Eurobirdwatch - Γιορτή πουλιών

Eurobirdwatch - Γιορτή πουλιών Facebook Twitter
0

Διήμερο Εκδηλώσεων την Κυριακή 13 & Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, στους Υγροτοπους Σάνης / Λίμνη Σταυρονικήτα (ώρες 10:00-13:00).

 

Το Sani Resort στα πλαίσια του πρόγραμματος Sani Green, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και τη Δράση για την Άγρια Ζωή, και με αφορμή την διεθνή γιορτή Eurobirdwatch, οργανώνει ένα διήμερο εκδηλώσεων υπέρ της προστασίας και του γενικότερου ευ ζειν των ειδών στους Υγρότοπους της Σάνης την Κυριακή 13 (για το κοινό και τους φιλοξενούμενους των ξενοδοχείων) και Δευτέρα 14 Οκτωβρίου (επισκέψεις σχολείων).

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

Παρατήρηση Πουλιών

Περιήγηση

Περιβαλλοντικά παιχνίδια – ζωγραφική και κατασκευές

Υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας

Απελευθέρωση πουλιών 

 

Eurobirdwatch - Γιορτή πουλιών Facebook Twitter

 

ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ «Οι Υγρότοποι της Σάνης»

  

Μετά από έναν χρόνο επιστημονικής καταγραφής και έναν ακόμα επεξεργασίας του συγκεντρωθέντος υλικού, το Sani Resort παρουσίασε πριν ένα χρόνο περίπου το φωτογραφικό άλμπουμ «Υγρότοποι της Σάνης – Ένας Θησαυρός της Φύσης». Χρηματοδοτημένη εξ ολοκλήρου από τη Σάνη ΑΕ, η μελέτη, την οποία έφερε εις πέρας ο Λευτέρης Κακαλής (MSc Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος)  με την εποπτεία του Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Τριαντάφυλλου Ακριώτη, είχε στόχο εκτός από την καταγραφή της ορνιθοπανίδας που ενδημεί στους υγροτόπους της Σάνης, την παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου που αφορά στην προστασία της περιοχής γενικότερα και ειδικότερα των ειδών, κάποια από τα οποία είναι διεθνώς απειλούμενα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι υγρότοποι της Σάνης αποτελούν έναν σημαντικό περιφερειακό υγρότοπο της Βόρειας Ελλάδας, η σημαντικότητα του οποίου υπολείπεται αυτής των μεγάλων υγροτοπικών συστημάτων της χώρας (π.χ. υγρότοποι Ραμσάρ), αλλά είναι μεγαλύτερη από πολλούς άλλους εφάμιλλου μεγέθους.

Είναι σημαντικό ότι εδώ παρατηρήθηκε ανά τετραγωνικό η μεγαλύτερη συγκέντρωση σε βιοποικιλότητα πουλιών στη χώρα – καταγράφτηκαν σχεδόν τα μισά είδη σε σύνολο 440-450 σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στον υγροβιότοπο της Σάνης έχουν καταγραφεί συνολικά 214 είδη της ορνιθοπανίδας, πολλά από τα οποία είναι αυστηρώς προστατευόμενα. Χαρακτηριστικά, το 31% του ειδών εντάσσονται στο αναθεωρημένο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (το 16% στις τρεις σημαντικότερες κατηγορίες του βιβλίου). Κατά τους χειμερινούς μήνες σημαντικοί πληθυσμοί υδρόβιων πουλιών διαχειμάζουν στους υγροτόπους, όπως αυτοί της Φαλαρίδας, της Πρασινοκέφαλης πάπιας, του Σφυρηχτάριου, του Καπακλή κ.α. Στην περιοχή αναπαράγονται οκτώ είδη υδροβίων (αριθμός υψηλός για το μέγεθος και την έκτασή της) με σημαντικότερα τη Βαλτόπαπια (παγκοσμίως απειλούμενο είδος), το Γκισάρι, τη Βαρβάρα, τη Φαλαρίδα και την Πρασινοκέφαλη πάπια. Επίσης, δύο είδη ερωδιών, ο Μικροτσικνιάς και ο σπάνιος στους ελληνικούς υγροτόπους Πορφυροτσικνιάς, και δύο είδη γλαρονιών, το Νανογλάρονο και το Ποταμογλάρονο. Κατά τη εαρινή μετανάστευση παρατηρούνται πολυάριθμα κοπάδια Μαυροκέφαλων γλάρων και Νανόγλαρων, ενώ στη φθινοπωρινή μετανάστευση προκαλούν εντύπωση οι μεγάλες συγκεντρώσεις του Λευκοτσικνιά και πολλών παρυδάτιων ειδών όπως ο Καλαμοκανάς, η Νανοσκαλίδρα και ο Λασπότρυγγας.

 

Eurobirdwatch - Γιορτή πουλιών Facebook Twitter

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας προβάλλουν επίσης την ανάγκη προστασίας της περιοχής, αφού οι υγρότοποι λειτουργούν σαν δίκτυο, πράγμα που καθιστά απαραίτητη την προστασία του συνόλου αυτών ώστε να διατηρούνται υγιείς και αειφόροι.  

Στο άλμπουμ παρουσιάζεται ανάγλυφο το οικολογικό καταφύγιο της Σάνης όπου ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί, να επιμορφωθεί και να θαυμάσει τους φτερωτούς κατοίκους, μέσα από τις φωτογραφίες των πουλιών που εχει αποθανατήσει ο Κώστας Σταφυλίδης, ενώ αυτές του υγρότοπου,  ο Λευτέρης Κακαλής και ο Αντιπροέδρος της Σάνης Α.Ε., Φωκίωνας Ζησιάδης.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδαhttp://www.sani-resort.com/el_GR/concept/sustainability και για περισσότερη ‘’δράση’’ μείνετε συντονισμένοι με το bloghttp://www.saniwetlands.gr/en_GB/

 

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ