Είναι ο Μητροπολίτης Ιλαρίων Αλφέγιεφ 'ένας εκ των σημαντικότερων σύγχρονων Ρώσων συνθετών';

Είναι ο Μητροπολίτης Ιλαρίων Αλφέγιεφ 'ένας εκ των σημαντικότερων σύγχρονων Ρώσων συνθετών'; Facebook Twitter
6

 

ENA KEIMENO ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΤ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ

 

Είναι ο Μητροπολίτης Ιλαρίων Αλφέγιεφ 'ένας εκ των σημαντικότερων σύγχρονων Ρώσων συνθετών'; Facebook Twitter

 

 

Μια καλλιτεχνική συνύπαρξη

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου


Η είδηση παρουσιάζει όντως ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Σε μια συναυλία στο Ηρώδειο προσεχώς (24 Σεπτεμβρίου) θα συνυπάρξουν ως συνθέτες ο δικός μας Μίκης Θεοδωράκης και ο Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων (Αλφέγιεφ), πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας. Στη συναυλία θα ερμηνευθούν το Άξιον εστι του Θεοδωράκη και αποσπάσματα θρησκευτικών έργων του Μητροπολίτου Ιλαρίωνα.

 

Καταγράφω, λοιπόν, εδώ τις αυθόρμητες σκέψεις που μου προκάλεσε η είδηση αυτής της καλλιτεχνικής συνύπαρξης.
Ο Μίκης Θεοδωράκης νομίζω πως εξακολουθεί να είναι ένας αριστερός, ο οποίος ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωής του το πέρασε ως στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, του Κόμματος δηλ. που ήταν σταθερά προσανατολισμένο στη Σοβιετική Ρωσία του υπαρκτού (και εν πολλοίς άθεου) Σοσιαλισμού. Οι σχέσεις του Θεοδωράκη με την Σοβιετική Ρωσία υπήρξαν στενές και καλλιτεχνικά για πολλά χρόνια. Και ας θυμηθούμε πως απ' αυτή τη Σοβιετική Ρωσία τιμήθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης με το Βραβείο Λένιν (1983) για τους αγώνες του για την ειρήνη.


Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων ανήκει στην μετασοβιετική γενιά, αφού ουσιαστικά εμφανίζεται στο εκκλησιαστικό προσκήνιο όταν έχει πέσει ο κομμουνισμός και διαδραματίζει σιγά-σιγά ενεργό ρόλο στην νέα ρωσική εκκλησιαστική πραγματικότητα, με αποκορύφωμα την θέση που κατέχει σήμερα, και την οποία του εμπιστεύτηκε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, μια θέση ισχυρή και με διεθνή απήχηση, που προωθεί συστηματικά την πολιτική Πούτιν για Ρωσία "πάση τη κτίσει". 


Έτσι, το ενδιαφέρον είναι εδώ πως στη συναυλία της 24ης Σεπτεμβρίου θα συνυπάρξουν η σοβιετική και η μετασοβιετική ρωσία, που σημαίνει πτώση του όποιου τείχους, στο όνομα (;) της τέχνης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης μάλλον δεν θεωρεί πια πως "η θρησκεία είναι όπιο του λαού" και ο Μητροπολίτης Ιλαρίων τείνει χείρα φιλίας στον πάλαι ποτέ εκπρόσωπο του καθεστώτος που πολέμησε τη Ρωσική Εκκλησία. Άλλωστε, όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου για τη συναυλία "οι δύο συνθέτες έχουν επιλέξει αυτά τα βαθιά ουμανιστικά έργα, όπου η τέχνη εκφράζει τη θρησκευτική εσωτερική πνευματικότητα. Δύο χώρες, δύο πολιτισμοί θα εκπροσωπούνται σε αυτή τη συναυλία στην οποία θα εκτελέσουν διακεκριμένοι παγκοσμίως γνωστοί καλλιτέχνες".

 

Πάντως το αθηναϊκό κοινό έχει πάρει τον τελευταίο καιρό αρκετές ...δόσεις του συνθέτη Αλφέγιεφ, αφού την Κυριακή 10 Απριλίου 2011 πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μια συναυλία με έργα αποκλειστικά του Σεβ. Ιλαρίωνα, ενώ στις 12 Δεκεμβρίου 2012 παρουσιάστηκε πάλι στο Μέγαρο (την δε επομένη 13/12 και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) το Ορατόριο των Χριστουγέννων, σε μουσική του Μητροπολίτου Ιλαρίωνα, με αφορμή, μάλιστα,  την παρουσίαση του βιβλίου του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κυρίλλου "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ".

 

 

 

Ο συνδυασμός της παρουσίασης του βιβλίου του Ρώσου Πατριάρχη με τη συναυλία του Σεβ. Ιλαρίωνα δεν συγκαλύπτει, νομίζουμε, αλλά αντιθέτως αναδεικνύει την ρωσική διείσδυση στα καθ' ημάς μέσω πολιτισμού, γεγονός κατά πάντα θεμιτόν.


Άρα, στη συνείδηση των Ελλαδιτών φιλομούσων ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ έχει καταστεί φορέας πολιτισμού και ως εκ τούτου το δελτίο τύπου για τη συναυλία της 24ης Σεπτεμβρίου μας πληροφορεί πως "ο Μητροπολίτης Ιλαρίων Αλφέγιεφ, είναι ο ευρύτερα παρουσιαζόμενος από όλους τους εν ζωή Ρώσους συνθέτες" και αλλού "ένας εκ των σημαντικότερων σύγχρονων Ρώσων συνθετών".

 

 

Ας με συγχωρέσει ο Σεβασμιώτατος αλλά στους μουσικολογικούς κύκλους διεθνώς δεν επικρατεί αυτή η άποψη. Φίλοι μουσικολόγοι από την Ελλάδα, μάλιστα, μου τηλεφώνησαν ζητώντας πληροφορίες από εμένα - που κατ' αυτούς ξέρω και τα "εκκλησιαστικά" - γι' αυτόν τον Δεσπότη - συνθέτη που κάνει τόσο θόρυβο, ενώ μουσικά δεν είναι καθόλου γνωστός.

 

Είναι ο Μητροπολίτης Ιλαρίων Αλφέγιεφ 'ένας εκ των σημαντικότερων σύγχρονων Ρώσων συνθετών'; Facebook Twitter


Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων έχει γράψει μέχρι τώρα μόνο επτά έργα, από τα οποία τα πέντε είναι θρησκευτικά και είναι αυτά που παίζονται. {Τα άλλα δύο, το "Τέσσερα ποιήματα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα» για φωνή και πιάνο (1984) και το έργο  "Memento" για συμφωνική ορχήστρα (2007), δεν έχουν τύχει ευρύτερης δημοσιότητος}.


Άρα, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων γράφει - και αυτό είναι καθ' όλα νόμιμο - θρησκευτικές συνθέσεις, σύμφωνα με την πολυφωνική δυτική μουσική παράδοση της Ρωσικής Εκκλησίας, μέσα στην οποία ανδρώθηκε.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν τον καθιστά συνθέτη - στην λόγια εκδοχή που γνωρίζουμε - αφού αυτό απαιτεί άλλου είδους διεργασία και σοβαρή θητεία στη μουσική δωματίου που είναι εντελώς απούσα από την μικρή εργογραφία του Σεβασμιωτάτου. Αφήνω δε το γεγονός πως οι συνθέσεις του δεν έχουν καμία σχέση με τη ρωσική μουσική πρωτοπορία του 20ου αιώνα, όπως αυτή διαμορφώθηκε από συνθέτες του διαμετρήματος του Σοστακόβιτς ή του Σνίτκε, που σημαίνει πως πρόκειται για μια παρωχημένη μουσική φόρμα, που δεν εισφέρει τίποτα στη σύγχρονη μουσική γλώσσα του 21ου αιώνα.


Επομένως, και λυπούμαι που το λέω, η συνθετική δεξιότητα του Σεβ. Ιλαρίωνα είναι πιο πολύ μια επικοινωνιακή υπόθεση παρά μια απτή πραγματικότητα με ουσία και αλήθεια. Αλλά και οι θρησκευτικές του συνθέσεις ακόμα, που εκθειάζονται από κάποιους, δεν μπορούν καν να συγκριθούν ούτε ως προς τη φόρμα ούτε ως προς την πνευματικότητα με τις ανάλογες του μεγάλου Εσθονού Άρβο Παρτ ή του Άγγλου Τζων Τάβενερ, πράγμα που σημαίνει ότι έχει πολύ δρόμο ακόμα για να βρει τη μουσική του γλώσσα.

 



Το πρόγραμμα της συναυλίας στο Ηρώδειο όπου θα συνυπάρχουν μουσικά Μίκης Θεοδωράκης και ο  Μητροπολίτης Ιλαρίων (Αλφέγιεφ), περιλαμβάνει το Άξιον εστι των Θεοδωράκη-Ελύτη και αποσπάσματα θρησκευτικών έργων του Ρώσου Επισκόπου.

 

Είναι δύσκολο, όπως όλοι γνωρίζουμε, να γεμίσει ένας καλλιτέχνης το Ηρώδειο. Μια συναυλία μόνο με έργα του Σεβ. Ιλαρίωνα θα είχε αμφίβολη τύχη. Ενώ με το Άξιον εστι ως "κράχτη" τα πράγματα ίσως είναι διαφορετικά.

 

Λυπούμαι που το Άξιον εστι, ένα τόσο σπουδαίο έργο τόσο του Ελύτη όσο και του Θεοδωράκη παρουσιάζεται ευκαίρως ακαίρως, αβασάνιστα θα έλεγα, και πάνω στο σώμα του πειραματίζονται πολλοί! Έτσι, με θλίβει η παρουσία του "ποπ τενόρου" Μάριου Φραγκούλη στο ρόλο του "λαϊκού τραγουδιστή"! Βέβαια ο Μάριος Φραγκούλης αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά δημοφιλής και άρα μπορεί να ...τραβήξει κόσμο. Όμως, δε νομίζω κανείς σοβαρός άνθρωπος να θεωρεί την επιλογή Φραγκούλη ως ιδανική για το Άξιον εστι. Οι λόγοι είναι μάλλον εμπορικοί...

 

Σκέπτομαι πως η συνύπαρξη Θεοδωράκη και Σεβ. Ιλαρίωνα θα είχε ένα μουσικό ενδιαφέρον αν το ρεπερτόριο περιλάμβανε μόνο συνθέσεις εκκλησιαστικής μουσικής. Ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε την Κασσιανή ήδη από το 1942, σαν ήταν 17 ετών! Αρκετά αργότερα (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1982) συνέθεσε την Θ. Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου (Missa Greca) για μικτή χορωδία. Αμέσως μετά (1983/84) ο Θεοδωράκης συνέθεσε την Ακολουθία εις Κεκοιμημένους (Requiem) του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, ήτοι την Εξόδιο Ακολουθία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία μάλιστα εκτελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών (30.3.2007) αδεία και παρουσία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Αυτό το έργο, μάλιστα, έχει και ρωσική προέκταση, καθώς παρουσιάστηκε και ηχογραφήθηκε το Μάρτιο του 1997 με ρώσους σολίστ και την Συμφωνική Ορχήστρα και χορωδία της Αγίας Πετρούπολης υπό τη διεύθυνση του συνθέτη στην Αγ. Πετρούπολη.


Επομένως, η όχι τυχούσα θητεία του Μίκη Θεοδωράκη στην πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική, άριστα θα επέτρεπε την παρουσίαση έργων του που θα συνομιλούσαν με τα αντίστοιχα του Μητροπολίτου Βολοκολάμσκ. Κι αυτή θα ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα, μουσικά, συναυλία. Αλλά θα ήταν μάλλον …αντιεμπορική. Ως εκ τούτου «επιστρατεύεται» και πάλι το Άξιον εστι – το οποίο πρέπει να είναι το πιο πολυπαιγμένο νεοελληνικό έργο στο Ηρώδειο – για να σώσει την κατάσταση.


Πάντως η συναυλία χορηγείται από ρωσικά κεφάλαια, αν διαβάζω καλά στο δελτίο τύπου:

 

Χορηγοί:
Ίδρυμα Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος
Ίδρυμα ΙΒΑΝ Σαββίδη
ΥΠΟ ΤΗΝ αιγίδα: Ελληνο-Ρωσικός Σύνδεσμος Φιλίας και Συνεργασίας

 

Ας ευχηθούμε η Ελληνο-Ρωσική συνεργασία στον πολιτισμό να αποδίδει όλο και ποιοτικότερους και ουσιωδέστερους καρπούς. Γιατί το επίπλαστο και το πρόσκαιρο μυρίζουν θάνατο…

 

 

 

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

6 σχόλια
Το λυπηρο της υποθεσης ειναι οτι εφτασε το Αξιον Εστι να μην μπορει να γεμισει το Ηρωδειο και το οτι οι ερμηνειες,των Κατρακη, Τσακιρογλου, Μπιθικωτση, Μητσια, πλεον γινονται απο τους Φραγκουλη και Ζαλμα.Ισως το Αξιον Εστι δεν εχει να πει κατι πλεον. Ισως να αλλαξαμε τοσο εμεις και δε μας λεει κατι. Σε καθε περιπτωση ειναι κριμα να ευτελιζεται ετσι ενα τετοιο εργο και η ιστορια του.
Παντως τα λαικα του τραγουδια που ερμηνευτηκαν την Δευτερα στο Θεατρο Δωρα Στρατου δωρεαν και το εισητηριο για την εισοδο ηταν φαγητο μακρας διαρκειας για απορους ηταν παρα πολυ καλη κινηση εκ μερους τους.
Άρη, υπάρχει η πρόσφατη ταινία του (κάποτε αγαπημένου μου) Πάβελ Λουνγκίν "Ο Μαέστρος"(νομίζω πως έτσι μεταφράζεται στα ελληνικά) στην οποία πρωταγωνιστεί η μουσική του Ιλαρίωνα. Κι όταν λέω πρωταγωνιστεί το εννοώ: Με κάθε ευκαιρία οι ήρωες αναφέρονται στη μουσική του Ιλαρίωνα που ανεβάζει η ορχήστρα. Όσο για την μουσική, ένας συμπαθητικός, αλλά και φλύαρος αχταρμάς Μπαχ, Γρηγοριανού μέλους και ρώσικης πολυφωνίας. (η μουσική εκτέλεση πάντως είναι κατ' εμέ άπαιχτη). Μετά την ταινία έψαξα για τον εν λόγω κύριο και είδα ότι είναι ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής της Ρώσικης Εκκλησίας. Κι ο νοών νοείτο...Ορίστε και το λινκ της ταινίας http://www.youtube.com/watch?v=q131H0hTkf4
Επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι παρακολούθησα το ορατόριο "Τα κατά Ματθαίον Πάθη" του Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ τον περασμένο Απρίλιο στο Μέγαρο και έχω να πω τα εξής: ναι, η μουσική θα μπορούσε να θεωρηθεί "παρωχημένη" με την έννοια ότι δε συντάσσεται με την ρώσικη πρωτοπορία, είναι όμως μια μουσική τόσο ευλαβική και τρυφερή που θεωρώ πως ταιριάζει άψογα με τη θρησκευτική κατάνυξη. Επίσης, δεν καταλαβαίνω γιατί κάθε μουσική πρέπει να είναι και καλά "πρωτοποριακή" για να θεωρηθεί ότι αξίζει. Ο ίδιος δε ο Ιλαρίων Αλφέγιεφ μίλησε για λίγο στο τέλος της παράστασης- στα Ελληνικά, παρακαλώ!- και μού φάνηκε ένας πολύ μετριόφρων και χαμηλών τόνων άνθρωπος. Να αναφέρω ότι στη συναυλία πήγα από "σπόντα", θεωρώντας ότι θα ακούσω τα Κατά Ματθαίον Πάθη του Μπαχ, αλλά τελικά έφυγα με μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία, που δεν την περίμενα.
Τα πραγματα ειναι αρκετα απλα και αναμενομενα: Ο Θεοδωρακης που βασικα ενδιαφερεται για την εμπορικη εκμεταλευση του εργου του ανεβαζει το "αξιον εστι" για χιλιοστη φορα στο Ηρωδειο και για να πετυχει τον σκοπο του το εμπλουτιζει με ολιγον εθνικ απο τον Ιλαριονα και Ποπ με τον υποτιθεμενο τενορο Φραγκουλη.Ο εθνικ Ιλαριον δεν θα μπορουσε ποτε να γεμισει Ηρωδειο μονος, οποτε μια χαρα του ερχεται η συμπραξη.Ο ποπ τενορος πασχιζει παντα (και με μεγαλη επιτυχια)να καθιερωθει ως τενορος τραγουδωντας σχεδον αποκλειστικα λαικο η ποπ τραγουδι και αποφευγοντας επιμελως την οπερα.Ο δε αγραμματος καλλιτεχνικα ελλην, θα σκεφτει οτι ενα Ηρωδειο με αξιον εστι, πλας εθνικ Ιλαριονα, πλας ποπ και ταχα μου τενορο Φραγουλη(τον πραματικα σπουδαιο λυρικο τραγουδιστη-βαθυφωνο Καβρακο δεν τον πολυεχει ακουστα και σιγουρα δεν θα ετρεχε στο Ηρωδειο για χαρη του) θα ειναι μια ανευ προηγουμενου υπερπαραγωγη που δεν θα πρεπει με τιποτα να χασει!