη φύση, πώς μπορούμε να τρώμε καλύτερα, πώς μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα και του νερού. Όλα αυτά είναι έργα της ΕΕ και επενδύουμε πολλά. Αυτό που διασφαλίζουμε, ωστόσο, είναι όταν κάνουμε αυτή την επένδυση, εσείς να την αισθάνεστε. Είναι ευθύνη μου να βεβαιωθώ ότι όταν θα είσαι 17 ετών, θα κοιτάς πίσω και θα λες ότι οι πολιτικοί που με εκπροσώπησαν έκαναν αρκετά».
Μετανάστευση, κράτος δικαίου, κυβερνοασφάλεια, πληθωρισμός και αμβλώσεις
Η Ρομπέρτα Μετσόλα, σε αντίθεση με τον προκάτοχό της, Νταβίντ Σασόλι που ήταν μέλος των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών, προέρχεται πολιτικά από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP). Μητέρα τεσσάρων παιδιών, αντιτίθεται σθεναρά στις αμβλώσεις κάτι που έχει προκαλέσει κατά καιρούς σφοδρές επικρίσεις από τους πολιτικούς αντιπάλους της και που στη χθεσινή συζήτηση έθιξε επίσης με ερώτηση ένας από τους πολλούς μαθητές, οι οποίοι της απευθύνθηκαν.
Όταν, λοιπόν, την ρώτησε για το ότι, αν και υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων, είναι κατά των αμβλώσεων, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε αρχικά πως πρόκειται για ένα πεδίο που αφορά συζητήσεις σε εθνικό επίπεδο, τονίζοντας στη συνέχεια: «Από τη στιγμή που εξελέγην το 2022, η δική μου θέση είναι η θέση του ΕΚ και αυτή θα προάγω».
Στο μεγάλο θέμα της μετανάστευσης, η Ρομπέρτα Μέτσολα απάντησε ότι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς το διαχειρίστηκε καλά και «πετύχαμε μια συμφωνία με ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας των συνόρων και αλληλεγγύης», ενώ σε επόμενη ερώτηση σχετικά με τη χρηματοδότηση, επανέλαβε τη δημιουργία του RRFκαι του RepowerEU, που βοηθάει τα κράτη να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Η Ελλάδα έχει απορροφήσει γρήγορα και καλά τους πόρους αυτούς», σημείωσε στο συγκεκριμένο θέμα.
Οι παρευρισκόμενοι ρώτησαν επίσης την πρόεδρο Μέτσολα για το πρόσφατο ψήφισμα στο οποίο το ΕΚ διατυπώνει την ανησυχία του για την τήρηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. «Το ΕΚ δίνει τεράστια σημασία στο κράτος δικαίου και υπάρχουν σειρά τέτοιων προϋποθέσεων για να ενταχθεί ένα κράτος στην ΕΕ. Ως προς τα κράτη μέλη, ζητούμε κάθε χρόνο μια έκθεση για τις επιδόσεις της κάθε χώρας σ’ αυτόν τον τομέα και με βάση αυτή συζητούμε τι πρέπει να κάνει. Σε αυτό το πνεύμα έγιναν και οι σημερινές συζητήσεις μου εδώ. Για το ΕΚ είναι ευπρόσδεκτη η νομοθέτηση για την επιστολική ψήφο που δίνει δικαίωμα σε ευρύτερο αριθμό πολιτών να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία, καθώς και για την ισότητα στον γάμο», σημείωσε.
Ερωτηθείσα για την κυβερνοασφάλεια είπε ότι είναι μείζον θέμα, μας απασχολεί γιατί έχουμε δεχθεί πολλές επιθέσεις και καθώς προχωρούμε στις ευρωεκλογές. «Έχουμε νομοθετήματα για τις ψηφιακές υπηρεσίες προκειμένου να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι εταιρίες που ασχολούνται με την τεχνολογία ώστε να υπάρχει προστασία από fake news, προπαγάνδα, παραπληροφόρηση για να μην υπάρχει παρέμβαση στη διαμόρφωση της άποψης των ψηφοφόρων», είπε. Παράλληλα διευκρίνισε ότι «υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της ελευθερίας της έκφρασης αφενός και της ξενοφοβίας, του αντισημιτισμού αφετέρου, ωστόσο, στο ΕΚ είμαστε προετοιμασμένοι και για τις συμβάσεις που θα υπογράψουμε με τις εταιρίες τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.
Από το βεληνεκές των ερωτήσεων δεν έλειψε, φυσικά, και ο πληθωρισμός. «Μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υψηλές τιμές, ενώ η αξία των συντάξεων έχει εξαφανιστεί και πρέπει να εστιάσουμε όλο το νομοθετικό μας έργο για να μετριάσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις στους πολίτες», ήταν η απάντηση της Ρομπέρτα Μέτσολα.
«Μην σταματάτε ποτέ να ρωτάτε πράγματα», είπε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κλείνοντας τη συζήτηση με τους συμμετέχοντες μαθητές. «Είστε το μέλλον και γι' αυτό ακριβώς σας ζητούμε να ψηφίσετε», πρόσθεσε, καταλήγοντας με την προτροπή: «Ψηφίστε! Αν δεν το κάνετε εσείς, άλλοι θα ψηφίσουν για εσάς».