Τέσσερις καλά κρυμμένοι μύθοι

Τέσσερις καλά κρυμμένοι μύθοι Facebook Twitter
Πολλοί έλεγαν ότι φαινόμενα τύπου Τραμπ ή Πέπε Γκρίλο δεν είναι ικανά να αναπτυχθούν σε μια χώρα με πολιτική κουλτούρα και ιστορία σαν τη δική μας. Προφανώς και δεν ισχύει... Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0



ΤO ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
 των ευρωεκλογών η χώρα με έναν τρόπο φάνηκε να αποκαλύφθηκε, να απογυμνώθηκε, ήταν σαν κάποιος να τράβηξε μια κουρτίνα πίσω από την οποία κρύβονταν πολύχρονες παθογένειες του πολιτικού συστήματος αλλά και της ίδιας της κοινωνίας, για τις οποίες αποφεύγουμε όλοι να μιλάμε. Μια εκλογική διαδικασία στάθηκε ικανή να διαλύσει μύθους που προσεκτικά έχουν καλλιεργηθεί από ΜΜΕ και ιδιαίτερα από το πολιτικό προσωπικό στο οποίο πάντα άρεσε να χαϊδεύει τα αυτιά των χρήσιμων ψηφοφόρων. Και οι τελευταίοι, με ιδιαίτερη αυταρέσκεια, ζούσαν μέσα σε αυτούς, αποφεύγοντας να δουν την αλήθεια που τους αφορά. Γιατί σε κανέναν δεν αρέσει να βλέπει την αλήθεια, ιδιαίτερα όταν τον αγγίζει.

Εκείνο το εκλογικό βράδυ η κοινωνία έδειξε ότι δεν έχει πρόβλημα να γείρει ακόμα πιο δεξιά και συντηρητικά, ενώ παράλληλα συνέβη κάτι πρωτοφανές στην πολιτική ιστορία: το πολιτικό σύστημα αποδείχτηκε ότι δεν είναι αντιπροσωπευτικό, η κοινωνία δεν το εμπιστεύεται, δεν την αφορούν όσα συμβαίνουν, για ένα μεγάλο μέρος της το σύστημα είναι κάτι ξένο. Η Κυριακή των εκλογών διέλυσε τουλάχιστον τέσσερις καλά κρυμμένους μύθους.

Στη χώρα που έχει βιώσει μια επτάχρονη δικτατορία δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος για ακροδεξιές και φασιστικές εκφράσεις, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Δεν ισχύει.

Μύθος πρώτος: Η χώρα πορεύεται με κυβερνήσεις που εκφράζουν τη βούληση της πλειονότητας του λαού. Δεν ισχύει, σχεδόν ποτέ δεν ίσχυε. Κυρίως λόγω των εκλογικών πλειοψηφικών συστημάτων που εφάρμοζαν, οι κυβερνήσεις εκλέγονταν από μειοψηφικές ομάδες· οι περιπτώσεις που ένα κόμμα εξουσίας συγκέντρωσε πραγματική αριθμητική πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα είναι ελάχιστες. Ακόμα και στις εθνικές εκλογές του 2019 το ποσοστό 40,79% που συγκέντρωσε η ΝΔ και το οποίο πρωθυπουργός και υπουργοί έφερναν ως επιχείρημα ισχύος είναι πλαστό και αποτέλεσμα της ενισχυμένης αναλογικής. Αντιστοιχούσε σε 2.400.000 ψήφους σε σύνολο σχεδόν 10 εκατ. ψηφοφόρων. Μετά την πρωτοφανή αποχή της περασμένης Κυριακής, που άγγιξε το πρωτοφανές στην ιστορία 58,6%, η κυβέρνηση έχει τη «νομιμοποίηση» ή έγκριση μόνο από 1.125.000 ψήφους. Το κυβερνητικό κόμμα έχασε περισσότερες από 1.250.000 ψήφους συγκριτικά με τις τελευταίες εθνικές εκλογές που έγιναν μόλις έναν χρόνο πριν και περίπου 600.000 συγκριτικά με τις ευρωεκλογές του 2019.

Μύθος δεύτερος: Στη χώρα που έχει βιώσει μια επτάχρονη δικτατορία δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος για ακροδεξιές και φασιστικές εκφράσεις, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Δεν ισχύει. Ο μύθος αρχικά καταρρίφθηκε από την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης, οπότε γιγαντώθηκαν η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή και άλλα λαϊκίστικά κόμματα, και επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια με τις καλές επιδόσεις των Σπαρτιατών και της Νίκης. Την περασμένη Κυριακή οι αριθμοί έδειξαν ότι τα κόμματα που βρίσκονται δεξιά της ΝΔ συγκεντρώνουν ποσοστά που αθροιστικά ξεπερνάνε το 18% – πρόκειται για μια παγιωμένη κατάσταση. Με μια ενιαία και ικανή έκφραση όλα αυτά τα κόμματα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μια υπολογίσιμη και επικίνδυνη δύναμη. Πριν ανησυχήσουμε για όσα συμβαίνουν στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία, ας κοιτάξουμε τις τάσεις που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της χώρας.

Μύθος τρίτος: Ο λαός κάνει σοφές επιλογές και έχει αλάνθαστο κριτήριο. Τα γεγονότα δεν συμφωνούν ούτε με αυτόν τον μύθο. Δεν είναι μόνο οι κομματικές επιλογές όσων πήγαν την Κυριακή στις κάλπες, είναι και τα πρόσωπα που οι ψηφοφόροι επέλεξαν να στείλουν στις Βρυξέλλες. Κυριάρχησαν πάλι τα τηλεοπτικά πρόσωπα από τα πρωινάδικα που έχουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα αλλά ελάχιστες γνώσεις, ικανότητες και εμπειρία σε όσα συμβαίνουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Αναρωτιέμαι για τα κριτήρια μιας μεγάλης ομάδας ψηφοφόρων που επιλέγουν μια Μελέτη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που αυτή παραπαίει.

Μύθος τέταρτος: Στη χώρα δεν μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος η μεταπολιτική. Πολλοί έλεγαν ότι φαινόμενα τύπου Τραμπ ή Πέπε Γκρίλο δεν είναι ικανά να αναπτυχθούν σε μια χώρα με πολιτική κουλτούρα και ιστορία σαν τη δική μας. Προφανώς και δεν ισχύει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μοναδικό παράδειγμα μεταπολιτικής, που με όχημα ένα επικοινωνιακό χάρισμα και ιδιαίτερα τον διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των πολιτών (ένα μείγμα αγνωσίας, λαϊκισμού και απουσίας πολιτικής κουλτούρας) κατάφερε να διατηρήσει το κόμμα του στη δεύτερη θέση, έστω και αν, με βάση τους αντικειμενικούς αριθμούς, έχασε 750.000 ψηφοφόρους συγκριτικά με τις τελευταίες εθνικές εκλογές, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ γνώρισε μια πρωτοφανή πολιτική πανωλεθρία. Το βράδυ των εκλογών ο Κασσελάκης μίλησε για μικρότερη διαφορά από το πρώτο κόμμα και απέφυγε δικαιολογημένα να αναφερθεί σε αυτή την απώλεια.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 
Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ