Λιγνά κορίτσια στο γιαλό μαζεύουνε τ’ αλάτι της Λήμνου

Λιγνά κορίτσια στο γιαλό μαζεύουνε τ’ αλάτι της Λήμνου Facebook Twitter
0

Έτος 1948. Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος εξόριστος στο Κοντοπούλι της Λήμνου. Η πένα τρέχει αγόγγυστα στο χαρτί βλέποντας τους κατοίκους του νησιού να σπεύδουν τις νύχτες με φεγγάρι στην Αλυκή για να μαζέψουν τ' αλάτι. Πρόκειται για μια παράκτια λίμνη , στο Ανατολικό μέρος του νησιού, κοντά στο χωριό Κοντοπούλι, με έκταση που ξεπερνά τα 6.300 στρέμματα. Μια πηγή άλατος, αφού τους θερινούς μήνες το νερό της λίμνης εξατμίζεται, δημιουργώντας έτσι ένα αλιπέδιο. Η λίμνη χωρίζεται από τη θάλασσα με φυσικό κράσπεδο, μια λωρίδα γης. Τους χειμερινούς δε μήνες συντηρεί πλήθος μεταναστευτικών πουλιών, λόγω της σημαντικής γεωγραφικής της θέσης. Στη λίμνη που δε ζουν ψάρια υπάρχουν οργανισμοί με τους οποίους τρέφονται τα πτηνά. Πανέμορφα φοινικόπτερα, γνωστά ως φλαμίνγκο, αγριόπαπιες αλλά και κατάλευκοι κύκνοι συγκεντρώνονται εδώ. Έτος 1948.


Έτος 2015. Η Αλυκή της Λήμνου, μια περιοχή Natura, ένας υδροβιότοπος που έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνης Ειδικής Προστασίας λόγω της υψηλής ορνιθολογικής της αξίας δεν υφίσταται πια, κατόπιν ανθρώπινης παρέμβασης. Ο άνθρωπος εν προκειμένω κακοποιεί την τελειότητα της φύσης.


Το συμβάν έλαβε χώρα λόγω των συχνών και καταρρακτωδών φετινών βροχών που είχε ως απόρροια να ανεβεί επικίνδυνα η στάθμη του νερού της λίμνης. Ιδιοκτήτες των γειτονικών χωραφιών φοβήθηκαν μήπως η λίμνη πλημμυρίσει και βλάψει τα ζώα και τις εκμεταλλεύσεις τους. Έτσι επικοινώνησαν στο Δήμο Λήμνου την ανησυχία τους, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του, προς επίλυση του θέματος. Ο Δήμος λοιπόν εισέβαλε αυθαίρετα στην περιοχή με εκσκαφέα και άνοιξε μια δίοδο πλάτους 15 μέτρων ώστε νερό της λίμνης να εκρέει στη θάλασσα. Διάνοιξε δηλαδή το φυσικό κράσπεδο που λειτουργούσε ως διαχωριστικό μεταξύ της λίμνης και της θάλασσας. Και, ω του θαύματος, η θάλασσα καταλαμβάνει τη λίμνη! Αναρωτιέμαι ποιος ιθύνους νους υπολόγισε μια τέτοια ενέργεια ως λύση. Το αποτέλεσμα είναι να εξαφανιστεί ουσιαστικά η λίμνη και να προεκταθεί η θάλασσα. Ως εκ τούτου, το αλμυρό νερό της θάλασσας αναμειγνύεται με το υφάλμυρο-γλυκό νερό της λίμνης και εν συνεχεία επηρεάζεται η περιβαλλοντική ισορροπία του οικοσυστήματος και η τροφική αλυσίδα. Οπότε και η Αλυκή θα πάψει να είναι σταθμός ανάπαυσης για τα μεταναστευτικά πουλιά.

Φέτος, τα έντονα καιρικά φαινόμενα δημιούργησαν τεράστιες καταστροφές, ιδιαίτερα στην ανατολική Λήμνο. Οι πλημμύρες οδήγησαν σε μία μικρή παρέμβαση για την έξοδο του βρόχινου νερού από την αλυκή. Συνεπώς χρειάζονται ξεκάθαρες θέσεις απ' όλους.

Πλήττεται βάναυσα όλη η χλωροπανίδα της περιοχής. Ένα ντόμινο συνεπειών χωρίς τέλος. Φέτος, όπως ήταν εύλογο μετά την εγκληματική αυτή παρέμβαση δεν δημιουργήθηκε αλιπέδιο στην περιοχή. Μήτε αλάτι, μήτε φλαμίνγκο, μήτε ποιήματα.


Η υπόθεση ήρθε στην δημοσιότητα μετά από καταγγελία του τοπικού Ομίλου Προστασίας Περιβάλλοντος και Aρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Νήσου Λήμνου «Ανεμόεσσα». Εικάζεται πως η διαμορφωθείσα κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη σε σημαντικό βαθμό και ζητά την συνδρομή του Πράσινου Ταμείου για την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος.


Σε απάντηση, ο Δήμος Λήμνου, διά στόματος δημάρχου, Δημήτρη Μαρινάκη, παραδέχεται στον ραδιοφωνικό σταθμό Λήμνος Fm100 πως η παρέμβαση στην Αλυκή έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου, ωστόσο θεωρεί πως η φύση θα επαναφέρει μόνη της τη λίμνη στην πρότερα κατάσταση της. Η θεωρία αυτή στηρίζεται στο γεγονός πως και άλλες χρονιές είχαν ανοιχτεί παρόμοια κανάλια επικοινωνίας της Αλυκής με τη θάλασσα. Αυτή τη φορά βέβαια, ως φαίνεται, η μητέρα φύση δε μας προστάτευσε από την ανωριμότητα μας, αφού η παρέμβαση ήτο σαφώς μεγαλύτερης εκτάσεως και προχειρότητας συν τοις άλλοις, αφού ουδέποτε υπήρξε κάποιος ειδικός να επιβλέπει το όλο εγχείρημα, παρά το γεγονός πως πρόκειται για περιοχή Νatura. O Αντιδήμαρχος Λήμνου, Σαράντης Πανταζής, εμφανώς αμετανόητος δήλωσε «Σήμερα τι ζητάμε; Αξιοποίηση της αλυκής για τα πουλιά ή για τους ανθρώπους; Μπορούν και τα δύο να συνυπάρξουν. Όπως αποδείχθηκε από ομολογίες των κατοίκων, παρεμβάσεις στην αλυκή γίνονται κάθε χρόνο. Φέτος, τα έντονα καιρικά φαινόμενα δημιούργησαν τεράστιες καταστροφές, ιδιαίτερα στην ανατολική Λήμνο. Οι πλημμύρες οδήγησαν σε μία μικρή παρέμβαση για την έξοδο του βρόχινου νερού από την αλυκή. Συνεπώς χρειάζονται ξεκάθαρες θέσεις απ' όλους. Η αλυκή πρέπει και μπορεί να λειτουργήσει. Αν οι καλοκαιρινοί Λημνιοί επισκέπτες ενδιαφέρονται μόνο για την επιβίωση των πουλιών, τότε καλά κάνουν και βρίσκονται στο κλαμπ της οικολογίας.» Δήλωση η οποία βρίθει άκρατου λαϊκισμού, πνευματικής ένδειας και απροκάλυπτης ψηφοθηρίας.


Η Λήμνος είναι ένα μαγευτικός τόπος φυσικής ομορφιάς, με την Αλυκή να πρωτοστατεί στους πόλους έλξης του νησιού. Μετά την αποκάλυψη του ζητήματος, Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, θα πραγματοποιήσει προσεχώς αυτοψία στη λίμνη Αλυκή. Εφόσον διαπιστωθεί περιβαλλοντική υποβάθμιση θα δοθούν οδηγίες για την άμεση αποκατάσταση της ζημιάς, καθώς επίσης και οι ανάλογες κυρώσεις. Έτος 2015. Μόνο θλίψη.

Y.γ. :Και σας παρακαλώ μη ρωτήσετε τι το ιδιαίτερο έχουν τα πουλιά γιατί ­ όπως απάντησε ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Birdy» του Oliver Stone (το αντέγραψα από κείμενο του Β. Γούσια) ­ «Πετάνε! Τι άλλο;».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ: Ο Χρήστος Νικολόπουλος γράφει για τον νέο οργανισμό διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων

Στήλες / Από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ: Ο Χρήστος Νικολόπουλος γράφει για τον νέο οργανισμό διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων

«Το τραγούδι δεν το φέρνει ο άνεμος»: Ανοιχτή επιστολή του μουσικοσυνθέτη για το ζήτημα διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων.
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ