Η Κομισιόν πρότεινε μεταξύ άλλων την επιβολή προστίμων σε εταιρείες που κάνουν μισθολογικές διακρίσεις, στο πλαίσιο σχεδίου για την αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Η πρόταση της Κομισιόν επικεντρώνεται σε δύο στοιχεία: μέτρα για τη διασφάλιση της μισθολογικής διαφάνειας για τους εργαζομένους και τους εργοδότες και μέτρα για την καλύτερη πρόσβαση θυμάτων μισθολογικών διακρίσεων στη δικαιοσύνη.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο, οι εργοδότες θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το αρχικό επίπεδο ή το εύρος της αμοιβής στην προκήρυξη της θέσης εργασίας, ή πριν από τη συνέντευξη επιλογής. Οι εργοδότες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ρωτούν τους υποψήφιους για το μισθολογικό ιστορικό τους.
Οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τον εργοδότη τους πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο αμοιβής τους και τα μέσα επίπεδα αμοιβής, κατανεμημένες ανά φύλο, για κατηγορίες εργαζομένων που κάνουν όμοια εργασία ή εργασία της αυτής αξίας.
Επίσης, οι εργοδότες με τουλάχιστον 250 εργαζόμενους θα πρέπει να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των γυναικών και των ανδρών που απασχολούνται στην εταιρεία τους. Όταν από τα στοιχεία που υποβάλλονται για τις αμοιβές προκύπτει μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων ύψους τουλάχιστον 5% και ο εργοδότης δεν μπορεί να δικαιολογήσει το χάσμα αυτό με αντικειμενικούς, ουδέτερους ως προς το φύλο παράγοντες, θα πρέπει, σε συνεργασία με εκπροσώπους των εργαζομένων, να διενεργεί αξιολόγηση των αμοιβών.
Ακόμη, το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι που υπέστησαν μισθολογικές διακρίσεις λόγω φύλου θα μπορούν να λάβουν αποζημίωση και μάλιστα τις οφειλόμενες αναδρομικές αποδοχές και συναφή επιμίσθια ή πληρωμές σε είδος.Ο εργοδότης και όχι ο εργαζόμενος θα έχει εξ ορισμού την υποχρέωση να αποδείξει ότι δεν υπήρξαν μισθολογικές διακρίσεις.
Στο ίδιο σχέδιο η Κομισιόν καλεί τα κράτη- μέλη να θεσπίσουν ειδικές κυρώσεις για παραβάσεις του κανόνα περί ισότητας της αμοιβής και ελάχιστο επίπεδο προστίμων.
Αυτή η πρόταση θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο προς έγκριση. Μόλις εγκριθεί, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο και να κοινοποιήσουν τα σχετικά κείμενα στην Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει την προτεινόμενη οδηγία έπειτα από οκτώ χρόνια.
«Η όμοια εργασία αξίζει ίση αμοιβή»
«Η όμοια εργασία αξίζει ίση αμοιβή. Και για να έχουμε ίση αμοιβή χρειαζόμαστε διαφάνεια. Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν αν οι εργοδότες τους τις μεταχειρίζονται δίκαια. Όταν δεν συμβαίνει αυτό, πρέπει να έχουν τη δύναμη να αντισταθούν και να λάβουν την αμοιβή που αξίζουν», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η ίση αμοιβή είναι δικαίωμα από το 1957 και εντούτοις σήμερα μέσα στην ΕΕ οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες και η διαφορά στις αμοιβές ανάμεσα στα φύλα φθάνει αυτή τη στιγμή το 14,1%, υπογραμμίζει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της. Στις συντάξεις το ποσοστό φτάνει το 30%.
«Η μισθολογική διάκριση που βασίζεται στο φύλο είναι ένα συστημικό πρόβλημα, αλλά είναι δύσκολο να αποδειχθεί. Χάρη στην εισαγωγή κανόνων για διαφάνεια στις αμοιβές και ενός μηχανισμού που επιτρέπει την εφαρμογή τους, οι εργαζόμενοι έχουν στη διάθεσή τους το απαραίτητο εργαλείο για να λαμβάνουν τις πληροφορίες που ζητούν για ενδεχόμενες αποκλίσεις στις αμοιβές», εξήγησε η επίτροπος Ισότητας Έλενα Ντάλι.
«Γι΄αυτούς που θα αρνηθούν να αλλάξουν τις πρακτικές των διακρίσεων, ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση των εργαζομένων για να αναλαμβάνουν δράση, μεταξύ άλλων ζητώντας αποζημίωση ενώπιον δικαστηρίου», υπογράμμισε από την πλευρά της αντιπρόεδρος, αρμόδια για θέματα αξιών και διαφάνειας, Βιέρα Γιούροβα.