30.10.2013 | 23:03
Κουζέρ (σπεσιαλιτέ Βουργουνδίας).
ΥΛΙΚΑ250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις1 κρόκο για άλειμμα και 4-5 αβγά επιπλέον250 γρ. κεφαλογραβιέρα125 γρ. βιτάμ300 γρ. νερό1 κουταλιά μείγμα μυρωδικών ή μπαχαρικώνΕΚΤΕΛΕΣΗΒάλε πρώτα το βιτάμ, το νερό και το μείγμα μυρωδικών ή μπαχαρικών να βράσουν σε μια κατσαρόλα. Μόλις το νερό πάρει βράση και το Βιτάμ λιώσει, ρίξε το αλεύρι, σβήσε τη φωτιά και δούλεψε το μείγμα με μια σπάτουλα, ώσπου η ζύμη να ξεκολλάει χωρίς αντιρρήσεις από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και να είναι ομοιογενής.2 Χτύπησε τα αβγά και πρόσθεσέ τα στη ζύμη το ένα μετά το άλλο και μόνον αφού έχει απορροφηθεί το προηγούμενο. Έχε το νου σου: η ζύμη στο τέλος δεν πρέπει να είναι αραιή.3 Τρίψε το τυρί στον τρίφτη του κρεμμυδιού και πρόσθεσέ το (εκτός από μικροποσότητα που θα χρειαστείς αργότερα) στη ζύμη για την κουζέρ.4 Άλειψε μια στρογγυλή φόρμα με Bιτάμ και βάλε γύρω-γύρω κουταλιές από τη ζύμη. Πασπάλισε με το τυρί που κράτησες, άλειψε με τον κρόκο του αβγού και ψήσε την κουζέρ για περίπου 50 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C (μην τυχόν κι ανοίξεις το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος, γιατί θα πάνε όλα στράφι). Σέρβιρε την κουζέρ ζεστή με πράσινη σαλάτα. Bon Appétit! :)