Τέσσερις καλά κρυμμένοι μύθοι

Τέσσερις καλά κρυμμένοι μύθοι Facebook Twitter
Πολλοί έλεγαν ότι φαινόμενα τύπου Τραμπ ή Πέπε Γκρίλο δεν είναι ικανά να αναπτυχθούν σε μια χώρα με πολιτική κουλτούρα και ιστορία σαν τη δική μας. Προφανώς και δεν ισχύει... Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0



ΤO ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
 των ευρωεκλογών η χώρα με έναν τρόπο φάνηκε να αποκαλύφθηκε, να απογυμνώθηκε, ήταν σαν κάποιος να τράβηξε μια κουρτίνα πίσω από την οποία κρύβονταν πολύχρονες παθογένειες του πολιτικού συστήματος αλλά και της ίδιας της κοινωνίας, για τις οποίες αποφεύγουμε όλοι να μιλάμε. Μια εκλογική διαδικασία στάθηκε ικανή να διαλύσει μύθους που προσεκτικά έχουν καλλιεργηθεί από ΜΜΕ και ιδιαίτερα από το πολιτικό προσωπικό στο οποίο πάντα άρεσε να χαϊδεύει τα αυτιά των χρήσιμων ψηφοφόρων. Και οι τελευταίοι, με ιδιαίτερη αυταρέσκεια, ζούσαν μέσα σε αυτούς, αποφεύγοντας να δουν την αλήθεια που τους αφορά. Γιατί σε κανέναν δεν αρέσει να βλέπει την αλήθεια, ιδιαίτερα όταν τον αγγίζει.

Εκείνο το εκλογικό βράδυ η κοινωνία έδειξε ότι δεν έχει πρόβλημα να γείρει ακόμα πιο δεξιά και συντηρητικά, ενώ παράλληλα συνέβη κάτι πρωτοφανές στην πολιτική ιστορία: το πολιτικό σύστημα αποδείχτηκε ότι δεν είναι αντιπροσωπευτικό, η κοινωνία δεν το εμπιστεύεται, δεν την αφορούν όσα συμβαίνουν, για ένα μεγάλο μέρος της το σύστημα είναι κάτι ξένο. Η Κυριακή των εκλογών διέλυσε τουλάχιστον τέσσερις καλά κρυμμένους μύθους.

Στη χώρα που έχει βιώσει μια επτάχρονη δικτατορία δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος για ακροδεξιές και φασιστικές εκφράσεις, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Δεν ισχύει.

Μύθος πρώτος: Η χώρα πορεύεται με κυβερνήσεις που εκφράζουν τη βούληση της πλειονότητας του λαού. Δεν ισχύει, σχεδόν ποτέ δεν ίσχυε. Κυρίως λόγω των εκλογικών πλειοψηφικών συστημάτων που εφάρμοζαν, οι κυβερνήσεις εκλέγονταν από μειοψηφικές ομάδες· οι περιπτώσεις που ένα κόμμα εξουσίας συγκέντρωσε πραγματική αριθμητική πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα είναι ελάχιστες. Ακόμα και στις εθνικές εκλογές του 2019 το ποσοστό 40,79% που συγκέντρωσε η ΝΔ και το οποίο πρωθυπουργός και υπουργοί έφερναν ως επιχείρημα ισχύος είναι πλαστό και αποτέλεσμα της ενισχυμένης αναλογικής. Αντιστοιχούσε σε 2.400.000 ψήφους σε σύνολο σχεδόν 10 εκατ. ψηφοφόρων. Μετά την πρωτοφανή αποχή της περασμένης Κυριακής, που άγγιξε το πρωτοφανές στην ιστορία 58,6%, η κυβέρνηση έχει τη «νομιμοποίηση» ή έγκριση μόνο από 1.125.000 ψήφους. Το κυβερνητικό κόμμα έχασε περισσότερες από 1.250.000 ψήφους συγκριτικά με τις τελευταίες εθνικές εκλογές που έγιναν μόλις έναν χρόνο πριν και περίπου 600.000 συγκριτικά με τις ευρωεκλογές του 2019.

Μύθος δεύτερος: Στη χώρα που έχει βιώσει μια επτάχρονη δικτατορία δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος για ακροδεξιές και φασιστικές εκφράσεις, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Δεν ισχύει. Ο μύθος αρχικά καταρρίφθηκε από την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης, οπότε γιγαντώθηκαν η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή και άλλα λαϊκίστικά κόμματα, και επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια με τις καλές επιδόσεις των Σπαρτιατών και της Νίκης. Την περασμένη Κυριακή οι αριθμοί έδειξαν ότι τα κόμματα που βρίσκονται δεξιά της ΝΔ συγκεντρώνουν ποσοστά που αθροιστικά ξεπερνάνε το 18% – πρόκειται για μια παγιωμένη κατάσταση. Με μια ενιαία και ικανή έκφραση όλα αυτά τα κόμματα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μια υπολογίσιμη και επικίνδυνη δύναμη. Πριν ανησυχήσουμε για όσα συμβαίνουν στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία, ας κοιτάξουμε τις τάσεις που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της χώρας.

Μύθος τρίτος: Ο λαός κάνει σοφές επιλογές και έχει αλάνθαστο κριτήριο. Τα γεγονότα δεν συμφωνούν ούτε με αυτόν τον μύθο. Δεν είναι μόνο οι κομματικές επιλογές όσων πήγαν την Κυριακή στις κάλπες, είναι και τα πρόσωπα που οι ψηφοφόροι επέλεξαν να στείλουν στις Βρυξέλλες. Κυριάρχησαν πάλι τα τηλεοπτικά πρόσωπα από τα πρωινάδικα που έχουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα αλλά ελάχιστες γνώσεις, ικανότητες και εμπειρία σε όσα συμβαίνουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Αναρωτιέμαι για τα κριτήρια μιας μεγάλης ομάδας ψηφοφόρων που επιλέγουν μια Μελέτη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που αυτή παραπαίει.

Μύθος τέταρτος: Στη χώρα δεν μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος η μεταπολιτική. Πολλοί έλεγαν ότι φαινόμενα τύπου Τραμπ ή Πέπε Γκρίλο δεν είναι ικανά να αναπτυχθούν σε μια χώρα με πολιτική κουλτούρα και ιστορία σαν τη δική μας. Προφανώς και δεν ισχύει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μοναδικό παράδειγμα μεταπολιτικής, που με όχημα ένα επικοινωνιακό χάρισμα και ιδιαίτερα τον διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των πολιτών (ένα μείγμα αγνωσίας, λαϊκισμού και απουσίας πολιτικής κουλτούρας) κατάφερε να διατηρήσει το κόμμα του στη δεύτερη θέση, έστω και αν, με βάση τους αντικειμενικούς αριθμούς, έχασε 750.000 ψηφοφόρους συγκριτικά με τις τελευταίες εθνικές εκλογές, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ γνώρισε μια πρωτοφανή πολιτική πανωλεθρία. Το βράδυ των εκλογών ο Κασσελάκης μίλησε για μικρότερη διαφορά από το πρώτο κόμμα και απέφυγε δικαιολογημένα να αναφερθεί σε αυτή την απώλεια.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 
Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

φειδίας

Ρεπορτάζ / Φειδίας: Ο Κύπριος YouTuber που το διασκεδάζει στην Ευρωβουλή με τη στήριξη του Μασκ

Ο 24χρονος Φειδίας Παναγιώτου έχει πει πως ήθελε μια δουλειά όπου θα μπορούσε να διασκεδάζει και να πληρώνεται. Τελικά, εκλέχθηκε ως ανεξάρτητος στην Ευρωβουλή, ξεπερνώντας ιστορικά κόμματα, και περηφανεύεται ότι έχει «το respect του πιο ισχυρού ανθρώπου στον κόσμο».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
H νέα εποχή Τραμπ και η ακροδεξιά των νοικοκυραίων

Lifo Videos / H νέα εποχή Τραμπ και η ακροδεξιά των νοικοκυραίων

Απειλείται η δημοκρατία από την ολιγαρχία των πλουσίων; Θα έχει συνέχεια η εκεχειρία στη Γάζα; Γιατί η ακροδεξιά μετατοπίζεται από το περιθώριο στο κέντρο της πολιτικής ζωής; Και πού βρίσκεται η αριστερά σήμερα; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο της «Καθημερινής», Πέτρο Παπακωνσταντίνου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και το fact-checking

Οπτική Γωνία / Πώς ο Ζούκερμπεργκ υποτάχθηκε στις διαθέσεις των Τραμπ και Μασκ

Μετά το Χ του Μασκ, μερικές ακόμα μεγάλες πλατφόρμες υιοθετούν το ανεξέλεγκτο μοντέλο της χωρίς έλεγχο διακίνησης εκατομμυρίων πληροφοριών που επηρεάζουν και καθοδηγούν πολιτικές και κοινωνικές στάσεις. Παράλληλα, δεν θα επιβάλλουν όρια στη συμπεριφορά, ακόμα κι αν προσβάλλει ή ταπεινώνει κάποιους. Πλέον η ρητορική μίσους θα επιτρέπεται.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά»

Οπτική Γωνία / Δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά»

Τι άφησε πίσω της η «πρώτη φορά αριστερά»; Σχολιάζει ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών και διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής και Θεσμικής Θεωρίας και Ιστορίας των Ιδεών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις.

Οπτική Γωνία / Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις

Μια νέα ιμπεριαλιστική και αποικιακή φαντασία διασχίζει τον καπιταλισμό της τεχνητής νοημοσύνης και τον συνενώνει με τα σχέδια για αναδιάταξη ισχύος των παγκόσμιων και περιφερειακών παικτών.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Οπτική Γωνία / Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Άραγε, πώς θα αιτιολογήσουν τη θετική τους ψήφο βουλευτές της ΝΔ που τάχθηκαν απέναντι στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξαιτίας της στάσης της υπέρ του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια; 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κρήτη: Oι πυροβολημένες κάμερες κυκλοφορίας και τα θανατηφόρα τροχαία

Ρεπορτάζ / «Στην Κρήτη πάνω από το 15% των οδηγών δεν έχει πάει ποτέ να δώσει εξετάσεις»

Οι θλιβερές ιδιαιτερότητες της Κρήτης και το μπαλάκι των ευθυνών για μία σύλληψη που δεν έγινε στην ώρα της και στοίχισε τη ζωή στον Παναγιώτη Καρατζή: Ο άδικος θάνατος του 22χρονου στα Χανιά βγάζει για άλλη μία φορά στο φως όλα τα στραβά που συνδέονται με την οδική ασφάλεια και τα τροχαία ατυχήματα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Γιατί έρχεται παγκόσμιο χάος;

Οπτική Γωνία / Έρχεται παγκόσμιο χάος; ― 7 ερωτήσεις στον Τζέφρι Σακς

Πόσο «τραμπικός» θα αποδειχθεί ο Τραμπ στη νέα εποχή του; Μιλά στη LiFO ο Τζέφρι Σακς, καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ένοχα μυστικά του υπόγειου Κηφισού που βγήκαν στην επιφάνεια

Ρεπορτάζ / Τα ένοχα μυστικά του υπόγειου Κηφισού που βγήκαν στην επιφάνεια

Κι όμως, το υπογειοποιημένο τμήμα του Κηφισού ποταμού, πάνω από το οποίο περνάει ο κεντρικός οδικός άξονας της Αττικής, ουδέποτε έχει συντηρηθεί από τότε που κατασκευάστηκε. Τι αναφέρει η έκθεση αυτοψίας της Γεωμυθικής, η οποία «άναψε φωτιές».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ