Έντουαρντ Φρένκελ: Έρωτας και μαθηματικά

LifO Newsroom,29.1.2016

«Φανταστείτε πως φοιτούσατε σε μια σχολή ζωγραφικής όπου δεν σας δίδασκαν παρά μόνο πώς να βάφετε φράχτες. Φανταστείτε να μη σας έδειχναν ποτέ τους πίνακες του Βαν Γκογκ και του Πικάσο, να μη σας έλεγαν καν ότι υπάρχουν. Κάπως έτσι, αλίμονο, διδάσκονται τα μαθηματικά κι έτσι, για τους περισσότερους από μας, καταλήγουν να είναι κάτι διανοητικά ισοδύναμο με το να βλέπεις τη μπογιά να στεγνώνει. Ο Έντουαρντ Φρένκελ αποκαλύπτει εδώ μια πλευρά των μαθηματικών που δεν έχουμε δει ποτέ, πλημμυρισμένη από την ομορφιά και την κομψότητα ενός έργου τέχνης. Δείχνει έτσι ότι, αντί να έχουν μια εξειδικευμένη θέση στο φάσμα των επιστημών, φτάνουν στην καρδιά όλων των πραγμάτων, ενώνοντάς μας πέρα από τους πολιτισμούς, τον χώρο και τον χρόνο.

 

Το βιβλίο αφηγείται με πάθος δύο αλληλένδετες ιστορίες: το θαυμαστό ξετύλιγμα των μαθηματικών και το ταξίδι ενός νέου ανθρώπου που τα μαθαίνει και τα ζει. Έχοντας αψηφήσει ένα εκπαιδευτικό σύστημα διακρίσεων για να γίνει ένας από τους κορυφαίους μαθηματικούς του 21ου αιώνα, ο Φρένκελ εργάζεται τώρα πάνω σ' ένα από τα σπουδαιότερα εγχειρήματα των τελευταίων πενήντα χρόνων: το Πρόγραμμα Λάνγκλαντς, που επιτρέπει στους ερευνητές να μεταφράζουν ευρήματα από το ένα πεδίο στο άλλο για να επιλύσουν προβλήματα ως τώρα απροσπέλαστα (όπως το τελευταίο θεώρημα του Φερμά) και που πολλοί θεωρούν ότι συνιστά μια Μεγάλη Ενοποιημένη Θεωρία των Μαθηματικών.

 

«Το ελκυστικό νέο πόνημα του Φρένκελ... είναι τρία πράγματα: μια πλατωνική ερωτική επιστολή προς τα μαθηματικά· μια προσπάθεια να αποκτήσει ο μη ειδικός αναγνώστης κάποια ιδέα για το πιο υπέροχο δράμα που εξελίσσεται στο πεδίο τους· και μια αυτοβιογραφική εξιστόρηση, άλλοτε εμπνευσμένη κι άλλοτε αστεία, του τρόπου με τον οποίο ο ίδιος ο συγγραφέας έφτασε να γίνει ένας εξέχων συντελεστής σ' αυτό το δράμα».
«New York Review of Books»

 

«Οι λέξεις έρωτας και μαθηματικά δεν προφέρονται συνήθως με μια ανάσα. Αλλά ο μαθηματικός Έντουαρντ Φρένκελ έχει αναλάβει την αποστολή να αλλάξει τα πράγματα...υποστηρίζει ότι ο ανιαρός τρόπος με τον οποίο διδάσκονται κατά παράδοση τα μαθηματικά στο σχολείο έχει οδηγήσει σε μια εκτεταμένη άγνοια που μπορεί ακόμη και να ήταν υπεύθυνη για την ύφεση».
«Wall Street Journal»

 

«Χωρίς να εξαντλούνται σε ξερούς τύπους εγχειριδίων, τα μαθηματικά που εξυμνεί ο Φρένκελ υποθάλπουν την ελευθερία και, πράγματι, αποστάζουν την ουσία του έρωτα. Μια προσωπική και πνευματική οδύσσεια που κόβει την ανάσα».
«Booklist»

 

«Το βιβλίο είναι, πολύ απλά, μια ερωτική ιστορία, όπου ένας άνδρας περιγράφει ρομαντικά και διακηρύσσει την αγάπη του για την ερωμένη που του όρισε η μοίρα. Αν έπρεπε να συνοψίσω το βιβλίο σε μία λέξη, η λέξη αυτή θα ήταν "πάθος". Η ρομαντική πρόζα, ενίοτε ποιητική, η σαρωτική προσπέλαση των πιο βαθιών ανθρώπινων ιδεών και η αιώνια φύση των θεμελιωδών ερωτημάτων που διαρκώς επανέρχονται με νέες μεταμφιέσεις, δεν μπορούν παρά να φέρουν στοn νου τα μεγάλα ρωσικά μυθιστορήματα του Ντοστογιέφσκι, του Πάστερνακ, του Σολόκοφ κι όλων των άλλων».
«Huffington Post»

 

«Αν δεν είσαι μαθηματικός, αυτό το βιβλίο μπορεί να σε κάνει να θέλεις να γίνεις. Κι αν είσαι μαθηματικός, θα νιώσεις καλύτερα για το επάγγελμά σου».
Nassim Nicholas Taleb, συγγραφέας των «The Black Swan» και «Antifragile»

 

Έρωτας και μαθηματικά

Έρωτας και μαθηματικά

Εκδόσεις: Αλεξάνδρεια
Μετάφραση: Τεύκρος Μιχαηλίδης
Σελίδες: 328