Για περίπου δύο εβδομάδες ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης (που μέχρι και τις εκλογές ήταν συνεργάτης-αρθρογράφος μας) ήταν το 'αγαπημένο παιδί' των ΜΜΕ του κόσμου.
Το λουκ του που θύμιζε ροκ σταρ, η επαναστατικότητα των ιδεών του, η αντισυμβατική παρουσία του, όλα αυτά εντυπωσίασαν κανάλια, εφημερίδες και περιοδικά που θέλησαν να γνωρίσουν καλύτερα τον παράξενα ελκυστικό, μυστηριώδη Έλληνα.
Τα θετικά δημοσιεύματα ήταν πολλά - και τα περισσότερα μεταφράστηκαν και αναδημοσιεύτηκαν και στην Ελλάδα. Εμείς παρατηρούσαμε, άλλοι με έκπληξη άλλοι με υπερηφάνεια, την έκταση της διασημότητας του κ. Βαρουφάκη διεθνώς.
Η συμπάθεια αυτή, απ' ό,τι φαίνεται, δεν υφίσταται πια.
Όλα άλλαξαν μετά την προχτεσινή του εμφάνισή του στο Γιούρογκρουπ -που λέγεται ότι ενόχλησε πολλούς ομολόγους του και αποξένωσε και τον Κύπριο υπουργό («Δεν είμαι βέβαιος ποιο είναι το αίτημα για να το στηρίξω», δήλωσε μετά το ναυάγιο ο εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης).
Πολλά ξένα μέσα επιχείρησαν με άρθρα τους να τον αποδομήσουν ωσάν να ήταν το κακό παιδί της παρέας - συχνά επρόκειτο για τα ίδια μέσα που μέχρι τις προάλλες τον αποκαλούσαν με θαυμασμό 'bad boy' και 'cool'.
Ο 'αέρας' του (λέξη που χρησιμοποιούσαν στην αρχή) βαφτίστηκε αλαζονεία, η αντισυμβατική του συμπεριφορά από ριζοσπαστική έγινε 'αγενής', η ακαδημαϊκή του καριέρα και η έλλειψη πολιτικής εμπειρίες από ατού χαρακτηρίζονται πια μειονεκτήματα - εκπλήσσει, λένε, που μετά από τόσα χρόνια μελέτης για το ελληνικό χρέος ο κ. Βαρουφάκης δεν είχε έτοιμο κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για να προτείνει.
H αριστερή γαλλική εφημερίδα Liberation κήρυξε πρώτη την έναρξη του φεστιβάλ θαψίματος με άρθρο στο οποίο τόνιζε πως "Ο Βαρουφάκης περιφρονούσε τους συναδέλφους του στο Eurogroup - θεωρεί ότι είναι ισάξιος μόνο του Σόιμπλε". Γερμανικές εφημερίδες ακολούθησαν, όπως ήταν αναμενόμενο.
Ήρθε όμως και το Dow Jones Newswires απ' τις ΗΠΑ για να κριτικάρει τον χαρακτήρα και τις τακτικές διαπραγμάτευσης του Υπουργού Οικονομικών, βασισμένο σε μαρτυρίες των 'εχθρών' του κ. Βαρουφάκη που ήταν παρόντες στο Eurogroup:
Με τους όρους «δυσθυμία», «ενόχληση» και «εκνευρισμό» επιχειρεί να αποτυπώσει άρθρο του Dow Jones Newswires το κλίμα για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, κατά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «ήδη ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ είχε προκαλέσει τους πάντες όταν είχε δηλώσει πως η Ελλάδα είναι μια χρεοκοπημένη χώρα - δήλωση που ούτε ο Μάριο Ντράγκι, ούτε οι λοιποί παράγοντες της Ευρωζώνης ξέχασαν». «Είναι χαρακτηριστικό», σύμφωνα με το άρθρο, «πως ο επικεφαλής της ΕΚΤ συνομίλησε με τον κ. Βαρουφάκη και τον προειδοποίησε πως τέτοιες δηλώσεις απειλούν να επιταχύνουν τη φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Και όλα αυτά εις επήκοον των αξιωματούχων της Ευρωζώνης που μεταφέρουν στο πρακτορείο τη στιχομυθία!».
Στην Ελλάδα παρακολουθούμε με σχετική αμηχανία την ξαφνική επιθετικότητα του ξένου τύπου προς τον Βαρουφάκη. Όλες αυτές οι πληροφορίες ξένων αξιωματούχων που δόθηκαν στα ΜΜΕ του εξωτερικού είναι ακριβείς, υπερβολικές ή ακόμα και επινοημένες;
Ο κ. Βαρουφάκης έχει επίσης παραβιάσει τους άγραφους κανόνες ευπρέπειας στην Ευρωζώνη, αναφέρει το Dow Jones Newswires. Σύμφωνα μ' αυτό ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ Πιερ Κάρλο Παντοάν παρακάλεσε τον κ. Βαρουφάκη να αμβλύνει τη ρητορική του. «Αυτό δεν είναι η άσκηση με το δίλημμα του φυλακισμένου», δήλωσε, σύμφωνα με αξιωματούχο, σε μια αναφορά στο γνωστό παράδειγμα της θεωρίας των παιγνίων που εξηγεί γιατί δύο λογικά μέρη μπορεί να επιλέξουν να μη συνεργαστούν μεταξύ τους.
Το πρακτορείο κάνει λόγο για αρνητικό κλίμα στο Eurogroup της Δευτέρας, αφού η συνάντηση ξεκίνησε περίεργα, όπως αναφέρει. Ο κ. Βαρουφάκης μπήκε με καθυστέρηση 20 λεπτών, ενώ τον ακολουθούσε μια κάμερα καθώς μιλούσε ο Ντράγκι, αναφέρουν αξιωματούχοι. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ διέκοψε τον Ντράγκι και ζήτησε θυμωμένα από τον καμεραμάν να φύγει.
Η είσοδος του κ. Βαρουφάκη δεν έκανε καλή εντύπωση σε αρκετούς αξιωματούχους. «Ένας δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι αποτελούσε άλλο ένα παράδειγμα της αγάπης του για προβολή στα ΜΜΕ», υπογραμμίζει το Dow Jones.
«Όταν ήταν η σειρά του να μιλήσει» συνεχίζει το άρθρο «ο κ. Βαρουφάκης πρόσφερε μια μακρά ομιλία, σε μεγάλο βαθμό όμως χωρίς τα στοιχεία ή τις συγκεκριμένες προτάσεις που χρειάζονται οι υπουργοί Οικονομικών για να πάρουν αποφάσεις». Σύμφωνα με αξιωματούχους, η ομιλία, ουσιαστικά η ίδια που έδωσε και την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε δεκτή «με διαφορετικούς βαθμούς απογοήτευσης και ενόχλησης».
Τέλος, πριν τη συνεδρίαση ο κ. Ντάισελμπλουμ παρουσίασε στον κ. Βαρουφάκη ένα σχέδιο της δήλωσης που θα μπορούσε να δοθεί στη δημοσιότητα από το Eurogroup μετά τη συνάντηση. Έλεγε ότι η Ελλάδα θα ζητούσε παράταση του προγράμματος διάσωσης και θα τηρούσε μια σειρά όρων του προγράμματος διάσωσης, όπως δηλώνουν αξιωματούχοι. Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς η συνεδρίαση ήταν σε εξέλιξη -και πριν οι περισσότεροι υπουργοί δουν το σχέδιο δήλωσης- οι βοηθοί είδαν tweets από δημοσιογράφους που περιέγραφαν τη δήλωση επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση την είχε απορρίψει. Στην πραγματικότητα, η ελληνική κυβέρνηση την είχε μοιράσει στα ΜΜΕ πριν καν συζητηθεί, κάτι που εξόργισε ορισμένους υπουργούς, αναφέρει το πρακτορείο. «Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί πρόοδος εκείνο το βράδυ και αποφάσισαν να τερματιστεί η συνάντηση».#
Στην Ελλάδα παρακολουθούμε με σχετική αμηχανία την ξαφνική επιθετικότητα του ξένου τύπου προς τον Βαρουφάκη. Όλες αυτές οι πληροφορίες ξένων αξιωματούχων που δόθηκαν στα ΜΜΕ του εξωτερικού είναι ακριβείς, υπερβολικές ή ακόμα και επινοημένες;
Έκανε στ' αλήθεια αυτά που του καταλογίζουν; Αν ναι, ήταν ένδειξη αλαζονείας ή απειρίας; Αν όχι, τα μεγαλοποίησαν οι δημοσιογράφοι για να βγάλουν θέμα ή πιέστηκαν για να δημοσιεύσουν κείμενα επικριτικά προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών;
Όλα αυτά βέβαια (το αν συμπαθούν ή όχι τα ξένα ΜΜΕ τον Βαρουφάκη) είναι το μικρότερο απ' τα προβλήματά μας, ειδικά την περίοδο διαπραγμάτευσης, όπως και οι φήμες που δημοσίευσαν ελληνικά ΜΜΕ πως ο κ. Βαρουφάκης ετοιμάζει δικό του κόμμα γνωρίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να τον απομακρύνει απ' τη θέση του.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, είτε έχουν βάση είτε όχι, γίναμε μάρτυρες της ταχύτητας με την οποία γίνεται η ηρωοποίηση και η επακόλουθη αποκαθήλωση των celebrities στην ψηφιακή εποχή του πλανητικού μας χωριού.
Αρκούν καναδυό βδομάδες για να σε λατρέψουν και μετά να προλάβουν να σε γκρεμίσουν, με την ίδια ακριβώς ηδονοθηρική απόλαυση.
σχόλια