ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
14.11.2017 | 14:45

όταν κλείνει ένα μαγαζάκι

πριν χρόνια είχα διαβάσει εδώ στη lifo το κείμενο του Άρη Δημοκίδη με τον παραπάνω τίτλο και με ειχε συγκινήσει γιατί μου θύμισε την ημέρα που και οι γονείς μου έκλεισαν λόγω συνταξιοδότησης το δικό τους κατάστημα. Εχθές όμως ηταν για εμενα μια διαφορετική μέρα. Πριν δυο χρόνια άνοιξε στη γειτονια μου ένα κατάστημα με παιχνίδια. Το δημιούργησαν δυο νεα παιδια αντρόγυνο. Εφερναν καταπληκτικά πράγματα από καλές εταιρείες. Το άνοιγμα αυτού του μαγαζιού συνέπεσε με τη γεννηση της κορης μου. Της αγορασα ωραίες κούκλες ωραία κουζινικά γενικά είχε πολύ ωραία πράγματα αλλά .......στην Ελλάδα της κρίσης οι τιμές ηταν απαγορευτικές για τον πολύ κόσμο. Εχθές που πήγα να αγοράσω ένα δώρο για την ανηψιά μου η κοπέλα μου είπε ότι στα τέλη του μήνα κλείνουν γιατί δεν μπορουν πλέον να ανταπεξέλθουν. Ποιος να τα βάλει τώρα πια με τα θηρία με τα κινέζικα ........πολύ πικράθηκα. Τόσα όνειρα τόση προσωπική δουλειά τόσα έξοδα. Περιττό να σας πω ότι μας έπιασαν και τις δυο τα κλάματα γιατί πραγματικά θα μου λείψουν. Τους είχα συνδυάσει με την ωραιότερη περίοδο της ζωής μου. Ενιωσα τόσο αδύναμη που δεν μπορώ να τους στηρίξω.....ψωνίζετε ρε παιδια από τη γειτονιά σας κρίμα είναι μην πατε στους μεγαλους.
7
 
 
 
 
σχόλια
Όταν κάποιος βάλει την κασέτα ότι «δεν φταίμε εμείς - φταίει το κράτος» προσπαθεί απλά να απενοχοποιηθεί αλλά γίνεται αυτομάτως και θύμα του ίδιου του, του εαυτού. Κράτος δεν είμαστε όλοι εμείς; Στην Γερμανία για παράδειγμα εάν πει η ένωση καταναλωτών «δεν αγοράζουμε κοκα κόλα» γιατί είναι λόγο χάρη ακριβή, η κοκα κόλα θα κλείσει. Εδώ;Αλλά το κράτος δεν μπορεί να ρυθμίζει σε μια ελεύθερη αγορά ποιος θα ανοίξει τι, αυτό είναι συνειδητή επιλογή και ευθύνη του κάθε ιδιώτη. Στην μόνη περίπτωση που το κράτος ρύθμιζε αυστηρά αυτού του είδους τις σχέσεις, είναι στα πρώην κομουνιστικά κράτη – τα οποία και κατέρρευσαν εκ των έσω γι αυτό ακριβώς το λόγο, γιατί δεν άφησαν την αγορά να λειτουργήσει ελεύθερα όπως έπρεπε και να αυτορυθμιστεί.Το φαινόμενο των πολυεθνικών – μεγάλων καταστημάτων είναι πολύ γνωστό εδώ και δεκαετίες – λέγεται καπιταλισμός και έτσι λειτουργεί. Είτε μας αρέσει είτε όχι.Η διαφορά είναι ότι ένα πολυκατάστημα έχει τον τρόπο και τα μέσα να βρει τις πιο φτηνές τιμές ενώ προσδοκά ένα μικρό σχετικά ποσοστό κέρδους από χιλιάδες πελάτες ενώ το μαγαζάκι της γειτονίας από μερικούς δεκάδες.Η λογική ότι τα πολυκαταστήματα πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές κάποια προϊόντα γι αυτό και τα μικρά κλείνουν πραγματικά με ξεπερνά. Θα ήθελε δηλαδή ως καταναλωτής να πουλάνε πιο ακριβά; Αλλά και εκεί μετά θα έφταιγε το κράτος… Και κάτι τελευταίο: υπερφορολόγηση (που όντως υπάρχει) περισσότερο από όλους έχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις , επίσης το μαγαζάκι της γειτονιάς εάν δεν βγαίνει θα το δεις να πουλά και χήμα λάδι ή κρασί οι μεγάλες επιχειρήσεις που σέβονται το όνομα τους όχι. Απλά κλείνουν και φυσικά φταίει πάντα το κράτος – εμείς ποτέ..
Το σχόλιο σου αλλά και τα τόσα ταυτίζομαι, αυτός ο τρόπος σκέψης και λογικής (συναίσθημα) αντί της κοινής λογικής (προσφορά και ζήτηση) καταδεικνύουν με τον ποιό κατηγορηματικό τρόπο γιατί μόνο εμείς ως λαός παραμένουμε στην κρίση.Αν μπορούσε το μυαλουδάκι σου να καταλάβει ότι για να είναι υγιής μία οικονομία θα πρέπει να είναι ανταγωνιστική, τότε θα καταλάβαινε και ότι το μοντέλο αυτό που προτείνεις οδηγεί απλά εκ νέου σε υπερφορολογήσεις πολιτών και υπερκοστολογήσεις προϊόντων. Μπορεί ως πολίτες να μην έχουμε την δύναμη να αλλάξουμε την παγκόσμια οικονομία αλλά μια και λεφτόδεντρο δεν υπάρχει, καλό θα ήταν να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από δω και πέρα εκ των έσω.Μια καλή αρχή θα ήταν να δούμε κατάματα την αλήθεια!Η ερώτηση στον καθέναν από μας είναι: θέλουμε υγιή οικονομία στηριζόμενη στον υγιή ανταγωνισμό και εξωστρέφεια ή θέλουμε απλά να πληρώνουμε υπερκοστολογιμένα προϊόντα με αντάλλαγμα κάποιες προσωρινά διαθέσιμες θέσεις εργασίας σε υπερκοστολογημένες υπηρεσίες και προϊόντα; Νομίζω ότι η απάντηση έχει ήδη δοθεί – δυστυχώς επτωχεύσαμε.Από την άλλη βέβαια για κάποιους πάντα θα υπάρχει ο Σόρρας...
Mία μικρομεσαία επιχείρηση απλά δεν "βγαίνει" με τις εξευτελιστικές τιμές των μεγάλων αλυσίδων. Δεν είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης αλλά θέμα υπερφορολόγησης του επιχειρείν και συνεχή εμπόδια στον δρόμο του.
Συγνώμη αλλά δεν πρότεινα κανένα μοντέλο ανέφερα απλά κάποια δεδομένα γι αυτό κατέληξα στο φαύλος κύκλος ..Το μυαλουδάκι μου επίσης, έτσι για την ιστορία γνωρίζει, ότι πέρα από τον απλό νόμο προσφοράς και ζήτησης που μάθαμε στην 3η γυμνασίου ,ότι υπάρχουν πάαααρα πολύ ακόμα παράγοντες που επηρρεάζουν άμεσα και εμμέσα και την οικονομία αλλά και την ανταγωνιστικότητα.Ως εκ τούτου λοιπόν έστω ότι όλοι οι πολίτες ονειρεύομαστε υγιή ανταγωνισμό και οικονομία όπως καταλαβαίνεις δεν είμαστε οι αρμόδιοι για να επιτευχθεί .Κράτος ,εταιρείες βάσει συντελεστών παραγωγής είναι πρωτίστως αυτοί που θα πρέπει να επανασχεδιάσουν το μοντέλο αλλά και πάλι όσο ο απώτερος σκοπός είναι απλά η μεγιστοποίηση του κέρδους τόσο και το όνειρο ξεμακραίνει .
Χμμμμ....ο εγω λεω απήντησε στην ερώτηση σου περι υγιούς οικονομίας λέγοντας οτι πρεπει να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια. Η απάντηση στα υπεροκοστολογιμενα προϊόντα ειναι η εξής: οσο θα υπάρχουν υπερκαταστηματα τοσο οι εταιρίες θα στηρίζουν μόνο αυτά. Για το ιδιο προϊόν η εταιρία έχει αλλη τιμή. Πχ σε εμενα το πουλάει 1€ κ εγω με το εμπορικό κερδος το βαζω 1,13 εως 1, στην υπεραγορα η λιανικη εχει 0,98. Αυτομάτως ολα γερνούν υπερ του μεγάλου.
Μέγα το θέμα που θίγεις .Δυστυχώς μόνο οι κολοσσοί πλέον επιβιώνουν .Κρίνοντας πλέον όλοι βάσει τιμής δυστυχώς όλοι στρέφονται σε αλυσίδες άσχετα αν αυτά που θα αγοράσουν με 0,99 είναι για πέταμα διότι η καταναλωτική ανάγκη εν μέρη καλύφθηκε ..Και αυτό συμβαίνει δυστυχώς παντού στα ρούχα ,στα τρόφιμα ,στα παιχνίδια, παντού .Το στενάχωρο είναι ότι εκτός από τα μαγαζιά που κλείνουν οι μισθοί που προσφέρονται στις εν λόγω αλυσίδες είναι της ντροπής .Έστω ότι μποϊκοτάραμε συλλογικά τις μεγαλοαλυσίδες σίγουρα θα έβρισκαν τρόπο να επαναφέρουν την πελατεία πίσω .Το πράγμα δυστυχώς πάει από το κακό στο χειρότερο .¨Ολοι ψάχνουν το πιο φθηνό γιατί δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς .Όμως αξίζει να σημειώθεί πως και πολλοί απο τους μαγαζάτορες της γειτονιάς ψωνίζουν και αυτοί από τις μεγαλοαλυσίδες και πουλάνε έπειτα στη διπλάσια τιμή ...Το έχω τσεκάρει σε πολλά μαγαζιά της γειτονιάς μου και σε διάφορα προιόντα άρα υπάρχει και το φαινόμενο της αισχροκέρδειας που πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί .Φαυλός κύκλος γενικώς ...
Scroll to top icon