Κάνοντας θέατρο χωρίς εισιτήριο

Κάνοντας θέατρο χωρίς εισιτήριο Facebook Twitter
Φωτογραφία από τις πρόβες που γίνονται τώρα για την παράσταση "Αν ξέραμε..." (με αφορμή τις Τρεις Αδελφές του Τσέχωφ). Σύλληψη, σκηνοθεσία: Αναστασία Θεοφανίδου
0

Είμαστε ένας θεατρικός χώρος με πενταετή δράση στη Θεσσαλονίκη. Ως εταιρεία έχουμε μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και κανείς μπορεί να παρακολουθήσει τις παραστάσεις μας χωρίς εισιτήριο, ενώ μπορεί να συνεισφέρει προαιρετικά.

Την άνοιξη του 2008, έχοντας  κλείσει ένα εσωτερικό κύκλο αναζήτησης και διερεύνησης στο  “τι” και το “πως” της καλλιτεχνικής δημιουργίας,  αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια της έκφρασης μέσα από την τέχνη, αυτή τη φορά μαζί με φίλους , καθώς και με νεότερους σε ηλικία ανθρώπους και συνεργάτες. Έτσι δημιουργήσαμε το Σχήμα Εκτός Άξονα.

Στα πέντε χρόνια που πέρασαν, έχουμε να παρουσιάσουμε ένα πλούσιο έργο. Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό, για τις παραγωγές και τις δράσεις του χώρου , μεταξύ άλλων έχουμε παρουσιάσει δέκα θεατρικές παραστάσεις του Σχήματος Εκτός Άξονα,  έχουμε φιλοξενήσει δύο θεατρικές παραστάσεις άλλων ομάδων,  διοργανώνουμε τα τελευταία τρία χρόνια το ¨Βήμα στους νέους¨, μια ετήσια  ολιγοήμερη εκδήλωση στα πλαίσια της οποίας  δίνεται δωρεάν η δυνατότητα σε νέους να παρουσιάσουν το έργο τους (συνολικά έως σήμερα έντεκα παραστάσεις), ενώ  στο χώρο έχουν πραγματοποιηθεί δύο workshop κινητικής έρευνας και δύο αδόκιμοι μονόλογοι. 

Το Σχήμα Εκτός Άξονα πέρα από τις συνηθισμένες δράσεις του έχει παρουσιάσει τέσσερεις συνεντεύξεις στον κύκλο των “Ανοικτών συνεντεύξεων”, έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια κίνησης, υποκριτικής  συμμετείχε στα “Δημήτρια 2011” και έχει γυρίσει δύο ταινίες μικρού μήκους.

Είμαστε περήφανοι που μεσα σ' αυτή  την πενταετία έχουν συνεργαστεί από διάφορες θέσεις περισσότερα από 100 άτομα χωρίς αμοιβή και τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς.

Ο ιδιόκτητος χώρος μας προέκυψε ενάμιση χρόνο μετά τη δημιουργία του “σχήματος”. Η διαμόρφωση του είναι προϊόν έντονης και επίπονης προσωπικής εργασίας. Συντηρείται με κόπο από την ελεύθερη συνεισφορά του κοινού και από τον προσωπικό μας κουμπαρά. Είναι ένας υπόγειος χώρος , όμορφα διαμορφωμένος, που προσφέρει πολλές δυνατότητες χρήσης. Η έντονη θεατρικότητα του , προκύπτει από την πολυμορφία που παρέχει.

Σαφώς υπάρχουν πολλά εμπόδια που στόχο έχουμε να μη μας κάμψουν. Συνεχίζουμε να προσφέρουμε το έργο μας από αγάπη για το θέατρο και το κοινό της Θεσσαλονίκης. Στους δύσκολους καιρούς , έχουμε αντιπρόταση την τέχνη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ