Στην αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου έγιναν τα πιο μυσταγωγικά live της Αθήνας Facebook Twitter
Η αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου διαθέτει το πιο παλιό εκκλησιαστικό όργανο στην Ελλάδα (εγκαταστάθηκε εκεί το 1901). Φωτο: Vangelis Patsialos

Στην αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου έγιναν τα πιο μυσταγωγικά live της Αθήνας

0

Τον τελευταίο καιρό, κάθε τόσο μου σκάει κι ένα invite στο Facebook για κάποιο live στην αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου στο Σύνταγμα. Άλλες φορές, περνώντας με το τρόλεϊ έξω από την Φιλελλήνων, βλέπω κόσμο συνωστισμένο στον μικρό της περίβολο. Δεν άργησα να βρεθώ ανάμεσα σ' εκείνους που θα παρακολουθούσαν ένα live μέσα στην αγγλικανική εκκλησία και κατάλαβα τον λόγο που επιλέχθηκε ο χώρος για τη διοργάνωση μιας μουσικής βραδιάς.

Η νεογοτθικού ρυθμού εκκλησία του Αγίου Παύλου ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1843 και είναι μία από τις πρώτες ξένες εκκλησίες στη χώρα. Εκτός του ότι διαθέτει το πιο παλιό εκκλησιαστικό όργανο στην Ελλάδα (εγκαταστάθηκε εκεί το 1901), έχει και εξαιρετική ακουστική, γεγονός που δικαιολογεί την παράδοση που έχει ο χώρος στις μουσικές εκδηλώσεις πολύ πριν από τα St Paul's Sessions.

Τα St Paul's Sessions είναι μια ιδέα του Ανδρέα Βιολάρη και του Δημήτρη Δημόπουλου, που μαζί τρέχουν την Groove Productions. Αν και ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2016 με τη sold out εμφάνιση του Cayetano, η ιδέα είχε γεννηθεί δέκα σχεδόν χρόνια πριν.

Ο χώρος και η ακουστική της εκκλησίας, καθώς και η πολύ κοντινή απόσταση που έχουν μεταξύ τους, δημιουργεί πολύ θετική επικοινωνία.

«Τα St Paul's Sessions δημιουργήθηκαν ως ιδέα το 2006, όταν γνωριστήκαμε με τον φίλο και συνεργάτη Δημήτρη Δημόπουλο στο Άμστερνταμ, όπου εγώ σπούδαζα κι εκείνος εργαζόταν. Εκεί μας είχε συναρπάσει το γεγονός ότι γίνονταν τόσο σπουδαία καλλιτεχνικά δρώμενα σε εκκλησίες και σκεφτήκαμε να οργανώσουμε μια ανάλογη κατάσταση και στην Ελλάδα, όταν με το καλό θα επιστρέφαμε» θυμάται ο Ανδρέας.

Στην αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου έγιναν τα πιο μυσταγωγικά live της Αθήνας Facebook Twitter
Από τις πιο δυνατές στιγμές ήταν το opening του Cayetano. Φωτο: Α. Κατσαρού

— Γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη εκκλησία λοιπόν;

Διοργανώσαμε την πρώτη μας συναυλία στην αγγλικανική εκκλησία ως Groove Productions, σε συνεργασία με τη Specs 'n' Arts το Μάιο του 2011, μαζί με τον Γερμανό οργανίστα Daniel Stickan, οπότε η ιδέα να οργανώσουμε τα St Paul's Sessions εκεί μας βγήκε εντελώς φυσιολογικά. Η ακουστική του χώρου, η ενέργειά του και η αντίθεση που δημιουργείται με τα σύγχρονα ακούσματα είναι οι βασικοί λόγοι που τον έχουμε επιλέξει.

— Ποια ήταν η αντίδραση των ιερέων όταν το προτείνατε και πώς προχώρησε η συνεργασία;

Είναι ιδιαίτερη η συνεργασία που έχει ξεκίνησε εδώ και αρκετό καιρό. Υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ μας και παράλληλα έχουμε αναπτύξει έναν δικό μας κώδικα επικοινωνίας.

— Με ποιο κριτήριο επιλέγετε τους καλλιτέχνες που εμφανίζονται στα St Paul'Sessions; Είναι απαραίτητο η μουσική τους να «ταιριάζει» στον χώρο;

Βασική μας φιλοσοφία, σε πρώτο πλάνο, είναι η ανάδειξη της μουσικής αισθητικής, όμως παράλληλα δίνουμε ιδιαίτερο βάρος και στον τρόπο που αντιμετωπίζει τα πράγματα ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Πετύχαμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα, ώστε να καταφέρει να εκφραστεί ο καλλιτέχνης σε κατάλληλες συνθήκες. Έχοντας ως βάση αυτά, στα St Paul's Sessions επιλέγουμε ό,τι πιο φρέσκο και ποιοτικό παρουσιάζεται αυτήν τη στιγμή στη σκηνή της Ελλάδας και του εξωτερικού από καλλιτέχνες της σύγχρονης μουσικής.

Στην αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου έγιναν τα πιο μυσταγωγικά live της Αθήνας Facebook Twitter
Οι δύο sold out εμφανίσεις της Καναδής Julia Kent μαγνήτισαν το κοινό, καθώς η αγάπη της για την Αθήνα ήταν συγκινητική. Φωτο: Α. Κατσαρού

Πώς θα περιγράφατε την ανταπόκριση του κόσμου;

Είναι ιδιαίτερα θερμή. Ήταν sold out και τα πέντε sessions που έχουν γίνει ως τώρα, κάτι που δείχνει ότι το κοινό ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή στην ιδέα που είχε γεννηθεί από το 2006 στο Άμστερνταμ.

— Πώς νιώθουν οι καλλιτέχνες παίζοντας σ' έναν τόσο ιδιαίτερο χώρο;

Απ’ ό,τι έχουμε καταλάβει, υπάρχει μια πολύ ιδιαίτερη επαφή μεταξύ καλλιτέχνη και κοινού. Ο χώρος και η ακουστική της εκκλησίας, καθώς και η πολύ κοντινή απόσταση που έχουν μεταξύ τους, δημιουργεί πολύ θετική επικοινωνία.

— Ποια ήταν η δυνατότερη μέχρι τώρα στιγμή των St Paul's Sessions;

Όλα τα sessions είχαν τον δικό τους, ξεχωριστό χαρακτήρα και πνεύμα. Φυσικά, το opening  του Cayetano ήταν ένα πολύ όμορφο καλωσόρισμα που δικαίωσε τις προσδοκίες μας. Ταυτόχρονα, οι δύο sold out εμφανίσεις της Καναδής Julia Kent μαγνήτισαν το κοινό, καθώς η αγάπη της για την Αθήνα, το κοινό και τα St Paul's Sessions ήταν συγκινητική.

— Θα υπάρξει συνέχεια μετά την 1η Απριλίου που είναι και η τελευταία ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί;

Αρχικά, είχαμε σχεδιάσει να ολοκληρώσουμε τα φετινά St Paul's Sessions την 1η Απριλίου με τους Tendts από τη Θεσσαλονίκη – εδώ να πούμε ότι έχουμε προγραμματίσει και ένα closing night την Παρασκευή 31 Μαρτίου στο Ρομάντσο, με τον γνωστό DJ και παραγωγό Pangaea από το Μάντσεστερ, τον επίσης DJ και παραγωγό, μέλος των NON και μουσικό διευθυντή του Reworks Festival, Αναστάσιο Διόλατζη –aka Ison–, από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και έναν secret guest. Στην πορεία όμως δεν μπορέσαμε να μην ενδώσουμε στον πειρασμό να εντάξουμε στη σειρά την εμφάνιση δύο πολύ σημαντικών Αμερικανών καλλιτεχνών, του William Basinski (στις 11 Μαΐου) που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και του Peter Broderick (στις 17 Μαΐου) – αμφότεροι θα βρίσκονται σε ευρωπαϊκή περιοδεία. Παράλληλα, δουλεύουμε σκληρά για τον προγραμματισμό των επόμενων St Paul's Sessions που θα βασίζονται σε διεθνείς καλλιτέχνες, με τον σπουδαίο πιανίστα Lubomyr Melnyk να ανοίγει τη σεζόν στις 21 Οκτωβρίου, στην πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα.

Στην αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου έγιναν τα πιο μυσταγωγικά live της Αθήνας Facebook Twitter
Session με τον Σεραφείμ Τσοτσώνη. Φωτο: Vangelis Patsialos
Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ