«Εν πολλοίς άδικη» χαρακτήρισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς την κριτική που ασκείται στην ΕΕ για το ζήτημα των εμβολίων για τον κορωνοϊό, ενώ μίλησε για την επίτευξη ενός θαύματος.
Αφού σημείωσε ότι διεξάγεται «ένας σχιζοφρενικός δημόσιος διάλογος», ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε, στην ομιλία του στο διαδικτυακό 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης:
«Πριν λίγους μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνοντας ένα άλμα πίστης ξεκίνησε μια διαδικασία προαγοράς εμβολίων όταν ακόμη κανείς δεν προέβλεπε πότε θα ανακαλυφθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο ή ποιος θα μπορούσε να το παράξει».
Παράλληλα τόνισε ότι η Κομισιόν, που χρηματοδότησε την έρευνα και την παραγωγή του εμβολίου, έχοντας «τον πιο ολοκληρωμένο ελεγκτικό μηχανισμό» έχει διασφαλίσει σήμερα 2,3 δισ. δόσεις από 6 διαφορετικές εταιρείες σε τιμή «που επιτρέπει σε όλους τους Ευρωπαίους να έχουν πρόσβαση σε αυτό».
«Σας διαβεβαιώ ότι όλοι μαζί οι Ευρωπαίοι πετύχαμε ένα θαύμα μέσα σε λίγους μήνες, με διαφανείς όρους και με ασφαλιστικές δικλίδες υπέρ του δημοσίου συμφέροντος», τόνισε ο κ. Σχοινάς.
Αναφερόμενος στα διδάγματα που προκύπτουν από την πανδημία, επεσήμανε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες της ΕΕ σε ζητήματα δημόσιας υγείας και διαχείρισης κρίσεων, όπως και ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει αυτόνομη σε στρατηγικούς τομείς «ώστε η εξάρτηση της από προμηθευτές σε τρίτες χώρες για φάρμακα, πρώτες ύλες και τις επικοινωνίες (5G) που έχει ήδη φτάσει δεν θα είναι πλέον ο κανόνας».
Υποδειγματική η διαχείριση της Ελλάδας
«Η Ελλάδα διαχειρίζεται την πανδημία του κορωνοϊού υποδειγματικά: με ωριμότητα, συμμαχίες και αυτοπεποίθηση», επεσήμανε ακόμη ο κ. Σχοινάς.
«Στην Ελλάδα πλέον υπάρχει μια κυβέρνηση που πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και ξέρει πως να τις κάνει πράξη και ένας αποτελεσματικός- ίσως ο πρώτος μη μεσσιανικός - πρωθυπουργός της χώρας με πολιτική βούληση και διοικητική επάρκεια. Μια χώρα που αντιμετωπίζει την πανδημική κρίση και τα παρεπόμενα της με παραδειγματικό τρόπο για το μέγεθος και τις υποδομές της. Με υποδειγματική, πολλαπλασιαστική, διπλωματική και αποτρεπτική ισχύ όπου χρειάστηκε στον Έβρο, το Αιγαίο, τη ΝΑ Μεσόγειο και με ισχυρό ρόλο στα Βαλκάνια. Με ωριμότητα, συμμαχίες και αυτοπεποίθηση», ανέφερε ακόμη.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι «ανήκει στη πρώτη ταχύτητα της συμβατότητας με την ευρωπαϊκή στόχευση και από τα πιο ισορροπημένα ως προς την σχέση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. Σε αυτή την φάση ο προγραμματισμός αφορά και σωστά τις επιδοτήσεις ένα ποσό δηλαδή ύψους 16,4 δισ. ευρώ. 'Αρα, συμπέρασμα πρώτο: Καλό και λειτουργικό σχέδιο».
Ως προς τα επόμενα βήματα είπε ότι το οριστικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να υποβληθεί από τις ελληνικές αρχές έως τις 30 Απριλίου 2021. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα αξιολογηθεί επίσημα και θα εγκριθεί από το Συμβούλιο και με την έγκριση προβλέπεται να πληρωθεί απευθείας, άμεσα ως προκαταβολή το 13% του συνολικού ποσού.
Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βάλει σε προτεραιότητα για την Ελλάδα τις εξής επενδυτικές ανάγκες:
- Δημόσια διοίκηση: ενίσχυση του πλαισίου διακυβέρνησης για τις δημόσιες επενδύσεις και τις δημόσιες συμβάσεις, ώστε να καταστεί δυνατή η αποδοτική και αποδοτική χρήση της διευκόλυνσης.
- Επιχειρηματικό περιβάλλον: απλοποίηση του φορολογικού κώδικα, καταπολέμηση της σκιώδους οικονομίας και ενίσχυση των ψηφιακών εργαλείων της φορολογικής διοίκησης. Αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος δικαιοσύνης.
- Κοινωνική συνοχή, αγορά εργασίας, εκπαίδευση και πρωτοβάθμια περίθαλψη : α) αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού, βελτιώνοντας τις βασικές ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες και τη συνάφεια του εκπαιδευτικού συστήματος και ενισχύοντας την επαγγελματική κατάρτιση (και μέσω ενίσχυσης του δημόσιου οργανισμού απασχόλησης), β) βελτιωμένη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας κοινωνικές υπηρεσίες για τις ευπαθείς ομάδες σε κίνδυνο φτώχειας (31,8% σε EL έναντι 22,4% στην ΕΕ).
- Υποστήριξη επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, ιδίως μέσω των δανείων ύψους 12,6 δισ. ευρώ. Πώς ακριβώς αυτά τα δάνεια θα διοχετευθούν στον ιδιωτικό τομέα για επενδυτικά σχέδια συζητείται ακόμη με τις υπηρεσίες COM, με δύο βασικούς μηχανισμούς να εξετάζονται : (α) κρατικές εγγυήσεις για εμπορικούς τραπεζικούς δανεισμούς σε επιχειρήσεις, η/και (β) συγχρηματοδότηση από το κράτος με εμπορικές τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ