Hijras rules

Hijras rules Facebook Twitter
0

ΚΑΝ’ ΤΟ ΟΠΩΣ στο... Πακιστάν! Το οποίο βρέθηκε εσχάτως στη δημοσιότητα όχι μόνο λόγω Οσάμα αλλά και χάρη στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να προβλέψει την ύπαρξη τρίτου φύλου σε ορισμένα δημόσια έγγραφα. Είναι η πρώτη χώρα διεθνώς που προβαίνει σε τέτοια ενέργεια (είχε προηγηθεί το 2009 το ινδικό ομόσπονδο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού). Μη φανταστείτε, βέβαια, πως η κατάσταση για τους ντόπιους γκέι και λεσβίες -πόσο μάλλον για τις τρανσέξουαλ- είναι ιδανική. Αποφάσεις σαν αυτές αποτελούν, ωστόσο, μια τρόπον τινά επίσημη αναγνώριση των πολυάριθμων «Hijras» (στις 50.000 υπολογίζονται στο Πακιστάν, πάνω από 1 εκατ. σε Ινδία και Μπαγκλαντές). Kοινωνικά περιθωριοποιημένοι, επιβιώνουν κάνοντας πορνεία, ζητιανιά, μαγγανεία ή ως διασκεδαστές, ενώ συχνά πέφτουν θύματα διακρίσεων και βιαιοπραγιών. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια οργανώνονται, διεκδικούν. Στην Ινδία έβγαλαν μέχρι δημάρχους, στο Πακιστάν πέτυχαν κάτι πρωτοφανές ακόμα και για δυτική χώρα.

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΒΕΒΑΙΑ, δεν ήταν πάντα τόσο χάλια. Αιώνες πριν, την εποχή των Μογγόλων αυτοκρατόρων, οι Hijras ήταν αξιοσέβαστα πρόσωπα που υπηρετούσαν στο παλάτι, αρκετοί μάλιστα καταλάμβαναν υψηλά κρατικά αξιώματα. Υπάρχουν αναφορές μέχρι και στο Κάμα Σούτρα. Στις μέρες μας, το πακιστανικό Δημόσιο σκέφτεται να τους χρησιμοποιήσει ως φοροεισπράκτορες - κι άντε να τους αρνηθείς, εφόσον η κατάρα ενός χίτζρα θεωρείται ό,τι χειρότερο!

ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΝΣΕΞΟΥΑΛ στην Ελλάδα; Αναβαθμίστηκαν πολύ κοινωνικά τις τελευταίες δεκαετίες, βγήκαν σε mainstream ΜΜΕ, στo θέατρο και το σινεμά, έγιναν μέχρι και μόδα μια εποχή. Εξακολουθούν, όμως, οι περισσότερες να εξαρτώνται από την πορνεία για να ζήσουν, ένα επάγγελμα που τελευταία μοιάζει να έχει ευτελιστεί εντελώς, είτε αφορά εκδιδόμενες γυναίκες είτε τρανσέξουαλ. Αφενός η οικονομική κρίση που έριξε πολύ την «κίνηση», αφετέρου η αθρόα εισαγωγή «ανταγωνιστών» δίχως... ιερό και όσιο, έχουν απελπίσει πολλές - μια πραγματικότητα σκληρότερη από της Στρέλλας. Αλλού το κίνημα διεκδικεί δυνατότητα εύρεσης εργασίας, σύνταξη κι ασφάλιση. Εδώ;

ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΟ ATHENS PRIDE! O λόγος όχι για τους εδώ μετανάστες -κάποιοι δίνουν ήδη το «παρών»- αλλά για την 25μελή αντιπροσωπεία της οργάνωσης Pink Embassy-LGBT pro Albania που κατέρχεται με δικό της μπλοκ στην παρέλαση-πορεία της 4ης Ιουνίου. Mireserdhet!

QueerWeek

13-15/5 Love this Fucking Fest στη Θεσσαλονίκη με προβολές (Τα φτερά του έρωτα, Shortbus, Στρέλλα), live (Groove Therapy, Jazz Casual Quartet, Meanwhile in Mexico), έκθεση φωτογραφίας, συζήτηση για «τα όρια του σεξ και των σχέσεων». Πανεπιστήμιο Μακεδονία, Αμφιθέατρο Β’ • 14 & 15/5 Aνοιξιάτικο μπαζάρ Κέντρου Ζωής: Επώνυμα ρούχα, αξεσουάρ, είδη σπιτιού, λαχειοφόρος αγορά. Ίωνος Δραγούμη & Διοχάρους, Ιλίσια (10 π.μ.-7 μ.μ.) • 17/5 Όλοι μαζί για την Athens Pride! Πάρτι-πρόβα τζενεράλε για την ενίσχυση της φετινής Athens Pride ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφοβίας. Συμμετέχουν τέσσερις DJs και 17 γκέι μαγαζιά. Candy Bar, Ιερά Οδός 41, Γκάζι, είσοδος 12 ευρώ με ποτό.

Lgbtqi+
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025

Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025 / Διεθνής Μέρα Τρανς Ορατότητας: 16 χρόνια μετά, το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό

Η φετινή επέτειος έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι κατακτήσεις, τα δικαιώματα, η ίδια η ύπαρξη των τρανς και non-binary ανθρώπων δοκιμάζονται στις ΗΠΑ και διεθνώς – τι ζητά το ΣΥΔ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Λονδίνο: Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο και συγκέντρωσε σε χρόνο ρεκόρ τα χρήματα για το ενοίκιο του

Διεθνή / Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο για το ενοίκιο του - Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ

Το μουσείο ανακοίνωσε ότι ίσως χρειαστεί να κλείσει οριστικά λόγω των υψηλών ενοικίων - Το τρανσφοφοβικό σχόλιο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ στο άκουσμα της είδησης
LIFO NEWSROOM
«Μια πολύ καλή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Εικαστικά / «Μια πολύ κακή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Πώς η ανάγκη μιας κολεκτίβας καλλιτεχνών για χώρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο φιλόξενα κουίρ σποτ στο κέντρο της πόλης: Μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών που το έφτιαξαν και το έζησαν.  
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Βιβλίο / Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Η κυκλοφορία του βιβλίου-ντοκουμέντου «Ανδρικές ομοερωτικές σχέσεις στη μεταπολεμική Ελλάδα» πυροδότησε μια συζήτηση με τον Κώστα Γιαννακόπουλο για έναν «αλλιώτικο» έρωτα, που παρέμενε ισχυρός ακόμα και σε καιρούς όπου κανείς δεν τολμούσε να προφέρει το όνομά του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ελένη Ρίζου: «Η δυαδική αντίληψη του φύλου ισχύει μόνο όταν μιλάμε με καθαρά γενετικούς όρους»

Lgbtqi+ / Η πολιτική των «δύο μόνο φύλων» και η αντιπαράθεση με τη Βιολογία

Μια χρήσιμη συζήτηση με την εργαστηριακή γενετίστρια και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, Ελένη Ρίζου, για την επιστημονική διάσταση του φύλου και τις πολυπλοκότητες του, από τον βιολογικό του καθορισμό έως τις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Lgbtqi+ / «Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Η συγγραφέας, ηθοποιός, αρθρογράφος και σύμβουλος σεξουαλικής υγείας στο Athens Checkpoint, Ερωφίλη Κόκκαλη, σχολιάζει την «αντι-τρανς υστερία» που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και όχι μόνο, σε σχέση και με την ελληνική πραγματικότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ναι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Οπτική Γωνία / «Όχι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Το επικοινωνιολόγ@ Jay Ραΐσης και η κλινική ψυχολόγος, συνιδρύτρια του Orlando LGBT+, Νάνσυ Παπαθανασίου εξηγούν γιατί το κοινωνικό φύλο είναι ένα κατασκεύασμα και πώς η ρητορική μίσους κανονικοποιεί και ενδυναμώνει την άσκηση κάθε είδους βίας στην καθημερινότητα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Queer Χόλιγουντ: Κάρι Γκραντ και Ράντολφ Σκοτ, ένας μεγάλος έρωτας;

Lgbtqi+ / Κάρι Γκραντ και Ράντολφ Σκοτ: Ένας μεγάλος έρωτας ή μόνο φίλοι;

Σε μια εποχή που το Χόλιγουντ απαγόρευε κάθε αναφορά σε οτιδήποτε queer και οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις διώκονταν ως κακούργημα στις ΗΠΑ, δύο αχώριστοι κινηματογραφικοί σταρ ζούσαν τη ζωή τους σαν να μη νοιάζονταν για τα σχόλια που γίνονταν γι’ αυτούς.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ