[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]
Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο φοιτητούπολη, αλλά και πόλος έλξης φοιτητών Erasmus από ολόκληρο τον κόσμο.
Σε όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια υπάρχει συνήθως μια ομάδα - σύλλογος που κάτω από τους κανόνες του Erasmus Student Network (ESN) βοηθάει τους νεοαφιχθέντες φοιτητές στα προβλήματα που τυχών θα αντιμετωπίσουν, αλλά και στην διευκόλυνσή τους με τις προκλήσεις που μπορεί να κρύβει μια τέτοια αλλαγή (κοινωνικοποίηση, εισαγωγή στην κουλτούρα της χώρας, ταξίδια, event κτλ).
Έτσι κι εδώ, το Erasmus Student Network δραστηριοποιείται με τρεις διαφορετικούς συλλόγους (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΑΤΕΙ) το δυναμικό των οποίων αποτελείται κυρίως από εθελοντές φοιτητές που έχουν πάει με τη σειρά τους σε αντίστοιχα προγράμματα erasmus του εξωτερικού (κι έχουν έτσι την κατάλληλη πείρα..).
Η βοήθεια που προσφέρει το δίκτυο των φοιτητών εθελοντών είναι διαφόρων μορφών, και συχνά έχει να κάνει και με ένα σωρό διασκεδαστικά και ενδιαφέροντα δρώμενα, όπως λόγου χάρη η προχθεσινή ποδηλατοδρομία κατά μήκος της Νέας Παραλίας.
Η υπεύθυνη του Social Erasmus, Φαίη Πάσκου, μας εξηγεί καλύτερα..
Υπαίθρια παραγωγή frappe στον Λευκό πύργο, τραγούδια της Έλενας Παπαρίζου στο γραφικό σοκάκι της οδού Κομνηνών, φιλιά με κόκκινο κραγιόν στην πλατεία Ναυαρίνου.
Όχι, οι Θεσσαλονικείς δεν τρελάθηκαν, απλά οι νέοι φοιτητές erasmus κατεύφθασαν και πάλι στην πόλη μας, με μια βαλίτσα ο καθένας γεμάτη ενθουσιασμό αλλά και άγχη για τη νέα τους ζωή κατά την άφιξή τους, και γεμάτη με εμπειρίες και φίλους από όλο τον κόσμο κατά την αναχώρηση τους.
Η εβδομάδα που διανύσαμε ήταν η εβδομάδα υποδοχής των νέων φοιτητών Erasmus, και κατά τη διάρκεια της πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και παιχνίδια στην πόλη, πάρτυ και εκδρομές. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά.
Ονομάζομαι Φαίη Πάσκου, είμαι φοιτήτρια του τμήματος Οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και η ζωή μου άλλαξε το 2012 όταν πήγα για σπουδές Erasmus στο Μάιντζ της Γερμανίας.
Από τότε δηλώνω πολίτης του κόσμου, ασπάζομαι την πολυπολιτισμικότητα και συναστρέφομαι καθημερινά με άτομα από όλο τον κόσμο.
Τη δυνατότητα να μπορώ να είμαι σε έπαφη ταυτόχρονα με κάποιον από Ισπανία, από Αυστρία αλλά και από Καναδά μου την έδωσε ο εθελοντικός σύλλογος ESN στον οποίο είμαι μέλος.
Τι είναι το ESN;
Το ESN είναι μια ευρωπαϊκή, μη κερδοσκοπική,φοιτητική οργάνωση που αποσκοπεί στην προώθηση της κινητικότητας στην Ευρώπη με βασική αρχή το 'students helping students'.
Στην Θεσσαλονίκη, υπάρχουν τρεις σύλλογοι, οι ESN UOM THESSALONIKI, ESN AUTH και ESN ATEITH, ένας για κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα με συνολικα 50 ενεργά μέλη.
Κάθε χρόνο βοηθάμε περίπου 500 φοιτητές erasmus που έρχονται στην πόλη μας.
Τι εννοούμε όμως όταν λέμε βοηθάμε;
Erasmus δεν σημαίνει απλά μετακινούμαι σε μια άλλη χώρα, πρόκειται για ένα άλμα ζωής. Οι πρώτες μέρες των φοιτητών στην πόλη μας είναι δύσκολες. Προσπαθούν να προσαρμοστούν σε μια πόλη που από τη μία θαυμάζουν τον ήλιο στα γαλανά νερά του Θερμαϊκού, και από την άλλη τις ακτίνες τους ήλιου στα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα.
Ποια είναι τα πράγματα που κάνουν περισσότερο εντύπωση σε έναν ξένο φοιτητή στη Θεσσαλονίκη;
Καλούμαστε, συνήθως, να απαντήσουμε σε ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με τα αδέσποτα στους δρόμους, ή με τις απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων.
Στόχος των μελών του ESN δεν έιναι να ωραιοποιήσουν καταστάσεις και να τους παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι η πόλη μας, αλλά να τους κάνουν να νιώσουν ευπρόσδεκτοι και ασφαλείς.
Να τους αποδείξουν, με τη δύναμη του εθελοντισμού, πως ο ρομαντισμός μπορεί να μετακινηθεί ακόμη και αν δεν υπάρχει μετρό, όταν σε κάθε στάση του αφήνει ένα χαμόγελο και παραλαμβάνει ένα 'ευχαριστώ', σε όποια γλώσσα και αν αυτό είναι ειπωμένο!
Με όλα αυτά ως γνώμονα, οι εθελοντές του ESN βοηθούν άμεσα τους φοιτητές Erasmus κάνοντας τη ζωή τους στην πόλη πιο εύκολη, πιο διασκεδαστική, πιο ουσιαστική.
Κάθε εξάμηνο διοργανώνονται εκδηλώσεις και εκδομές προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις προτιμήσεις όλων των φοιτητών και παράλληλα βασισμένες στα ευρωπαϊκά project του ESN.
Τι είναι το Social Erasmus;
Ένα από τα σημαντικότερα project του ESN είναι το Social Erasmus.
Έχω την τιμή να είμαι η υπεύθυνη συντονισμού του προγράμματος στο πανεπιστήμιο μου και για μένα προσωπικά το Social Erasmus ήταν λόγος να γίνω μέλος του ESN.
Μέσω του Social Erasmus προωθείτε ο κοινωνικός χαρακτήρας του Erasmus, οι φοιτητές συμμετέχουν σε δράσεις που τους φέρνουν πιο κοντά στην κοινωνία, δράσεις που έχουν φιλανθρωπικό, οικολογικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Με κάποιο τρόπο είναι σαν να ανταποδίδουν την βοήθεια που τους προσφέρουμε, προσφέροντας και αυτοί με τη σειρά τους βοήθεια όπου χρειάζεται. Έτσι με ένα μαγικό τρόπο δημιουργείται μια αλύσιδα πράξεων αγάπης που μόνο ωφέλη μπορούν να έχουν προς την κοινωνία μας.
Αυτές είναι λοιπόν πάνω κάτω οι δράσεις μας, αυτοί είμαστε πάνω κάτω και εμείς.
Νέα παιδιά σαν όλα τα άλλα που έχουν ως κοινή αρχή στη ζωή τους τον εθελοντισμό και την κινητικότητα. Παιδιά που κάνουν όνειρα χωρίς όμως να βάζουν γεωγραφικά όρια σε αυτά, γιατί αυτό προστάζει το erasmus.
To να χαμογελάς στον δρόμο το πρωί και να μην σε ενδιαφέρει αν θα ακούσεις 'Καλημέρα' 'Good morning' 'Gutten morgen' ή 'Buenos dias'.
**Περισσότερες πληροφορίες για το Erasmus Student Network στη Θεσσαλονίκη εδώ, κι εδώ.
[ φωτογραφίες: Γιώργος Πλανάκης
Τα ποδήλατα παραχωρήθηκαν από το thessbike ]
σχόλια