ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Νομίζω ότι συμφωνώ με το Σαββόπουλο για τους παράνομους μετανάστες. [πέστε να με φάτε]

Facebook Twitter
0

Όπως έγραψε και ο Θεόφιλος Δουμάνης εδώ ο Σαββόπουλος μίλησε στο ραδιόφωνο. Μόνο που τελικά η μεταφορά των δηλώσεων ("ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΣΕ ΞΕΡΟΝΗΣΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΖΗΤΑ Ο ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ!") απείχε αρκετά απ' αυτά που είπε στην πραγματικότητα.

Ακούστε τι είπε εδώ και μετά διαβάστε το υπόλοιπο ποστ.

Ο Παπουτσής δήλωσε σήμερα ότι θα φτιάξει πέντε κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών. 

Οπότε δεν θα υπάρξει νομιμοποίηση (όσο και να το θέλαμε) αλλά φυλάκιση. 

Από εκεί και πέρα;

Βρήκα την πρόταση Σαββόπουλου καλύτερη απ' αυτό που θα γίνει στην πραγματικότητα (φυλάκιση και απέλαση) και άρα άξια να συζητηθεί.

Πρώτα - πρώτα: Μακριά από μένα τα ξερονήσια και τα βασανιστήρια του παρελθόντος - και έχω βάσιμες υποψίες ότι κι η λογική του Σαββόπουλου ΔΕΝ είναι αυτή. Όποιος άκουσε το απόσπασμα νομίζω καταλαβαίνει.

Στα θετικά: Ερημωμένα νησιά μπορεί να ξαναζωντανέψουν. Άστεγοι μπορεί να βρουν σπίτια και να καλλιεργούν τη γη. (Δηλαδή θεωρούμε ότι είναι ανθρώπινες οι συνθήκες ζωής τους τώρα;) Θα εμπλέξουμε τον ΟΗΕ.

Στα αρνητικά: Εκτός απ' το ότι θα έβρισκα άκυρο το να εφαρμοστεί ως υποχρεωτικός νόμος και με βία, το βασικότερο αρνητικό της πρότασης είναι ο συμβολισμός της.

Άπαξ και κάποιος ακούγοντας τη δήλωση έγραψε σ' ένα μπλογκ τη λέξη "ξερονήσι" τελείωσε. Δεν θα σκεφτούμε ποτέ αν σε ένα νησί, με εργασία και στέγη η ποιότητα ζωής τους θα είναι καλύτερη απ' τις ανήλιαγες τρύπες της Αθήνας, απ' τις επιθέσεις ακροδεξιών, απ' τα ναρκωτικά - από μια ΤΕΛΕΙΩΣ εξαθλιωμένη ζωή. Άπαξ και μιλήσαμε για "ξερονήσια" είμαστε σίγουροι ότι θα τους δέρνουν οι δεσμοφύλακες για τα πιστεύω τους. (Που μπορεί και να συμβεί, δεν ξέρω, το θέμα είναι να μη συμβεί.)

Έχοντας παρακολουθήσει το Σαββόπουλο (και ξέροντας πόσο βαθιά ανθρωπιστής είναι) νομίζω πως νοιάζεται για τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται, μετανάστες και μη.

Τώρα αν την ιδέα του την πάρει ο Παπουτσής και τη μετατρέψει σε κάτι του στυλ Φυλακή με Καταναγκαστικά Εργα, εννοείται ότι θα εξοργιστώ, το ίδιο κι ο Σαββόπουλος πιστεύω.

Έκανε μια πρόταση. Και όπως πολύ καλά είπε στο ηχητικό απόσπασμα "Ας βρουν τη λύση οι πολιτικοί, γιατί τους πληρώνουμε;" Ας βρει τη λύση η κυβέρνηση, ας κάνει κάτι με όσο περισσότερη διαφάνεια και ανθρωπισμό γίνεται - δεν είναι θέμα του Σαββόπουλου να βρει την κάθε λεπτομέρεια σε ένα σχέδιο που προτείνει. Στην τελική ας προτείνει κι η κυβέρνηση το δικό της!

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ;

Όλοι όσοι αντέδρασαν σπασμωδικά τι προτείνουν; Οι μεν ακροδεξιοί που αντέδρασαν λένε: "θα τους πάμε και διακοπές στα νησιά μας, θα τους ταϊζουμε, θα τους φροντίζουμε, θα πληρώνει και ο ΟΗΕ και εμείς για όλους αυτούς; ΑΠΕΛΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΡΑ".

Οι απέναντι όμως λένε: "Σκάνδαλο, είναι απάνθρωπο, ντροπή, ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΡΑ."

Οι μεν προτείνουν Απέλαση οι δε Νομιμοποίηση. Έλα όμως που δε συμβαίνει τίποτα απ' τα δύο και στο μεταξύ κάποιοι κυνηγούν να μαχαιρώσουν μετανάστες, άλλοι πετούν μολότωφ στις λαϊκές και όλοι οι υπόλοιποι στη μέση νιώθουν ότι έχουν χάσει την πόλη τους...

Αν γινόταν αύριο Απέλαση ή Νομιμοποίηση όλων, καλώς. Μακάρι να λυνόταν το πρόβλημα, με τη μία.

Δεν θα γίνει όμως. Δε θα λυθεί το πρόβλημα αν δε γίνει κάτι. Ακόμα κι αν ελπίζουμε κάτι διαφορετικό, το ξέρουμε βαθιά μέσα μας: Η κατάσταση ή θα μείνει ως έχει ή θα χειροτερέψει.

Χωρίς παρωπίδες

Η πρόταση του Σαββόπουλου μπορεί να είναι μια λύση. Θα μπορούσε να ανοίξει μια συζήτηση. Πχ. αυτό που εγώ θα δεχόμουν (κάποιος άλλος μπορεί να πρότεινε κάτι άλλο) θα ήταν μια ενδεχόμενη μεταφορά κάποιων σε νησιά. Αν ο άνθρωπος που δεν έχει ούτε χαρτιά ούτε στον ήλιο μοίρα το επιθυμεί.

"Προτιμάς να ζεις στην παρανομία μαζί με άλλους 40 σ' ένα διαμερισματάκι και να μην έχεις να φας και (για κάποιους, έστω λίγους) να σε εκμεταλλεύονται κυκλώματα και να κάνεις εγκλήματα και να σε κυνηγούν με τα μαχαίρια στο δρόμο; Ή μήπως θέλεις να συζητήσεις κάποια εναλλακτική;"

Μακάρι να υπάρξει μια εναλλακτική και για τους μετανάστες και για όλους. Καλύτερη απ' του Σαββόπουλου, ο οποίος ΔΕΝ μιλάει για τους ξένους γενικώς (καμία σχέση με ρατσισμό!), αλλά για συγκεκριμένους οι οποίοι καλώς ή κακώς δεν έχουν άδεια και θα απελαθούν. Ας υπάρξει όμως άλλη πρόταση, βελτιωμένη, ή και τελείως διαφορετική.  Ας υπάρξουν όμως προτάσεις, χωρίς το φόβο στιγματισμού.

Ας μη βάζουμε αμέσως ταμπέλες τύπου "φασίστας στέλνει τους μετανάστες σε ξερονήσια". Και απ' την άλλη ας μη χαιρόμαστε νομίζοντας ότι ο Σαββόπουλος είναι "δικός μας" γράφοντας μάλιστα και σχόλια τύπου: "Καλύτερα σε νησιά χωρίς καθόλου πληθυσμό, ώστε να μην κάνουν και στους τοπικούς πληθυσμούς ότι κάνουν στις πόλεις. Η Μακρόνησος είναι μια καλή επιλογή." (Αληθινό σχόλιο στο σάιτ μας.)

Μακάρι να νομιμοποιηθούν όλοι και να ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες κι εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα. Αυτή είναι η πρώτη μου επιλογή.

Μέχρι να γίνει αυτό ας μην ξαναρχίζουμε την πόλωση κι ας μιλήσουμε χωρίς παρωπίδες - κυρίως όσοι δεν μπήκαμε καν στον κόπο να ακούσουμε τις δηλώσεις Σαββόπουλου...

--------------------------------------------------------

ΕΞΤΡΑ ΜΠΟΝΟΥΣ

Απ' την Ελευθεροτυπία (via). Δημοσιεύτηκε σε τελείως ανύποπτο χρόνο.

Ο καθένας ας βγάλει τα (Σαββοπουλικά) συμπεράσματά του.

Ιταλία: Χωριό-«φάντασμα» ζωντάνεψε από τους μετανάστες

Το Ριάτσε, ένα παραθαλάσσιο χωριό, στην περιοχή της Καλαβρίας, κινδύνευε να γίνει άλλο ένα χωριό-«φάντασμα» καθώς οι κάτοικοί του το εγκατέλειπαν αναζητώντας καλύτερη τύχη σε άλλες περιοχές της χώρας ή και στο εξωτερικό. Η παραγωγή είχε νεκρώσει, πολλά από τα σπίτια είχαν ερημώσει ενώ το σχολείο είχε βάλει λουκέτο λόγω της έλλειψης μαθητών.

Αυτά μέχρι πριν λίγα χρόνια. Σήμερα το Ριάτσε σφύζει από ζωή και η ανάπτυξή του είναι πρωτόγνωρη χάρη σε μια ιδέα του δημάρχου του και των τοπικών αρχών που επέτρεψαν σε πάνω από 200 μετανάστες από τη Σομαλία, την Αλβανία και το Ιράκ να εγκατασταθούν εκεί μόνιμα και να δουλέψουν.

Ο δήμαρχος Λουκάνο παραχώρησε όλα σχεδόν τα δημοτικά κτίρια στους μετανάστες αφού πρώτα να μετέτρεψε σε σπίτια και εργαστήρια. Από την πλευρά τους, οι ξένοι βοήθησαν στην ανακαίνιση αυτών των κτιρίων και επάνδρωσαν τις τοπικές επιχειρήσεις υαλουργίας και κοσμηματοποιίας καταφέρνοντας έτσι να εξασφαλίσουν ένα σταθερό εισόδημα το οποίο ξεπερνά τα 700 ευρώ το μήνα. Επίσης συνεχίζουν την μεγάλη παράδοση της περιοχής στην κατασκευή μπρούτζινων ειδών λαϊκής τέχνης.

Το "πείραμα" ξεκίνησε πριν από δώδεκα χρόνια, όταν ο δήμος επέτρεψε την εγκατάσταση Κούρδων μεταναστών. Σταδιακά άρχισαν να αντιμετωπίζονται και λύνονται τα προβλήματα ενσωμάτωσης των ξένων στην τοπική κοινωνία και να ξεπερνιούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Σήμερα το Ριάτσε αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης για την περιοχή η οποία μάλιστα είναι από τις φτωχότερες της Ιταλίας, με έντονα φαινόμενα ξενοφοβίας αλλά και υπό την "κατοχή" της Μαφία. Κι αυτό κάνει ακόμη πιο σημαντικό το εγχείρημα του δήμαρχου Λουκάνο και των τοπικών αρχών που αντί να χτίσουν τείχη και φράχτες προτίμησαν τον δρόμο της συμβίωσης και της ανάπτυξης με τους πρώην "λαθρομετανάστες".

*Δείτε επίσης: Το 50% των Ελλήνων που επικροτεί την αυτοδικία εναντίον μεταναστών, ξέρει τι σημαίνει αυτοδικία;

0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ