Στην καρδιά της κεντρικής αγοράς Καλαμάτας, για την οποία έγραψε μέχρι και η γαλλική «Le Figaro», χαρακτηρίζοντάς τη ως μία από τις πιο όμορφες υπαίθριες αγορές της Ευρώπης, θα βρεις το Κρεοπωλείο Π. Παναγιωτόπουλος που ξεχωρίζει όχι μόνο για το παραδοσιακό παστό που φτιάχνεται στο εργαστήριό του εδώ και 3 γενιές αλλά και για όλες τις ιδιαίτερες κοπές, όπως το rib eye ωρίμανσης, και τη μεγάλη ποικιλία ιδιαίτερων κρεάτων καθώς και των κρεατοσκευασμάτων.

 

Έτος ιδρύσεως 1958, όταν ο παππούς Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος ξεκίνησε τη δική του ιστορία. Τρεις γενιές μετά, η παράδοση συνεχίζεται με τον Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο. Ο Παναγιώτης μάς εξηγεί ότι όλα τα κρέατα που επιλέγει είναι ελευθέρας βοσκής μοσχάρια και χοιρινά που ζουν και τρέφονται με φυσικές τροφές. Αν επισκεφθείς το κατάστημα Τετάρτη ή Σάββατο, σίγουρα αξίζει να δοκιμάσεις το ζεστό παστό και το χωριάτικο λουκάνικο που παρασκευάζουν οι ίδιοι, χωρίς συντηρητικά, κάθε πρωί, προτού ανοίξει το μαγαζί. Με την ίδια τέχνη και τη συνταγή του παππού Παναγιώτη προετοιμάζουν το χοιρινό 3 μέρες πριν, με αλάτι και μπαχαρικά, κι έπειτα το καπνίζουν σε χτιστό (!) φούρνο μέσα στο εργαστήριό τους. 

 

Κρεοπωλείο Π. Παναγιωτόπουλος

 

Ο Παναγιώτης δεν βασίστηκε μόνο στη «χρυσή» συνταγή της παράδοσης αλλά έδωσε μια νέα πνοή στο παραδοσιακό κρεοπωλείο. Το νέο βήμα του ήταν οι κοπές και η αξιοποίηση του ζώου στον μεγαλύτερο βαθμό, με στόχο τη μείωση του food waste, καθώς και η δημιουργία κρεατοσκευασμάτων με αγνά υλικά από τοπικούς παραγωγούς της λαϊκής αγοράς. Η προετοιμασία γίνεται, φυσικά, στο ανοιχτό εργαστήριο που θα βρεις στον χώρο του κρεοπωλείου. Από το Κρεοπωλείο Π. Παναγιωτόπουλος δεν λείπουν το black angus και κρέατα ωρίμανσης.

 

Η τεχνογνωσία, τα ταξίδια στο εξωτερικό και η συνεχής προσπάθεια για εξέλιξη και ανάδειξη νέων ελληνικών κοπών καθιστούν το Κρεοπωλείο Π. Παναγιωτόπουλος ένα από τα μεγαλύτερα στην πόλη της Καλαμάτας.

 

Κεντρική Αγορά Καλαμάτας Δ8, Καλαμάτα, 27210 23890, 6978766457 

Facebook: Κρεοπωλείο Παναγιώτης Π.Παναγιωτόπουλος 

Instagram: kreopoleio_p.panagiotopoulos

Οδηγός Γεύσης