Αν θέλουμε να μιλήσουμε για πρωτοπορία στην ηλεκτρονική μουσική, η Laurel Halo που θα εμφανιστεί απόψε στην Αγγλικανική Εκκλησία είναι μια καλή περίπτωση.
Θυμίζει έντονα Laurie Anderson, και όχι μόνο λόγω του ονόματος. Υπάρχει ένα πείσμα στη μουσική της Halo. Από τη μια αρνείται τις ταμπέλες και από την άλλη είναι τόσο άμεση, που δύσκολα θα τη χαρακτήριζες πειραματική. Οι αναφορές της είναι χίλιες δύο, αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν μοιάζει με τίποτε άλλο που κυκλοφορεί στην ηλεκτρονική μουσική σήμερα.
Βέβαια την κατηγοριοποίηση δεν την αποφεύγεις, οπότε οι κριτικοί αρέσκονται να λένε ότι παίζει avant pop. Τι avant pop, όμως, τι avant garde;
Η πιο γνωστή της συνεργασία, πάντως, δεν είναι με ένα αληθινό πρόσωπο αλλά με ένα κινούμενο σχέδιο. H Halo έγραψε μουσική για τη Hatsune Miku, τη 16χρονη εικονική 3D Γιαπωνέζα ποπ σταρ με τις τεράστιες πράσινες κοτσίδες που γεμίζει στάδια στη γενέτειρά της.
Ένας λόγος που δεν έχει γίνει τόσο γνωστή, όπως διάφοροι συνάδελφοί της, είναι η καχυποψία της απέναντι στον Τύπο. Δεν ανοίγεται και τα μόνα πράγματα που ξέρεις γι' αυτήν είναι αυτά που εκείνη θέλει να μάθεις. Γι' αυτά που μιλάει περισσότερο ανοιχτά είναι τα πολιτικά, ειδικά όσα αφορούν τη γυναικεία εμπειρία στη μουσική γενικότερα, από το πώς αισθάνεται ως μια γυναίκα που μπαίνει σε ένα δισκοπωλείο μέχρι τις εμπειρίες της ως γυναίκας DJ – αυτά που λέει δεν είναι καθόλου βλακείες.
Στις συνεντεύξεις της και στα άρθρα που δημοσιεύονται όλοι γράφουν για το πόσο μοναχικός χαρακτήρας είναι, ειδικά στη δουλειά της, και πόσο προστατεύει την ιδιωτική της ζωή. Είναι περίεργο που αναφέρουν όλα αυτά σαν να περίμεναν κάτι διαφορετικό. Παρ' όλα αυτά, είναι από τις αγαπημένες των μουσικοκριτικών, που τη θεωρούν από τις σημαντικότερες μορφές στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής σήμερα.
Πριν από μερικά χρόνια είχα την τύχη να της μιλήσω την εποχή που έβγαζε το πρώτο της άλμπουμ. Ήταν ευγενική, αλλά κάπως απόμακρη στην επικοινωνία μας μέσω email. Όταν τη γνώρισα από κοντά μετά από καιρό όχι μόνο το θυμόταν αλλά ήταν φιλική, σαν να με ήξερε χρόνια, καταρρίπτοντας τελείως τον μύθο της ψυχρής και δύστροπης.
Πριν από την εμφάνισή της, αυτά είναι μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρει κανείς γι' αυτήν:
• Γεννήθηκε στο Ann Arbor του Μίσιγκαν, μια Πολιτεία των ΗΠΑ με μεγάλη μουσική ιστορία. Από κει έχουν βγει όλοι οι θρύλοι του Detroit techno, όπως οι Carl Craig, Drexciya, Jeff Mills, Theo Parrish, όπως μου είχε πει παλιότερα. «Από την άλλη, δεν μπορεί να ξεχάσεις τους Stevie Wonder, J Dilla, Funkadelic, Aretha Franklin, τον Elvin Jones του κουαρτέτου του Coltrane, τον Iggy και τους Stooges, τους MC5. Ακόμα και η Madonna, ο Andrew WK, οι Wolf Eyes, η Diana Ross και ο Eminem, όλοι έχουν καταγωγή από το Μίσιγκαν». Από το Μίσιγκαν η Halo μετακόμισε στο Μπρούκλιν, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια μένει μόνιμα στο Βερολίνο. «Laurel Halo» δεν είναι το πραγματικό της όνομα αλλά ένα ψευδώνυμο. Είναι 31 ετών.
• Η πρώτη μουσική της ανάμνηση ήταν το «Surfin' USA» των Beach Boys και οι Simpsons να τραγουδούν μπλουζ. Έμαθε να παίζει κλασικό πιάνο όταν ήταν μικρή, ενώ τα έντονα τζαζ στοιχεία στις ηλεκτρονικές συνθέσεις της προέρχονται από τα χρόνια που έπαιζε σε τζαζ σύνολα. Στα φοιτητικά της χρόνια άρχισε να παίζει μουσική ως DJ στον ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Σήμερα δηλώνει ότι δεν είχε καθόλου γυναίκες είδωλα όταν ξεκίνησε να παίζει μουσική ως DJ.
• Ως μουσικός ξεπήδησε από τη σκηνή του Μπρούκλιν στα μέσα των '00s την ίδια περίοδο με τον Daniel Lopatin aka Oneohtrix Point Never, με τον οποίο έβγαινε κάποιο διάστημα. Κυκλοφόρησε επίσημα το πρώτο της EP «King Felix» το 2010. Από τότε έχει βγάλει τρία άλμπουμ στη λονδρέζικη hyperdub του Steve Goodman (Kode 9).
• To ντεμπούτο της «Quarantine» αποθεώθηκε από την κριτική και ήταν το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς για το περιοδικό «Wire» το 2012. Ακολούθησε το «δύσκολο» «Chance of Rain». Φέτος κυκλοφόρησε το τρίτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της με τίτλο «Dust».
Laurel Halo - Sun to Solar
• Στο «Dust» είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεται με τόσο πολύ κόσμο. Στα κομμάτια συμμετέχουν διαφορετικοί μεταξύ τους καλλιτέχνες, όπως οι Lafawndah, Klein, Eli Keszler, Julia Holter και ο ποιητής και συγγραφέας Michael Salu.
• Στο τρίτο της άλμπουμ έχει επηρεαστεί πολύ από τα concrete ποιήματα του Βραζιλιάνου Haroldo de Campos αλλά και από τον μινιμαλιστή ποιητή Aram Saroyan. Οι στίχοι του «Sun to Solar» είναι μια μεταφορά του ποιήματος του «Servidao de Passagem» του De Campos. Για τον τίτλο του κομματιού «Koinos» δανείστηκε την αντίστοιχη ελληνική λέξη, ενώ δήλωσε ότι βρήκε έμπνευση και στα αρχαία ποιήματα της Σαπφούς.
• Πέρα από την ποίηση, όμως, δηλώνει ότι είναι και το πιο χιουμοριστικό άλμπουμ της μέχρι στιγμής, απόρροια της αγάπης της για σειρές όπως οι «Rick & Morty» και «Black Mirror» και κωμικούς όπως ο David Cross. Θεωρεί ακόμα και τις Kardashians αστείες με έναν παράδοξο τρόπο του στυλ «τελικά, είναι χάλια να είσαι τόσο διάσημος», όπως λέει. Το κομμάτι π.χ. με το γερμανικό όνομα «Arschkiercher» του «Dust» σημαίνει «κωλογλείφτης».
• Η πιο γνωστή της συνεργασία, πάντως, δεν είναι με ένα αληθινό πρόσωπο αλλά με ένα κινούμενο σχέδιο. H Halo έγραψε μουσική για τη Hatsune Miku, τη 16χρονη εικονική 3D Γιαπωνέζα ποπ σταρ με τις τεράστιες πράσινες κοτσίδες που γεμίζει στάδια στη γενέτειρά της, για το πρότζεκτ «Still be here».
• Eίναι η τρίτη φορά που έρχεται στη χώρα μας. H πρώτη ήταν το 2012 στο Bios, όπου έπαιξε μαζί με τον Kuedo. Eίχε έρθει άλλη μια φορά το 2013 στο six d.o.g.s μαζί με τον Βασίλη Κουλιγκά.
Η Laurel Halo θα εμφανιστεί στην Αγγλικανική Εκκλησία στο πλαίσιο των St Paul's Sessions το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, με είσοδο 16 ευρώ.
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0