ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
14.10.2019 | 06:01

Κλασσική μουσική

Δεν είχα ποτέ λάβει μουσική παιδεία (αν και ήθελα αλλά οι δικοί μου δεν ειχαν λεφτά καλά καλά για φαγητό όσο με μεγάλωναν σε ένα χωριό της Λακωνίας) κι ούτε είχα ασχοληθεί με την κλασσική μουσική. Αγαπημένη μου μουσική ήταν κι είναι και τώρα που πλησιάζω τα δεύτερα -άντα, λοιπόν, η britpop και ολίγη από hazz και r&b. Αποφάσισα να προσπαθήσω να ακούσω κι έτσι τους δύο τελευταίους μήνες άκουγα διάφορους γνωστούς κλασσικούς συνθέτες, έβαζα κονσέρτα κλασσικής μουσικής στο YouTube, διάβαζα για τη ζωή των συνθετών, πώς χωρίζονται τα κομμάτια (αυτό δεν το πολυκατάλαβα, μάλλον σαν θεατρικά; Άλλο που δεν κατάλαβα είναι το ίδιο κομμάτι να υπάρχει σε διαφορετικές εκτελέσεις με κάτι περίεργα ονόματα, μάλλον νότες, που τα λένε c minore και κάτι τέτοια)..Ε, μετά από δυο μήνες έχω να πω ότι δυστυχώς, με εξαίρεση δύο κομμάτια, ένα του Ραχμάνινοφ κι ένα του Ντεμπουσύ, δε μου άρεσε η κλασσική μουσική καθόλου, ίσως μάλιστα με εκνευρίζει αντί να με ηρεμεί όπως λένε πολλοί. Έχει κανένα νόημα να το προσπαθώ κι άλλο; Σημαίνει αυτό ότι δε μπορώ να εκτιμήσω υψηλού επιπέδου μουσική;
3
 
 
 
 
σχόλια
Όχι δεν έχει νόημα να συνεχίσεις.Γούστα είναι αυτά.Εγώ βρίσκω μεγάλη παπάρα το dark side of the moon και γενικά τους Pink Floyd βαρετούς.Δεν μπορείς να ξαταπιέζεσαι να ακούσεις κάτι που δεν σου αρέσει επειδή αρέσει σε κάποιους άλλους.
Δεν νομίζω ότι ο όρος υψηλού επιπέδου μουσική στέκει. Υπάρχουν υψηλού επιπέδου έργα/κομμάτια ανεξαρτήτως σε ποιο είδος μουσικής ανήκουν. Επίσης το είδος μουσικής που αρέσει στον καθένα είναι υποκειμενικό, είναι γούστο. Ο καθένας έχει τα δικά του ακούσματα.Η κλασική έχει "παρακλάδια" όπως όλα τα είδη, όπως πχ. στην metal υπάρχει progressive, thrash, alternative κλπ, έτσι και στην κλασική υπάρχουν κλασικοί συνθέτες, ρομαντικοί συνθέτες κλπ αλλά και διαφορετικοί τύποι κομματιών πχ. βαλς, φούγκες, nocturne κλπ.Ενδέχεται λοιπόν να μην έχεις βρει τα ακούσματά σου εντός του είδους. Αναφέρεις 2 πασίγνωστους συνθέτες από τους οποίους ο ένας πχ. είναι από τους λιγότερο αγαπημένους μου, σχεδόν δεν τον αντέχω. Από Rachmaninoff μόνο piano concerto 2, κατά τα άλλα δεν είναι στα ακούσματά μου. Καθαρά θέμα γούστου δηλαδή. Μπορεί να εκτιμάς τη σύνθεση και την πολυπλοκότητα της ιδέας ή την τεχνική που απαιτείται για την εκτέλεση. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαραίτητα σου αρέσει η μελωδία, ότι σε εκφράζει ή σε αγγίζει.Τώρα αυτό που αναφέρειες για c minore, αυτό είναι κλίμακα (ντο ελάσσονα στα ελληνικά), κι έχει να κάνει με το κομμάτι της σύνθεσης, σε τί κλίμακα δηλαδή έχει γραφτεί το κομμάτι. Για να γνωρίσεις ένα είδος μουσικής δεν χρειάζεται να μπεις σε τεχνικές πτυχές απαραίτητα. Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι τη μουσική πρέπει να την προσεγγίζεις πρώτα ψυχικά και μετά πρακτικά. Οι κανόνες & η τεχνική δεν έχουν καμία σημασία αν συναισθηματικά κάτι δεν σε αγγίζει. Αν τώρα σε ενδιαφέρει το πιο τεχνικό κομμάτι, η κλασική έχει αρκετούς "κανόνες" και θεωρία. Έχει ενδιαφέρον μεν, μπορεί εύκολα να σου στερήσει την ουσία δε.
Ξεκίνησες πολύ βαριά. Για άκου τις 4 εποχές του Βέρντι για αρχή και σιγά - σιγά προχωράς. Δεν ξέρω αν θα σε κάνω να νιώσεις καλύτερα, αλλά κι ο άντρας μου που έκανε πολλά χρόνια πιάνο και μουσικές σπουδές, κλασική μουσική ακούει μόνο όταν οδηγεί με κίνηση ή αν κάνει τεχνικές μελέτες. Καμία άλλη ώρα.
Scroll to top icon