ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Η συγκλονιστική ιστορία της αεροσυνοδού που θυσιάστηκε για τους επιβάτες της, πριν από ακριβώς 30 χρόνια

Η συγκλονιστική ιστορία της αεροσυνοδού που θυσιάστηκε για τους επιβάτες της, πριν από ακριβώς 30 χρόνια Facebook Twitter
9

Η συγκλονιστική ιστορία της αεροσυνοδού που θυσιάστηκε για τους επιβάτες της, πριν από ακριβώς 30 χρόνια Facebook Twitter
Στις 5 Σεπτεμβρίου 1986 έγινε για πρώτη φορά υπεύθυνη πληρώματος. Αυτή θα ήταν η τελευταία πτήση της 22χρονης Μπανότ...

Ποια ήταν η Νίρτζα Μπανότ

Γεννημένη στις 7 Σεπτεμβρίου 1963 η Νίρτζα Μπανότ ήταν μια Ινδή κοπέλα η οποία έμελλε να γίνει ηρωίδα από σχετικά μικρή ηλικία. Γεννήθηκε στην πόλη Κάντιγκαρ της Ινδίας και μεγάλωσε στη Βομβάη όπου πήγε σχολείο και αποφοίτησε από το St. Xavier’s College. Αν και ξεκίνησε να ακολουθεί μια επιτυχημένη καριέρα στο χώρο του μόντελινγκ, το 1985 άρχισε να εργάζεται επίσης και ως αεροσυνοδός.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 1986 έγινε για πρώτη φορά υπεύθυνη πληρώματος. Αυτή θα ήταν η πρώτη και η τελευταία πτήση της 22χρονης Μπανότ με αυτό το πόστο. Για κακή της τύχη, σ' αυτήν την πτήση επιβιβάστηκαν αεροπειρατές. Όμως χάρη στην απίστευτη γενναιότητά της δεν κατάφεραν το στόχο τους και υπήρξαν, τελικά, λίγα μόνο θύματα. Ένα από αυτά ήταν και η ίδια.

Η συγκλονιστική ιστορία της αεροσυνοδού που θυσιάστηκε για τους επιβάτες της, πριν από ακριβώς 30 χρόνια Facebook Twitter
Η ιστορία της έγινε το 2016 ταινία και προβλήθηκε με επιτυχία στους κινηματογράφους αποσπώντας θετικές κριτικές

Η αεροπειρατεία

Η πτήση της Παν Αμ ήταν έτοιμη για αναχώρηση από το αεροδρόμιο Καράτσι του Πακιστάν με προορισμό τις ΗΠΑ όταν ξαφνικά την τελευταία στιγμή μπήκαν στο αεροσκάφος αεροπειρατές. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 361 επιβάτες και 19 μέλη πληρώματος.

Οι τρομοκράτες ζητούσαν να πετάξουν στην Κύπρο και να απελευθερωθούν κάποια μέλη της οργάνωσής τους (προέρχονταν από την οργάνωση Abu Nidal Organization από την Παλαιστίνη). Η Νίρτζα υπήρξε γενναία από την πρώτη στιγμή. Μόλις αντιλήφθηκε την έφοδο των τρομοκρατών έσπευσε να ενημερώσει τους πιλότους με κίνδυνο της ζωής της. Οι πιλότοι αμέσως εγκατέλειψαν το αεροσκάφος από την οροφή- σύμφωνα με το πρωτόκολλο- με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να μην πετάξει ποτέ. Οι τρομοκράτες είχαν βάλει στο στόχαστρο τους Αμερικανούς πολίτες. Όταν ζήτησαν από την Νίρτζα να μαζέψει όλα τα διαβατήρια εκείνη απέκρυψε- με περίτεχνο τρόπο- εκείνα των Αμερικανών πολιτών για να μην κινδυνέψουν.

Από τη μία οι έξυπνες κινήσεις τς Νίρτζα και από την άλλη ο χρόνος που κέρδιζαν οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου είχαν ως αποτέλεσμα να περάσουν 17 ώρες από την είσοδο των αεροπειρατών. Τότε οι τελευταίοι άρχισαν να πυροβολούν και να πετούν χειροβομβίδες μέσα στο αεροσκάφος. Η Νίρτζα άνοιξε μία από τις τέσσερις πόρτες και βοηθούσε τον κόσμο να βγει έξω. Παρότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος, έμεινε μέχρι να κατέβει και ο τελευταίος επιβάτης.

Καθώς βοηθούσε τρία ασυνόδευτα παιδιά να ξεφύγουν δέχτηκε τα πυρά ενός από τους τρομοκράτες με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.

Συνολικά από τους 380 επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους οι 20 ενώ οι υπόλοιποι 360 διασώθηκαν κυρίως εξαιτίας της γενναιότητας και της οξύνοιας της Νίρτζα.

 

 

Τιμητικοί τίτλοι

Αμέσως μετά το θάνατό της η Νίρτζα θεωρήθηκε διεθνώς η ηρωίδα της αεροπειρατείας και έγινε ο νεότερος άνθρωπος που λαμβάνει το “Ashok Chakra Award”  Το βραβείο αυτό είναι το πολυτιμότερο βραβείο της Ινδίας το οποίο απονέμεται σε περιόδους ειρήνης για επίδειξη γενναιότητας.

Έλαβε επίσης πολλά βραβεία από την Αμερικανική κυβέρνηση καθώς επίσης και το βραβείο “Tamgha-e-Insaniyat” από το Πακιστάν. Το σημαντικότερο όμως ήταν η αγάπη και η ευγνωμοσύνη του κόσμου. Για παράδειγμα, ένα παιδί που επέβαινε στην μοιραία πτήση, τότε 7 ετών, έγινε στη συνέχεια κυβερνήτης σε μια πολύ μεγάλη αεροπορική εταιρία και δήλωσε πως η Νίρτζα υπήρξε η έμπνευσή του και πως σκέφτεται κάθε μέρα πως χρωστάει τη ζωή του σε αυτήν.

Η συγκλονιστική ιστορία της αεροσυνοδού που θυσιάστηκε για τους επιβάτες της, πριν από ακριβώς 30 χρόνια Facebook Twitter
 

Η ταινία

Στις 19 Φεβρουαρίου 2016 κυκλοφόρησε η ταινία “Neerja” η οποία αφηγείται την ιστορία της 5ης Σεπτεμβρίου 1986. Τη Νίρτζα ενσάρκωσε η Ινδή ηθοποιός Σόναμ Καπούρ και η αρκετά συγκινητική ταινία συγκέντρωσε σε γενικές γραμμές θετικές κριτικές. Στην Ινδία οι κριτικές ήταν πιο θετικές τόσο για την ταινία όσο και για την πρωταγωνίστρια ενώ στο εξωτερικό ήταν λίγο πιο αυστηρές διατηρώντας όμως τη θετική τους απόχρωση. Ο προϋπολογισμός της ταινίας ήταν κοντά στα 3 εκατομμύρια δολάρια και συγκέντρωσε πάνω από 20 εκατομμύρια στους κινηματογράφους.

 

 

 

Από τον Μύρο Ζέκα

 

9

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ