20.10.2012 | 21:40
Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΛΩΞΑΝΤΡΑΣ-ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ
Η µεγάλη πράσινη πήλινη σόµπα φλοκάριζε µε δύναµησαν µπήκαν στην τραπεζαρία. Μοσχοβολούσε η κάµαραπεύκο και πρινάρι. Το τραπέζι ήταν στρωµένο φαρδύ-πλατύ σ' όλο το µάκρος της κάµαρας και το κάτασπρο λινότραπεζοµάντηλο δε φαίνουνταν απ' τους πολλούς µεζέδες.Το καρυδένιο µπουφεδάκι, που σαν λεπτοκόκαληγυναίκα δεν έδειχνε τον όγκο του, ήταν φορτωµένο µε τ'αγιοβασιλιάτικα τα φρούτα: µήλα, αχλάδια, ρόδια,πορτοκάλια, καρύδια, φουντούκια, µύγδαλα, κάστανα,φιστίκια, σταφίδες, σύκα, χαρούπια και γλυκοσούτζουκο από χυµό σταφυλιών. Σωστό κέρας της Αµαλθείας.-Ευλόγησον την βρώσιν και την πόσιν των δούλων σου ...Με κατάνυξη κάθισαν όλοι γύρω στο τραπέζι καιάρχισαν να δένουν στο λαιµό τους τις πετσέτες τους. Τοφαγητό άρχισε αργά, ιεροτελεστικά και βαθυστόχαστα, µετις στερεότυπες ευχές και τα «γεια στα χέρια σου,Λωξάντρα µου».Σουτζουκάκια σμυρνέικαΥλικά:Για τα σουτζουκάκια.700γρ κιμά3-4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, βουτηγμένες σε λίγο κρασί κατά προτίμηση κόκκινο2 αυγά2 κρεμμύδια τριμμένα (στο μούλτι για να μην κλαίτε)1 φλυτζ.τσαγ. ψιλοκομμένο μαϊντανό1 κουτ.σούπας ξύδι1 κουτ.γλυκού κύμινο1 κουτ.γλυκού ζάχαρηΛίγη κανέλα για το πλάσιμο και για τη σάλτσααλάτι, πιπέρι κατά βούλησηΣάλτσα: 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες (πάλι μούλτι)1 κουτ.γλυκού ζάχαρηλάδι, αλάτι, πιπέριλίγο κόκκινο κρασάκι και σκόρδο κατά βούλησηΕκτέλεση: Ζυμώνουμε τον κιμά και πλάθουμε τα σουτζουκάκια βουτώντας τα χέρια σε κρασί και τα τηγανίζουμε. Στο φούρνο έχουμε βάλει σε ένα ταψί τη ντομάτα με λίγο λάδι, κανέλα και αλατοπίπερο να βράσει. Μόλις τηγανίσουμε τα σουτζουκάκια, τα βάζουμε στο ταψί της σάλτσας που ήδη είναι καυτή και έτσι δεν σκάνε. Φροντίζουμε κάθε τόσο να ανοίγουμε το φούρνο και να τα περιχύνουμε με τη σάλτσα με την .Έτσι γίνονται ζουμερά. Σερβίρονται με ρύζι και γιαούρτι, αλλά και με τηγανιτές πατάτες ή χυλοπίτες.