Η 19η Συνδιάσκεψη του ILGA-Europe στην Αθήνα συνέπεσε με την εξαγγελία ότι το νομοσχέδιο για το νέο, διευρυμένο σύμφωνο συμβίωσης να βρίσκεται «καθ'οδόν» προς ψήφιση στη βουλή. Επειδή βέβαια η ρύθμιση αυτή έχει πολλάκις μεν εξαγγελθεί, ουδέποτε όμως υλοποιηθεί, πολλοί ενδιαφερόμενοι δηλώνουν... άπιστοι Θωμάδες αν δεν δουν δημοσιευμένο τον νόμο στο ΦΕΚ. Ωστόσο, ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος την Παρασκευή το βράδυ στο προγραμματισμένο πολιτικό «ντιμπέιτ» για τα lgbt δικαιώματα στο Κάραβελ επανέλαβε ενώπιον εκατοντάδων Ελλήνων και ξένων ακροατών τη ρητή κυβερνητική δέσμευση για το σύμφωνο και τη βελτίωση της ρατσιστικής νομοθεσίας, ώστε να περιλαμβάνει και αδικήματα εξαιτίας του ερωτικού προσανατολισμού σε πρώτη φάση. Η ταυτότητα φύλου, η εξίσωση των ορίων ηλικίας συναίνεσης αλλά και η αποποινικοποίηση της επί χρήμασι σχέσης μεταξύ συναινούντων ενηλίκων ανδρών είναι, μάθαμε, επίσης στους σχεδιασμούς του υπουργείου ενώ παιδοθεσία- γάμος θα εξεταστούν, λέει, σε ένα επόμενο – όχι πολύ μακρινό, κατ' ευχήν - στάδιο.
Yπάρχει ως φαίνεται ένα διακομματικό consensus να τελειώνει επιτέλους το θέμα του συμφώνου, τουλάχιστον, που δεν είναι σίγουρα «πανάκεια», είναι όμως μια καλή αρχή. Εκείνο το... έρμο το ΦΕΚ που λέγαμε, θα αργήσει άραγε πολύ ακόμη;
Στο χτεσινό «ντιμπέιτ» πλην του υπουργού ήταν επίσης παρόντες εκπρόσωποι κομμάτων (Κατριβάνου από Σύριζα, Πιπιλή από ΝΔ, Ξεκαλάκης από ΠΑΣΟΚ, Γιατρομανωλάκης από Ποτάμι, Δαρσινός από ΔΗΜΑΡ με "guest star" τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη) πίστευε πως ζει σε ... άλλο κόσμο: Ήταν όλοι τους τόσο διαλλακτικοί, προοδευτικοί και «προχώ» που αν κάποιος δεν γνώριζε πρόσωπα και πράγματα, θα πίστευε πως η Ελλάδα είναι πρωτοπόρα με διαφορά στα lgbt δικαιώματα! Δίχως να αμφισβητώ την ειλικρίνεια κανενός, ελπίζω τουλάχιστον να μεταδώσουν το πνεύμα αυτό στα κόμματα που αντιπροσώπευαν.
• Ο υπουργός μίλησε για παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν συνολικά στην κοινωνία, από την εκπαίδευση μέχρι τις δημόσιες υπηρεσίες ώστε μαζί με τους νόμους να αλλάξουν ρατσιστικές νοοτροπίες και αντιλήψεις δεκαετιών που έχουν να κάνουν και με την υποδεέστερη θέση του θηλυκού στοιχείου. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι για ένας άνδρας που διορθώνει το φύλο του αντιμετωπίζεται σαν «προβληματικός» ενώ μια γυναίκα αντίστοιχα θεωρείται ότι απλά «ολοκληρώνεται».
• Η Βασιλική Κατριβάνου εστίασε – πολύ σωστά - στην ανάγκη διαχωρισμού Εκκλησίας-κράτους ώστε να πάψει η πρώτη να ανακατεύεται σε κοσμικά θέματα (πες το και στον Αλέξη, όμως!) καθώς και στην προτεραιότητα στην εκπαίδευση δικαστικών, αστυνομικών κι εκπαιδευτικών ως προϋποθέσεις ουσιαστικής βελτίωσης των lgbt δικαιωμάτων.
• Ο Στέφανος Ξεκαλάκης εκθείασε την «τολμηρή και συνεπή» δικαιωματική πολιτική του ΠΑΣΟΚ σ' όλη τη διάρκεια της πολιτικής του ιστορίας, δίχως να εξηγήσει γιατί τόσα χρόνια ολιγωρούσε να υλοποιήσει ένα αίτημα που και το ίδιο είχε θέσει, ιδίως επί ΓΑΠ - θα το πει πάντως το «ναι», έστω και τώρα.
• Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, "openly gay" κι ο ίδιος σημείωσε ότι οι συνθήκες δεν ήταν ποτέ ωριμότερες, ότι το Ποτάμι λέει «ναι σε όλα», ενώ κατήγγειλε την ομοφοβία των κυβερνητικών «εταίρων» του Σύριζα (των απόντων από το πάνελ ΑΝΕΛ).
• Ο Βασίλης Λεβέντης τάχθηκε υπέρ του συμφώνου και του σεξουαλικού αυτοπροσδιορισμού κι αδιαφορεί, καθώς είπε, για τις επικρίσεις που δέχτηκε σχετικά ακόμα κι από στελέχη του κόμματός του. Ναι, θα ψηφίσει το σύμφωνο.
• Ενθουσιωδώς «υπέρ» και η Φωτεινή Πιπιλή που σαν παράδειγμα του πώς μπορεί να αλλάξει νοοτροπία ακόμα και ο συντηρητικός κόσμος, επέδειξε ένα θετικό, καλογραμμένο δημοσίευμα της Καθημερινής για υπόθεση παιδοθεσίας από ξένο γκέι ζευγάρι. Δήλωσε, επίσης, αισιόδοξη ότι θα βρεθούν κι άλλοι βουλευτές της ΝΔ που θα ψηφίσουν «ναι» στο σύμφωνο, το οποίο άλλωστε, λέει, ετοιμαζόταν να περάσει κι η ΝΔ αλλά δεν πρόκανε.
• Θετικός στα περισσότερα κι ο Δημαρίτης Δαρσινός. Παρόντες αλλά εκτός πάνελ ήταν επίσης ο πρόεδρος της ΦΙΣ Γρηγόρης Βαλλιανάτος και ο εκ των «δικαιωματικών» της ΛΑΕ Αντώνης Σιγάλας.
Οι συμμετέχοντες στο «ντιμπέιτ» κλήθηκαν στο τέλος να υπογράψουν ψήφισμα για την προώθηση όλων των lgbt δικαιωμάτων στα κόμματά τους – δέχτηκαν όλοι πλην του υπουργού («δεν μπορώ να ελέγχω την εξουσία εφόσον την ασκώ», δήλωσε) και της Πιπιλή που είχε ήδη φύγει.
Από την προηγούμενη συνδιάσκεψη του ILGA-Europe στην Αθήνα 26 χρόνια πριν στο ξενοδοχείο Novotel – αμάν, τόσο πολύ μεγαλώσαμε μερικοί; -, πολλά άλλαξαν. Η δημοσιότητα τότε ήταν ελάχιστη, η «επίσημη» εκπροσώπηση ανύπαρκτη, σύμφωνο και γάμος ακούγονταν σαν επιστημονική φαντασία. Τώρα η δημοσιότητα ήταν σαφώς μεγαλύτερη, το ενδιαφέρον και η συμμετοχή επίσης. Είδαμε υπουργούς, γενικούς γραμματείς (ο γγ του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος κι ο Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου), βουλευτές, πολιτευτές, μέχρι ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης απεύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη. Υπάρχει ως φαίνεται ένα διακομματικό consensus να τελειώνει επιτέλους το θέμα του συμφώνου, τουλάχιστον, που δεν είναι σίγουρα «πανάκεια», είναι όμως μια καλή αρχή. Εκείνο το... έρμο το ΦΕΚ που λέγαμε, θα αργήσει άραγε πολύ ακόμη;