ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
25.6.2019 | 14:48

Σπουδές.

Ξέρω ότι θα πέσετε να με φάτε, αλλά θέλω να πω ένα ευχαριστώ στο ελληνικό κράτος που μας επιτρέπει να σπουδάζουμε δωρεάν, χωρίς φοιτητικά δάνεια, δίδακτρα και ιστορίες. Το πανεπιστήμιο μπορεί να είναι όπως είναι, αλλά τουλάχιστον στο τμήμα μου το επίπεδο σπουδών είναι αρκετά υψηλό και δεν έχω απολύτως κανένα παράπονο. Απορώ γιατί κάποιοι σνομπάρετε τόσο τα πανέπιστημια μας. Με όσους καθηγητές μου έχω συζητήσει έχουν πει ότι μαθαίνουμε όλα όσα χρειάζομαστε και ότι δεν υστερούμε σε καμία περίπτωση σε γνώσεις με φοιτητές του εξωτερικού. Αν τα πανεπιστήμια ήταν ιδιωτικά δεν θα μπορούσα να σπουδάσω και δεν θα είχα την ευκαιρία να εξελιχθώ όπως νιώθω να εξελίσσομαι τώρα. Δεν λέω, ακόμα υπάρχει αδικία. Πχ πολλές οικογένειες δεν έχουν χρήματα να στείλουν το παιδί τους σε άλλη πόλη και ταυτόχρονα δεν μπορούν να το βάλουν σε εστία γιατί δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν όπως άλλοι, ή άλλες οικογένειες δεν έχουν χρήματα για φροντιστήρια. Εγώ ήμουν σχετικά τυχερή με αρκετά τμήματα στην πόλη που ζω. Οι γονείς μου κατάφεραν κουτσά στραβά να με στείλουν φροντιστήριο έναν χρόνο και αυτό ήταν αρκετό για να περάσω στην σχολή μου που πλέον απλά λατρεύω... Οι πανελλήνιες και το πανεπιστήμιο είναι από τα λίγα αξιοκρατικά που έχουμε στην χώρα και προσφέρουν αν όχι σε όλους δυστύχως, σε αρκετούς νέους ίσες ευκαιρίες και προοπτικές επαγγελματικής και οικονομικής ανέλιξης.
6
 
 
 
 
σχόλια
Έχεις μεγάλο δίκιο και χαίρομαι που υπάρχουν άτομα που κατανοούν την διαφορά μεταξύ Ελλάδας και των περισσότερων χωρών του εξωτερικού σε κάποια θέματα και πόσο καλύτερα είμαστε σε ό,τι αφορά τις ίσες ευκαιρίες. Και ναι, μπορεί να περάσει κάποιος και χωρίς φροντιστήρια στις καλύτερες σχολές, έστω και με τη δεύτερη. Δυστυχώς οι απόψεις που βλέπουμε στα σχόλια (αλλά επικρατούν και συνολικά στην κοινωνία) δείχνουν ότι σε 10-15 χρόνια από σήμερα το υπάρχον μοντέλο, αντί να βελτιώσει τις αδυναμίες, θα ανατραπεί και θα υιοθετηθεί κάποιο του εξωτερικού.
Τα χρήματα που έδωσαν οι δικοί σου για φροντιστήριο είναι χοντρικά όσα θα έδιναν για τα δίδακτρα ενός χρόνου. Οι περισσότεροι δίνουν συνολικά πολύ περισσότερα. Τα φοιτητικά δάνεια έχουν (με νόμο) πολύ ευνοϊκούς όρους (αποπληρωμή όταν βρεις δουλειά, σταθερό/χαμηλό επιτόκιο κλπ.), που σημαίνει ότι υπάρχει πάντα μια στοιχειώδης ευκαιρία για σπουδές και μάλιστα ανεξάρτητη από την οικογένεια και της δυνατότητες που έχει. Άρα θα μπορούσες να σπουδάσεις, ενώ όπως λες κάποιες οικογένειες δεν έχουν να στείλουν στην πόλη όπου είναι η σχολή και η γνώμη μου είναι ότι οι σπουδές θα έπρεπε να είναι προσωπική επιλογή για λόγους ανεξαρτησίας. Αυτό που σου είπαν για το επίπεδο σπουδών δες το από την άλλη πλευρά. Το επίπεδο στα πανεπιστήμια του εξωτερικού είναι το λιγότερο ίδιο, επίσης μπορείς να επιλέξεις ευκολότερα τι και πού θέλεις να σπουδάσεις - δεν υπάρχει κρατικό μονοπώλειο, τελειώνεις με τις σπουδές νωρίτερα από το μέσο όρο στην Ελλάδα, υπάρχει διασύνδεση με επιχειρήσεις και βρίσκεις ευκολότερα δουλειά (γενικά οι προοπτικές εξέλιξης είναι καλύτερες και πριν αποφοιτήσεις), είναι πιο ορατό τι και πόσα πληρώνεις (γιατί και στην Ελλάδα ένα μέρος των φόρων πάει σε πανεπιστήμια χωρίς να έχεις αντίστοιχες παροχές) και υπάρχει αξιολόγηση (πονεμένο θέμα στην Ελλάδα).
Μην συγκρινεις πραγματα που δεν ξερεις. Αν ειχες εμπειρια απο ευρωπαικα πανεπιστημια, θα ειχες αλλη γνωμη (με εξαιρεση οτι οντως δε χρειαζεται να παιρνουμε δανεια γιανα σπουδασουμε).Το χειροτερο στα ελληνικα πανεπιστημια δεν ειναι το επιπεδο σπουδων, αλλα το οτι δεν σε προετοιμαζουν καταλληλα για τον εργασιακο χωρο, σε αντιθεση με το εξωτερικο οπου οι σπουδες βασιζονται κατα ενα μεγαλο μερος σε πρακτικες.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Scroll to top icon