Δε φτάνει που blogs, εφημερίδες και κανάλια αναπαράγουν και τρομοκρατούν το κόσμο με τον αστικό μύθο για δήθεν απελευθερώσεις άγριων και επικίνδυνων ζώων στο οικοσύστημα, λέει ο Θάνος Επαχτίτης του Ελληνικά Hoaxes, τώρα έχουμε και τον πρώην υφυπουργό υγείας Αθ. Γιαννόπουλο να μιλάει για «υβριδικά ζωικά μορφώματα» που διάφοροι οικολόγοι ελευθερώνουν ανά την επικράτεια.
Ναι, ισχυρίζεται ότι έχουν φτιάξει υβρίδια λύκου και έχουν φέρει φίδια που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα και τα αμόλούν επίτηδες οι κακοί οικολόγοι, ενώ πραγματικός οικολόγος είναι αυτός που ως κυνηγός πηγαίνει και σκοτώνει ζώα...
Μέσα σε 50 δευτερόλεπτα, ο Αθανάσιος Γιαννόπουλος τα λέει όλα:
Ο κ. Γιαννόπουλος έγινε υφυπουργός επί Κώστα Καραμανλή, όμως τον Νοέμβριο του 2014, έχοντας φύγει απ' την ΝΔ εντάχθηκε στο κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου. (Νομίζω ότι αυτό τα εξηγεί όλα.) Ως μέλος των ΑΝΕΛ, τον Απρίλιο του 2015 διορίστηκε πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), με τη θητεία του να λήγει το Μάρτιο το 2017.
Τι ισχύει
Γράφει ο Θάνος Επαχτίτης, ότι "οι δηλώσεις του κου Γιαννόπουλου αγγίζουν και ίσως ξεπερνούν αυτό που στο κόσμο της συνωμοσιολογίας αποκαλείται κρυπτοζωολογία.
Στη Βρετανία έχουν τη Nessie, στις ΗΠΑ το Μεγαλοπόδαρο, στο Θιβέτ το Γέτι, στη Ν. Αμερική το chupacabra και πρόσφατα στην Ελλάδα, «υβριδικά ζωικά μορφώματα λύκων με φίδια». Το όνομα που θα απονεμηθεί σε αυτά τα πλάσματα είναι άγνωστο μέχρι στιγμής...
Για τους παλιότερους, το εθνικό μυστηριώδες ζώο της Ελλάδας δεν είναι άλλο από τον «χαμόδρακα». Κάποιοι μεγάλωσαν με τις ιστορίες του θρυλικού (έρποντος συνήθως) πλάσματος που πολλοί έχουν ακούσει να σέρνεται στα χόρτα, αλλά δεν το έχουν δει ποτέ. Ίσως ο κος Γιαννόπουλος να έχει μεγαλώσει με ανάλογες ιστορίες."
Πέρα από τους μύθους
Επί της ουσίας, η φήμη πως οι οικολόγοι ελευθερώνουν λύκους, δηλητηριώδη φίδια και ένα σωρό άλλα τρομακτικά πλάσματα κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια. Παρά τις δεκάδες αναφορές όμως, ουδέποτε έχει υπάρξει ίχνος απόδειξης των ισχυρισμών.
Το φίδι είναι ίσως το παρεξηγημένο ζώο στην χώρα μας και για τον λόγο αυτό συνήθως προκαλεί τον φόβο και τον πανικό που συχνά οδηγούν στην εξόντωση του ζώου. Κανένα φίδι δεν κυνηγάει ανθρώπους, όπως πολλές άτοπες μαρτυρίες αναφέρουν, ούτε επιτίθεται ποτέ λόγω της υποτιθέμενης «κακίας» του. Όλοι αυτοί οι μύθοι, μαζί με την έλλειψη σωστής πληροφόρησης, έχουν οδηγήσει στην άδικη αντιπάθεια των ανθρώπων απέναντι στα φίδια με άσχημα αποτελέσματα βίαιης συμπεριφοράς και πανικού στην παραμικρή θέα αυτού του ερπετού.
Στη χώρα μας, αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η συλλογή και αιχμαλώτιση οποιουδήποτε είδους φιδιού είναι παράνομη. Επιπλέον, είναι αντι-οικολογικό να αφαιρεί κανείς ζώα μαζικά από μία περιοχή, διότι έτσι μειώνει σε αριθμό τον πληθυσμό του είδους που συλλέγει, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η γενική ισορροπία του οικοσυστήματος της περιοχής, αφού διαταράσσεται το τροφικό πλέγμα σημαντικά. Παράλληλα, μειώνεται η γενετική ποικιλότητά του πληθυσμού που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε γενετική παρέκκλιση και αυξημένη ομομιξία. Κάτι τέτοιο λοιπόν, δεν αρμόζει σε περιβαλλοντική οργάνωση.
Τέλος, η μαζική απελευθέρωση ζώων σε μία περιοχή και ειδικά ειδών που δεν απαντούν σε αυτήν, είναι πράξη άκρως αντι-οικολογική, αφού διαταράσσει την ευαίσθητη ισορροπία του οικοσυστήματος. Συγχρόνως, αν σε μία περιοχή ο αριθμός των φιδιών είναι μικρός, που σημαίνει ότι οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές γι' αυτά (μειωμένη τροφή, ελάχιστες κρυψώνες, κτλ), μπορεί να φανταστεί κανείς πόσο δυσχερέστερες θα γίνουν όταν τις μοιραστούν με περισσότερα φίδια. Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα λιγότερα και από τα αρχικά, σε μικρό χρονικό διάστημα.
Πώς δημιουργήθηκε ο μύθος αυτός;
Στη χώρα μας υπάρχουν ελάχιστα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων που σε εξαιρετικές περιπτώσεις δέχονται τραυματισμένα φίδια. Όταν ένα τραυματισμένο φίδι αναρρώσει και έρχεται η ώρα να επανενταχθεί στο περιβάλλον από το οποίο προήλθε, τα μέλη του κέντρου περίθαλψης το μεταφέρουν εκεί και το απελευθερώνουν. Επίσης, λέγεται, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί, πως μια παλιότερη αντιπαράθεση συγκεκριμένου κέντρου περίθαλψης με λαθροκυνηγούς έδωσε το έναυσμα στους λαθροθήρες να ξεκινήσουν και να διασπείρουν το μύθο αυτό, εις βάρος των εθελοντών, τους οποίους πολλοί ονομάζουν ως «οικολόγους» σε μία γενική έννοια.
Επίσης για να επανενταχθεί κάποιο ζώο στο φυσικό του περιβάλλον πρέπει να υπάρξει σχετική άδεια από το Δασαρχείο και στην επανένταξη (ή λανθασμένα "απελευθέρωση") του ζώου να υπάρχει παρών και δασικός υπάλληλος.
Μπορείτε να βρείτε και άλλα άρθρα που θα σας δώσουν να μάθετε αναλυτικότερα για αυτούς τους μύθους στο
http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=narticle / http://www.biodiversitygr.org/blog/31 / ellinikahoaxes.gr/2014
Τι λένε οι οικολογικές οργανώσεις
17 ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέδωσαν το 2015 ένα κείμενο που αποδομεί αυτόν τον μύθο και αναλύει πόσο αβάσιμος, αλλά και επικίνδυνος είναι τόσο για τη βιοποικιλότητα όσο και για εμάς τους ίδιους.
«Η προστασία των απειλούμενων ειδών απαιτεί τη συνεργασία και την κατανόηση των κατοίκων και επαγγελματιών της υπαίθρου. Οι μύθοι περί απελευθερώσεων θίγουν ακριβώς αυτή την απαραίτητη συνθήκη και φέρνουν χωρίς λόγο αντιμέτωπες ομάδες επαγγελματιών, όπως πχ οι κτηνοτρόφοι, με ΜΚΟ, τοπικές αρχές και επιστήμονες. Η αποδόμηση αυτών των σεναρίων επιστημονικής φαντασίας έχει μεγάλη σημασία, καθώς μόνο με τη βοήθεια όλων αυτών των ανθρώπων μπορούμε να εφαρμόσουμε ρεαλιστικές λύσεις για την προστασία τόσο της άγριας ζωής όσο και των επαγγελματιών της υπαίθρου και των περιουσιών τους»
«Υπάρχουν και συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου ένα πληγωμένο ζώο επιστρέφει στη φύση μετά από την επιτυχή περίθαλψή του. Πρόκειται για περιστατικά που όχι μόνο δεν γίνονται κρυφά αλλά αντίθετα διαφημίζονται για να ενημερωθεί ο κόσμος για συγκεκριμένους κινδύνους για την άγρια ζωή, όπως η λαθροθηρία, τα μη μονωμένα καλώδια μεταφοράς ρεύματος ή τα τροχαία, όσο και για την ανάγκη διατήρησης σπάνιων και απειλούμενων ειδών. Οργανώνονται μετά από ενημέρωση και άδεια από το εκάστοτε τοπικό δασαρχείο και συνήθως υλοποιούνται από τα Κέντρα Περίθαλψης Άγριων Ζώων με συμμετοχή πολιτών, σχολείων κλπ. Είναι επίσης γνωστό ότι απελευθερώσεις ζώων κάνουν και οι κυνηγοί εμπλουτίζοντας περιοχές με θηρεύσιμα είδη (π.χ. φασιανοί, πέρδικες, αγριόχοιροι)«.
*Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ: ΑΓΡΙΑ ΠΑΝΙΔΑ pdf
Συμπέρασμα
Επειδή οι ισχυρισμοί περί ζωικών υβριδίων βασίζονται αποκλειστικά σε ανεκδοτικούς ισχυρισμούς και επειδή οι απελευθερώσεις άγριων ζώων δεν είναι κάτι σπάνιο ή κρυφό, ο ισχυρισμός καταρρίπτεται.
Τέτοιου είδους δηλώσεις από ανθρώπους που είναι δημόσια πρόσωπα μπορούν προκαλέσουν σύγχυση και αδικαιολόγητο πανικό, οδηγώντας στην άδικη εξόντωση ζώων που είναι χρήσιμα για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας.