Ποια είναι τα μεγαλύτερα ερειπωμένα κτίρια του κέντρου;

Facebook Twitter
0

*φωτό από το μπλογκ we love athens

 
 
Αφορμή γι’ αυτό το ποστ στάθηκε η είδηση ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα μετακομίσει τις κεντρικές του υπηρεσίες από το κέντρο της Αθήνας στο πρώην εργοστάσιο της βιομηχανίας Κεράνη στον Ελαιώνα. Η λιτή ανακοίνωση ανέφερε ότι τώρα το Υπουργείο Οικονομικών θα γλιτώσει 7 εκατομμύρια ευρώ από τα νοίκια που έδινε σε 50 “κτίσματα” (τι ακριβώς νοίκιαζε το Υπουργείο Οικονομικών δηλαδή; Κάποιο ναό της Αρχαιότητας;) Η είδηση είναι θετική (εξοικονόμηση πόρων) αλλά εγείρει πολλά ερωτηματικά. Είναι άλλη μια υπηρεσία που εγκαταλείπει το Κέντρο της Αθήνας το οποίο αυτή τη στιγμή  είναι γεμάτο με εγκαταλελειμμένα κτίρια: ιδιοκτησίες κυρίως ασφαλιστικών ταμείων (Σύμφωνα με περσινά στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας το 18,51%, 259 εκατ. ευρώ δηλαδή, της ακίνητης περιουσίας των ταμείων μένει αναξιοποίητο). Σε καιρό οικονομικής κρίσης ΠΡΕΠΕΙ επιτέλους να αξιοποιηθούν τα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας. Είναι εγκληματικό να μαραζώνει το κέντρο και οι δημόσιες υπηρεσίες να το εγκαταλείπουν μία- μια ενώ υπάρχουν άδεια κτίρια στα οποία θα μπορούσαν να στεγαστούν.
 
#1 Πρώην Υπουργείο Παιδείας - οδός Μητροπόλεως
 

Το Υπουργείο Παιδείας μετακόμισε τον Ιούνιο του 2007- και από τότε έχει ερημώσει (σπασμένα τζάμια, άδειες προθήκες από κλιματιστικά, μια πόρτα φραγμένη με πρόχειρη κατασκευή ). Ιδιοκτήτης του κτιρίου είναι η Εκκλησία- έχει κάνει 9 διαγωνισμούς από το 2007 και έχουν αποβεί όλοι άκαρποι (προφανώς μόνο το ελληνικό δημόσιο μπορούσε να ανταπεξέλθει στο υπέρογκο νοίκι). Το 2010 που είχα κάνει ένα επιτόπιο ρεπορτάζ είχα μάθει ότι η Εκκλησία ζητούσε 2 εκατομμύρια ευρώ νοίκι. Ίσως θα πρέπει και η εκκλησία να μειώσει δραστικά αυτά που ζητάει εν μέσω οικονομικής κρίσης- ποιος θα επενδύσει σε εμπορικό κέντρο/  πελώριο ξενοδοχείο  δίπλα στο Σύνταγμα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια; 

 
 
#2 Μέγαρο του ΙΚΑ- Πλατεία Κουμουνδούρου
 
Κρίθηκε ότι χρειαζόταν ενίσχυση μετά το σεισμό του 1999 αλλά απλώς εγκαταλείφθηκε στη μοίρα του.Aνήκει στο ΙΚΑ- οι υπηρεσίες υγείας του Ταμείου κατέφυγαν σε κτίριο στην πλατεία Θεάτρου- υπολογίζεται ότι τα ενοίκια που καταβάλλονται ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ τον χρόνο, για πολύ μικρότερους χώρους. Υποτίθεται οτι  θα φτιαχτεί και θα ξαναστεγάσει τα ιατρεία του ταμείου - αυτο συζητιέται από το 2009 αλλά φυσικά δεν έχει γίνει τίποτα. Πέρσι τον Απρίλιο μάλιστα ο βουλευτής  Θανάσης Μπούρας έκανε ερώτηση στη Βουλή για το κτίριο - δε βρέθηκε κανείς υπεύθυνος να απαντήσει.Στο μεταξύ τα νοίκια  τρέχουν και το κτήριο κάθεται μόνο κι έρημο.
 
#3 Πρώην Εφετείο Αθηνών- οδός Σωκράτους

Είναι μέσα στη βρωμιά και την απαξίωση και παραμένει αχρησιμοποίητο 11 ολόκληρα χρόνια από τότε δηλαδή που το Εφετείο πήγε στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Το κτίριο ανήκει στο ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ). Πριν από δυο περίπου χρόνια εδώ έμεναν πάνω από 600 μετανάστες σε άθλιες συνθήκες- από τότε που τους έδιωξαν το κτίριο φυλάγεται από σεκιούριτι.


Υποσημείωση:Δεν κολλάει με το θέμα αλλά η πιο παράξενη μετακόμιση ήταν αυτή του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2007, το οποίο βρίσκεται πλέον στη Λεωφόρο Καβάλας (γνωστή και ως Λεωφόρος Αθηνών). Δεν γνωρίζω καμία μεγάλη πρωτεύουσα που να έχει το χρηματιστήριο της εκτός κέντρου. Το παράδοξο βέβαια είναι ότι με αυτόν τον τρόπο το Χρηματιστήριο Αθηνών καταφέρνει να λειτουργήσει ως ένα πραγματικό σύμβολο της νεοπλουτίστικης βλαχιάς των ελληνικών 00΄ς- πρόκειται για  ένα κακόγουστο κτίριο στη μέση μιας Λεωφόρου με μάντρες αυτοκινήτων, μπουρδέλα, μερικά ακόμα κιτς κτίρια από γυαλί κι εργατικές πολυκατοικίες.Enjoy!
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ