ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Ποδηλατώντας στον κόσμο για την κλιματική αλλαγή

Ποδηλατώντας στον κόσμο για την κλιματική αλλαγή Facebook Twitter
0

Παρότι οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν ίσως μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας και τόσο οι επιστήμονες όσο και οι κυβερνήσεις παγκοσμίως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι επιπτώσεις της θα είναι καταστροφικές, δείχνουμε να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει.
Αντίθετα λοιπόν με τους περισσότερους από εμάς, ένα ζευγάρι ποδηλατών, ο Σκοτσέζος δάσκαλος Simon Nelson και η Βιετναμέζα συγγραφέας Kim Ngan Nguyen αποφάσισαν να κάνουν κάτι πιο (δια)δραστικό: καβάλησαν τα ποδήλατα τους με αφετηρία το Βιετνάμ και τελικό προορισμό το Παρίσι οπου θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, θα διασχίσουν ποδηλατώντας μέσα σε 9 μήνες 11 χώρες διανύοντας περισσότερα από 15.000 χλμ. με σκοπό να «αφυπνίσουν», να εμπνεύσουν, να ευαισθητοποιήσουν και τελικά να κινητοποιήσουν τους κατοίκους αυτού του πλανήτη, αλλά και να στείλουν ένα μήνυμα στις κυβερνήσεις για να σταματήσει η καταστροφή του περιβάλλοντος.


'Oμως πώς θα αποτραπεί αυτή καταστροφή; Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε, καταναλώνουμε και αντιλαμβανόμαστε την ενέργεια. Πρέπει να πετύχουμε με κοινή συνεννόηση μία πραγματική Ενεργειακή Επανάσταση.


Στη σύνοδο της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, το 2009 o Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεζ είχε χαρακτηριστικά πει: «Αν το κλίμα ήταν τράπεζα, θα το είχατε ήδη σώσει.»

Σύμφωνα με έρευνες τις προσεχείς δεκαετίες αυξάνεται ο κίνδυνος τόσο για πλημμυρικά επεισόδια όσο και για εξάπλωση πυρκαγιών στα περιαστικά δάση. Σημαντικά θα επηρεαστούν και οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας, οι δέκα μεγαλύτεροι αγροτικοί νομοί αλλά και οι Εθνικοί Δρυμοί.


Μπορεί το Βιετνάμ και άλλες χώρες να επηρεάζονται άμεσα από την αύξηση της θερμοκρασίας, το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που «θα πνίξει» τη στεριά με χαμηλό υψόμετρο, όμως εμείς στην Ελλάδα υπάρχει λόγος να ανησυχούμε για την κλιματική αλλαγή;


O πλούτος της Ελλάδας συνδέεται αναπόσπαστα με τις κλιματικές της συνθήκες. Μελέτη του ΟΗΕ δείχνει πως η Ελλάδα, και ολόκληρη η Μεσόγειος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 18 «καυτά» σημεία του πλανήτη, τα οποία θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα εξαιτίας της εντεινόμενης αλλαγής του κλίματος.


Σύμφωνα με έρευνες τις προσεχείς δεκαετίες αυξάνεται ο κίνδυνος τόσο για πλημμυρικά επεισόδια όσο και για εξάπλωση πυρκαγιών στα περιαστικά δάση. Σημαντικά θα επηρεαστούν και οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας, οι δέκα μεγαλύτεροι αγροτικοί νομοί αλλά και οι Εθνικοί Δρυμοί.


Σε σχετική έκθεση, της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύτηκε το 2011, επισημαίνεται πως το οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής για τη χώρα της είναι εξαιρετικά υψηλό: στο δυσμενέστερο σενάριο, το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονοµία ως το 2100 ανέρχεται στα 701 δις ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο του εθνικού της χρέους το 2009. Οι συντάκτες της Έκθεσης σημειώνουν πως η υιοθέτηση πολιτικών που προστατεύουν το κλίμα είναι η οικονομικότερη επιλογή που διαθέτουμε. Εφόσον η Ελλάδα μειώσει δραστικά της εκπομπές, στο πλαίσιο αντίστοιχης παγκόσµιας προσπάθειας, το συνολικό κόστος μειώνεται κατά €265 δις, στα €436 δις.


Η χάραξη εθνικής στρατηγικής τη χώρας μας για τη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αποτελεί αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια. Η εξάρτηση της χώρας της από το φυσικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά μεγάλη για να αγνοηθεί, ακόμα και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.


«Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη Φύση για να επιβιώσει. Σ' αυτόν τον αιώνα, έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατέψει.» (Ζαν-Υβ Κουστώ, 1910-1997, Γάλλος ωκεανογράφος)

bike4afuture.com

*Ο Πέτρος Ι. Μπούγιας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός (Α.Π.Θ), Msc"Περιβάλλον & Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» (Μ.Ε.Κ.Δ.Ε), Εμπειρογνώμονας στον τομέα «Περιβάλλον και Φυσικοί Πόροι» στο πολιτικό κίνημα Ποτάμι, Μέλος της μόνιμης επιτροπής ΤΕΕ ΗΠΕΙΡΟΥ «Φυσικό Περιβάλλον, Οικολογία και Πολιτιστική Κληρονομιά»

0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ: Ο Χρήστος Νικολόπουλος γράφει για τον νέο οργανισμό διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων

Στήλες / Από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ: Ο Χρήστος Νικολόπουλος γράφει για τον νέο οργανισμό διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων

«Το τραγούδι δεν το φέρνει ο άνεμος»: Ανοιχτή επιστολή του μουσικοσυνθέτη για το ζήτημα διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων.
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ