Παιδεία και Ανεξιθρησκεία - δυο ασύμβατες έννοιες;

Παιδεία και Ανεξιθρησκεία - δυο ασύμβατες έννοιες; Facebook Twitter
63

Στο πλαίσιο της ενότητας 'Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΥΡΩ ΜΑΣ' δημοσιεύω κείμενα σχετικά με το πώς βιώνουμε αυτήν την παράξενη εποχή.

Σήμερα γράφει η Αναστασία Ευαγγελάτου, για σκέψεις που της γεννήθηκαν μετά από μια εμπειρία στο σχολείο της κόρης της.

Θα ήθελα να παραθέσω την εμπειρία μου σαν αφορμή για να εκφράσω κάποιες απορίες και να δώσω τροφή για σκέψη στους νομοθέτες και στους Δημόσιους Λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας.


Είμαι μητέρα δυο παιδιών. Μαζί με τον σύζυγό μου συνειδητά αποφασίσαμε να μην επιβάλουμε στα παιδιά μια πνευματική παράδοση και ετσι δεν βαφτίσαμε τα παιδιά μας. Θεωρούμε οτι η επιλογή του πνευματικού δρόμου είναι προσωπική υπόθεση και οτι σαν γονείς μόνο στα θέματα ηθικής και παιδείας θα νουθετήσουμε τα παιδιά.

Κατόπιν εκείνα θα αποφασίσουν συνειδητα αν θέλουν να ακολουθήσουν κάποια θρησκεία. Σεβόμαστε όλες τις θρησκευτικές παραδόσεις και όλους τους τόπους που χαρακτηρίζονται ιεροί απο διάφορες κοινωνικές ομάδες.

 

Η Ελένη πηγαίνει στο Προνήπιο, σε ιδιωτικό σχολείο δημοσίου δικαίου. Το σχολείο έχει παράδοση άνω των 100 ετών σαν εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελληνική επικράτεια. Την προηγούμενη εβδομάδα λαβαμε ανακοίνωση οτι τα παιδιά θα παρακολουθούσαν εκκλησιασμό. Επείσης υπήρχε η σημείωση οτι «όσοι γονείς επιθυμούν να μήν κοινωνήσει το παιδί τους παρακαλούνται να στείλουν σημείωμα στο δάσκαλο». Εμείς δεν στειλαμε σημείωμα με το σκεπτικό οτι δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα αν το παιδί κοινωνούσε.


Η Ελένη επέστρεψε από το σχολείο λυπημένη και μας είπε οτι ζήτησε και εκείνη να κοινωνήσει και δεν την άφησαν. Για μέρες με ρωτούσε γιατί. Ολες οι απαντήσεις που θα μπορούσαν να καλύψουν ενα μεγαλύτερο παιδί δεν μπόρεσαν να γίνουν απόλυτα κατανοητές απο την Ελένη που είναι 5 ετών.


Κάλεσα την Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου / Προνηπίου προκειμένου να την ρωτήσω τι πραγματικά είχε συμβεί και μου απάντησε οτι πράγματι δεν άφησαν το παιδί να κοινωνήσει «γιατί ο ιερέας δεν κοινωνεί τα παιδιά που είναι αβάπτιστα».

 

Ρώτησα πώς είναι δυνατόν σε μια θρησκεία που ονομάζεται «Θρησκεία της Αγάπης» και ο ίδιος ο εμπνευστής της είχε πεί «Αφήστε τα παιδιά και μην τα εμποδίζετε να έρθουν προς εμένα, γιατί για τέτοιους είναι η βασιλεία των ουρανών», να μην αφήνουν το νήπιο να συμμετέχει στην κοινωνία;

 

Μου απάντησε η Διευθύντρια ότι έτσι προβλέπει το Δόγμα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Προφανώς το Δογμα είναι πιο σημαντικό απο τα λόγια του Δασκάλου Ιησού και πιο σημαντικο απο την συναισθηματική ισορροπία των νηπίων, την οποία σαν γονείς εμπιστευόμαστε στην εν λόγω εκπαιδευτικό/ Διευθύντρια...


Ρώτησα ύστερα γιατί εφ' όσον δεν αφήνουν τα παιδιά να συμμετέχουν στο σύνολο των όσων τελούνται στον εκκλησιασμό δεν έχουν ένα εναλλακτικό πρόγραμμα για όσα είναι «αβάπτιστα». Ένα προνήπιο/νήπιο δεν μπορεί να διαχειριστεί λογικά την απόρριψη και τον αποκλεισμό απο μια δραστηριότητα. Το ορθό θα ήταν το σχολείο να υποχρεούται να έχει μια εναλλακτική δραστηριότητα για οσα παιδιά οι «χριστιανικής ηθικής» Διευθυντές/ εκπαιδευτικοί/ ιερεις χαρακτηρίζουν σαν αβάπτιστα. Όταν ένα παιδί βλέπει να συμβαίνει κάτι όπου συμμετέχουν όλοι οι φίλοι και συνομηλικοί του, θέλει να συμμετέχει. Είναι αναμενόμενο και δεν χρειάζονται γνώσεις εκπαιδευτικού ή ψυχολόγου για να το καταλάβει κάποιος και να προγραμματίσει εκ των προτέρων. Χρειάζεται απλά ευαισθησία και ευσυνειδησία.

 

Σαν γονιός και συνεπής ως προς όλες τις υποχρεώσεις μου πολίτης του Ελληνικού κράτους, υπογράφω ονομαστικά το παρόν.

 

Πρακτικά ζητώ να καταλάβω ποια είναι η μέριμνα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για το εναλλακτικό σχολικό πρόγραμμα σε όσα παιδιά δεν είναι Χριστιανοι Ορθόδοξοι.

 

Πώς διασφαλίζεται η αποφυγή διακρίσεων και αίσθησης αποκλεισμού των παιδιών μας στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος; Ποιος ελέγχει την ορθότητα όσων λέγονται από τους εκπαιδευτικούς στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης; Ποιος αξιολογεί τους εκπαιδευτικούς; Με ποια κριτήρια; Τι τελικά είναι πολιτικά ορθό στην Ελλάδα του 2014 όπου ιερείς με δογματικά πιστεύω επιβάλλουν τις απόψεις τους σε εκπαιδευτικούς και δημόσιους λειτουργούς;

 

Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος με καθεστώς ανεξιθρησκείας. Είναι;

Μιλάμε στα παιδιά μας για αγάπη και συναδέλφωση και μεσα στο σχολικό περιβάλλον που οφείλει να τους παρέχει προστασία και στοργή δέχονται απο την προνηπιακή ηλικία την απόρριψη και τον αποκλεισμό; Μιλάμε στα παιδιά μας για σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και τις διαφορετικές πεποιθήσεις και ταυτόχρονα τα χαρακτηρίζουμε «αβάπτιστα»;

 

Το Υπουργείο Παιδείας δεν θα έπρεπε να υποχρεώνει ολα τα σχολεία, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης να έχουν εναλλακτικό πρόγραμμα κάθε φορά που ακολουθείται μια θρησκευτική παράδοση ή ενα μάθημα θρησκευτικών;
Σε αυτό το κράτος μόνο τα παιδιά που χαρακτηρίζονται σαν «Χριστιανοί Ορθόδοξοι» χαίρουν σεβασμού; Όλοι οι υπόλοιποι πολίτες που πληρώνουν τακτικά τους φόρους τους δεν έχουν δικαίωμα να στέλνουν τα παιδιά τους σε ένα σχολείο όπου θα τους συμπεριφέρονται με σεβασμό και ευαισθησία;

 

Κύριοι, εδώ δεν μιλάμε για πολιτική. Δεν μιλάμε για συμφέροντα συντεχνιών και οργανώσεων ούτε για παρατάξεις. Δεν μιλάμε καν για ιδεολογίες.

 

Μιλάμε για τις συνειδήσεις των παιδιών μας.

 

Ελπίζω και εύχομαι οι ιθύνοντες να έχουν επίγνωση του τι σημαίνει αυτό σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο και να πράξουν ανάλογα. Είναι ήδη αργά.

 

 

63

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

20 σχόλια
Επιλεγω να σχολιασω το συγκεκριμενο θεμα, βασισμενη σε αντιστοιχη εμπειρια της παιδικης μου ηλικιας.. Οι γονεις μου συνειδητα (ανεξαρτητως της δικης τους θρησκειας και των πιστευω τους), αποφασισαν να μη με βαπτισουν, με το σκεπτικο οτι καθε ανρθωπος γεννιεται και πεθαινει ελευθερος σε αυτο τον κοσμο και επομενως η αποφαση για το αν και ποια θρησκεια θα ακολουθουσα θεωρησαν πως πρεπει μελλοντικα, αναλογως τις πεποιθησεις μου, να ειναι δικη μου. Πραγματικα στα 19 μου χρονια, θελω να τους ευχαριστησω γι αυτο το ''προνομιο''.. Οταν λοιπον ημουν 6 χρονων, μας ανακοινωσαν στο σχολειο πως θα παρακολουθουσαμε τον καθιερωμενο εκκλησιασμο. Καλως η κακως ενα παιδι σε αυτη την ηλικια αδυνατει να κατανοησει τη συγκεκριμενη διαδικασια και οπως ολα τα παιδια, ηθελα κι εγω να συμμετεχω. Φυσικα, οπως ηταν αναμενωμενο, η καθηγητρια μου ανακοινωσε πως δεν εχω την δυνατοτητα κι εγω αρχισα να κλαιω καθως (στη προσπαθεια της να μου εξηγησει και να με ηρεμησει),δεν μπορουσα να κατανοησω τον λογο αυτης της ''διακρισης''. Και τωρα οι αποψεις διιστανται.. Απο τη μια, απο τη στιγμη που καποιος δεν ειναι βαπτισμενος χριστιανος, δεν πρεπει να επεμβαινει στα εκκλησιαστικα εθιμα, οπως αλλωστε και η εκκλησια δεν κατακρινει (ή δε θα πρεπε τουλαχιστον) καποιον ο οποιος επιλεγει να μην ακολουθησει καποια θρησκεια. Απο την αλλη ομως, στην ηλικια τω 6 χρονων, ενα παιδι δεν εχει αποκτησει ολοκληρωμενη προσωπικοτητα και σαφως δεν μπορει να αποφασισει για το αν και ποια θρησκεια θα ενστερνιστει.. Δηλαδη, στη μετεπειτα ζωη του μπορει να ακολουθησει το χριστιανισμο, οποτε θεωρω παρα πολυ αδικο το να μη του δινεται η ευκαιρια να συμμετασχει στον εκκλησιασμο και να ανακαλυψει ολη αυτη τη διαδικασια! Εν ετει 2014, στο σχολικο, προοδευτικο θεωρητικα περιβαλλον, κατι τετοιο δε θα επρεπε να υφισταται, διοτι ο αποκλεισμος μπορει να αφησει ψυχικα τραυματα σε αρκετα παιδια! Επιτελους, οχι αλλα κολλημενα μυαλα σ' αυτη τη χωρα.. Δωστε τη καταλληλη παιδεια και γερες βασεις, αλλα αφηστε τον καθενα ελευθερο να κανει τις επιλογες του απο τη στιμη που δε βλαπτει κανενα! Καθε θρησκεια ειναι σεβαστη και πιστευω πως για να ενστερνιστει κανεις μια συγκεκριμενη, πρεπει πρωτα να εχει μελετησει ολες τις θρησκειες, αλλα κανενας ανθρωπος δεν πρεπει να κρινεται με βαση τα πιστευω του, ειτε πιστευει σε καποιο θεο, ειτε σε καποια φυσικη δυναμη, ειτε οπουδηποτε..
Θα ήθελα να ρωτήσω την μητέρα, αν θέλει φυσικά να μας πει, πώς γνώριζε ο ιερέας ότι το παιδί είναι αβάπτιστο. Αυτά είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που δεν είναι υποχρεωμένος ο γονέας να αποκαλύψει ούτε στη δασκάλα ούτε στον διευθυντή του σχολείου ούτε σε κανέναν. Έχετέ το υπ' όψη σας οι γονείς. Εάν τυχόν σας δώσουν από το ληξιαρχείο απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης γέννησης που έχει επάνω το θρήσκευμα, να ζητήσετε να σας εκδώσουν άλλο αντίγραφο χωρίς το πεδίο "θρήσκευμα", βάσει της απόφασης 134/2001 της αρχής προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Έτσι δεν θα γνωρίζουν στο σχολείο το θρήσκευμα του παιδιού σας, παρά μόνον αν εσείς θελήσετε να τους το πείτε.
Μπορεί κανείς να σχολιάσει το δόγμα και τους κανόνες της εκκλησίας, αλλά δεν μπορεί να απαιτεί να τα προσαρμόσει στις απόψεις του, ιδίως δε εάν ο ίδιος δεν είναι μέλος της εκκλησίας αυτής. Η θρησκευτική τελετή δεν είναι εκπαιδευτική δραστηριότητα που κόβεται και ράβεται στα μέτρα μας. Μπορεί όμως να απαιτήσει από το κράτος να προσαρμόσει την παιδεία στις ανάγκες όλων των παιδιών, και στο πλαίσιο αυτό οφείλει να καταργηθεί κάθε συμμετοχή σε θρησκευτική τελετή (πρωινή προσευχή, εκκλησιασμός, αγιασμός), διότι αυτό γεννά διακρίσεις. Τα λέμε αυτά στην Ένωση Αθέων χρόνια τώρα.Το να μην κοινωνήσει ένα παιδί, ακόμη και πεντάχρονο, δεν είναι πρόβλημα, ούτε του προκαλεί ντροπή, ούτε το περιθωριοποιεί ούτε τίποτε. Εμείς οι γονείς νιώθουμε άβολα επειδή νομίζουμε ότι θα συμβεί αυτό, αλλά και επειδή δεν αξιολογούμε την επιλογή μας να είμαστε άθρησκοι όσο ψηλά της αξίζει. Είναι η ταυτότητά μας, η επιλογή που κάναμε για την οικογένειά μας, για εμάς και για τα παιδιά μας όσο είναι μικρά. Πρέπει να στηρίξουμε την επιλογή μας, να είμαστε περήφανοι γι' αυτήν. Αν δεν είμαστε χριστιανοί, να μην πάει το παιδί στην εκκλησία και φυσικά να μην κοινωνήσει. Ας του ξεκαθαριστεί από την αρχή, από μέρους των γονιών, ότι δεν ανήκει στην συγκεκριμένη ομάδα που λέγεται Χ.Ο. Θα το αφομοιώσει, όπως θα το αφομοίωνε αν ανήκε σε άλλο θρήσκευμα ή σε άλλη εθνικότητα ή σε άλλη φυλή.Μακάρι να μην δημιουργούσε το κράτος αυτούς τους τεχνητούς διαχωρισμούς μέσα στα σχολεία, αλλά αφού τους δημιουργεί, ως γονείς πρέπει να δείξουμε στο παιδί μας από την αρχή πού ανήκει. Διότι δεν ανήκει και εδώ και εκεί: αυτό, πολύ απλά, δεν γίνεται.Παρεμπιπτόντως δεν μιλώ θεωρητικά, αβάπτιστο είναι το παιδί μου, ποτέ δεν έκανε προσευχούλες ούτε πηγε σε εκκλησία ούτε τίποτε σχετικό, μια χαρά είναι στην ψυχολογία του, απολύτως ενταγμένο κοινωνικά, αγαπητό από όλα τα άλλα παιδιά και με πολλούς φίλους. Χαλαρώστε και φερθείτε φυσιολογικά: κανείς δεν μας βάζει στο περιθώριο. Ίσα ίσα, εμείς βγαίνουμε από το μαντρί ενώ οι άλλοι κάθονται μέσα.
1) Η σκοπιά του γονιού (πιθανόν): Δεν πιστεύει πουθενά και δεν έχει πρόβλημα να κοινωνήσει το παιδί ή να μετάσχει σε οποιοδήποτε άλλο ανώδυνο ψυχολογικά και σωματικά (για ένα πεντάχρονο παιδί) τελετουργικό, οποιασδήποτε θρησκείας.2) Η σκοπιά της εκκλησίας: Ένα πεντάχρονο παιδί αβάπτιστο κοινωνάει. Ε και. Τι έγινε. Ότι και να πιστεύει ο οποιοσδήποτε για το χριστιανισμό, την ορθοδοξία τον Ιησού, αν είπε αυτό ή το άλλο, ή ισχύει αυτό ή το άλλο, ένα πεντάχρονο αθώο παιδί είναι. Τι ζημιά μπορεί να επιφέρει στο ‘’δόγμα’’. Η θεία κοινωνία το φέρνει πιο κοντά της και πιο κοντά σε αυτά που εκείνη θεωρεί ιερά, προς όφελος του παιδιού και της εκκλησίας .3) Η σκοπιά του κράτους: Ας κάνει επιτέλους αυτό το χωρισμό εκκλησίας κράτους. Ότι και να ίσχυε παλιά, τώρα είμαστε ένα πολυπολιτισμικό, πολυθρησκευτικό σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος.4) Τέλος η σκοπιά του Τολστόι: Όλοι οι ‘’χριστιανοί’’ καλό είναι να διαβάσουν τα κείμενα αυτού του μεγάλου ανθρώπου και χριστιανού για να καταλάβουν τι οφείλει να είναι ο χριστιανισμός και πως οφείλει να φέρεται ο χριστιανός. Συστήνω ειδικά το μυθιστόρημα η ‘’Ανάσταση’’.
Θα τρελαθω με αυτα που διαβαζω με ολους τους ¨θρησκους" που γεμισαν τα σχολια.Καλα εχετε τηρησει ολοι σας ΟΛΑ οσα πρεσβευει το δογμα σας και σας προσεβαλε η αθεη που δε βαφτισε το παιδι της.Τι υποκριτες ειστε ολοι...σε περιπτωση που ο παπας της ενοριας σας δεν κοινωνουσε οσους εκαναν προγαμιαιο σεξ,τι θα λεγατε??
η εκκλησια εχει καποιους κανονες.δεν ειναι τιμωρια αυτοι οι κανονες.οτι σε τιμωρω επειδη δεν εισαι βαπτισμενος.ειναι απλα κανονες.σωστα επραξε ο ιερεας και δεν κοινωνησε το κοριτσι γιατι πολυ απλα δεν εχει νοημα να κοινωνησει καποιον ο οποιος ειναι αβαπτιστος.η κοινωνια δεν ειναι μια πραξη εχει τεραστιο νοημα και αν καποιος δεν πρεπει να κοινωνησει πολυ απλα δεν πρεπει.αυτο δεν γινεται μονο σε αβαπτιστους.σωστο(κατι που δεν γνωριζουν οι πιο πολλοι 'χριστιανοι') δεν ειναι να κοινωνησει επισης καποιος ορθοδοξος αν δεν εχει κρατησει νηστεια και αν δεν εχει ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ.αυτα ειναι δυο βασικα πραγματα για να εχει νοημα η κοινωνια.αλλιως δεν.κυρια μου οταν επιλεγεις να μην βαφτισεις τα παιδια σου που ειναι δικη σου επιλογη και ειναι σεβαστη πρεπει πρωτα να προετοιμασεις και το παιδι σου και να του πεις καποια πραγματα.να του πεις πχ οτι δεν μπορεις να κανεις τον σταυρο σου.να κοινωνησεις.να μπεις σε εκκλησια και να φιλησεις εικονες.συγνωμη η λεξη ΔΕΝ μπορει ειναι λαθος.δεν εχει νοημα ειναι πιο κοντα σε αυτο που εννοω.απο την αλλη ισως αυτο ειναι ενα σημαδι οτι το παιδι θελει να ακολουθησει τον δρομο της ορθοδοξιας.εκει θα φανει βεβαια ποσο ελευθερη ειστε.
Δεν υπάρχει άλλη λύση, φερθείτε τους όπως σας φέρονται και αυτοί... Περνώντας έξω από ένα ναό πείτε της 'Αγάπη μου, εκεί μέσα μπαίνουν κάποιοι άνθρωποι που λατρεύουν ένα σώμα πάνω σε ένα ξύλο. Εμείς αυτό δε το δεχόμαστε και δε μπαίνουμε εκεί μέσα. Μπορεί όταν μεγαλώσεις να θες και εσύ να μπεις, αλλά αν το κάνεις τώρα θα σου φερθούν άσχημα. Όχι οι φίλοι σου, που σίγουρα είναι πολύ καλά παιδιά, αλλά οι μεγαλύτεροι. Όποτε για τώρα θα μείνουμε έξω και όλα θα πάνε καλά'. Ή κάτι αντίστοιχο που εννοείται δε θα πρέπει να ανοίγει πολέμους και αντιπαραθέσεις.
το να φερθει καποιος ιερεας ετσι ειναι κακο?η μειωνει το παιδακι?λαθος της μητερας αν ειναι αθεη να το στειλει στην εκκλησια.πρωτον.δεν υπαρχει ΝΟΗΜΑ να κοινωνησει ενα παιδι και ουτε πρεπει να γινεται.δευτερον τι εννοεις?οτι επειδη πιστευουμε ειμαστε ανοητοι?αυτο που λες σε κανει εξυπνοτερο απο μενα?αυτην την στιγμη κοροιδευεις το 95% των ελληνων γιατι ειναι ορθοδοξοι.ενω οι αθεοι της ελλαδας ειναι μετα βιας μερικοι χιλιαδες οπως και οι 12θειστες.και φυσικα να γινει διαχωρισμος εκκλησιας κρατους.αλλα σαν αθεος ομως δεν θα πρεπει να εχεις δικαιωμα σε καμια αργια(μικρο το κακο φυσικα) που εναι ολες βασισμενες στην εκκλησια και την θρησκεια μας.να δουλευεις χριστουγεννα,πασχα σε ολες τις αργιες και φυσικα να μην παιρνουν δωρα χριστουγεννων πασχα κτλ και οχι να κανεις 3ημερες εκδρομες και να πινεις στην υγεια του χριστου,της παναγιας και των αγιων. οσοι ειναι πραγματικα αθεοι ετσι συμπεριφερονται.
1) Πρώτον το 95, 98, 110% που μας παρουσιάζετε οι ένθεοι ορθόδοξοι χριστιανοί είναι μια μπούρδα. Ναι η πλειοψηφία είναι βαφτισμένοι ορθόδοξοι αλλά υπάρχει ένα σεβαστό ποσοστό αθέων βαπτισμένων (κάποιες πηγές το εμφανίζουν και στο 22% του πληθυσμού)2) Αυτό με τις αργίες είναι επίσης μια μπούρδα. Δεν είναι θρησκευτικές αργίες είναι κατοχυρωμένες εθνικές εορτές και ισχύουν για όλους (Ισλαμιστές, Εβραίους, Ορθόδοξους, Καθολικούς ΚΑΙ Άθεους). Δε προσαρμόζεται το κράτος και η εκάστοτε εργασιακή σύμβαση στις προσωπικές αντιλήψεις του εργαζόμενου αλλά ο εργαζόμενος στο καθιερωμένο περιβάλλον. Η ισότητα στον εργασιακό χώρο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων. Δηλαδή τι? Επειδή είσαι ορθόδοξος θα παίρνεις μπόνους δώρο Χριστουγέννων σα καλό παιδί και οι άλλοι να σκάσετε? Μήπως να μπούμε και τιμωρία στη γωνία?
Καιρός είναι να διαχωριστεί η Παιδεία με την Εκκλησία...Άλλο τι πίστευω για τη ζωή και άλλο που πιστεύω στη ζωή μου! Καλώς ή κακώς το σχολείο από πολύ πολύ μικρή ηλικία επηρεάζει το τί πιστευω για την ζωή..Καιρός λοιπόν να μπει το κάθε γεγονός στη θέση του! Επίσης η πραγματική ελευθερία ξεκινάει από την οικογένεια και εδώ έχουμε μία τετοια περίπτωση ευτυχώς! Α και ένα σημείο των ημερών τούτων των άγιων, όσοι είναι βαπτισμένοι δεν τους είδα να τρέχουν να πάνε στη Θεία Κοινωνία(tip: Για τους παπάδες αυτό)!
Δεν κατάλαβα: για να εγγραφεί παιδί στο σχολείο ζητείται πιστοποιητικό βάπτισης; Και για να μεταλάβει, το ρωτάει το 5χρονο ο παππάς αν είναι βαπτισμενο ή όχι; Βρίσκω εντελώς απαραδεκτο τον αποκλεισμό εννοείται, θέλω να πιστεύω πως τέτοιες συμπεριφορές αποτελούν εξαίρεση.
Υποθετω οτι μεγαλωσατε σε μια οικογενεια με ορθοδοξο background οπως το μεγαλυτερο ποσοστο ολων μας, οποτε θα επρεπε να ξερετε τους κανονες και τις απαιτουμενες υποχρεωσεις της ορθοδοξης εκκλησιας. Δυστυχως, προερχομαστε και ζουμε σε μια χωρα η οποια δεν εχει προβει σε διαχωρισμο εκκλησιας/κρατους σε αρκετους τομεις. Αυτο που θα επρεπε να σας απασχολει δεν ειναι ο τυχον αποκλεισμος του παιδιου σας απο τετοιου ειδους δραστηριοτητες, ο οποιος ηταν σχεδον σιγουρος συμφωνα με την αποφαση που πηρατε, αλλα το γιατι υπαρχουν, υποχρεωτικα η μη και ειδικα στη συγκεκριμενη ηλικια. Το προβλημα ειναι καθαρα παιδαγωγικο. Θαυμαζω την επιλογη σας παρολα αυτα, μιας και θα ειναι και δικη μου στο μελλον αν κανω οικογενεια.Αν και βαπτισμενη ορθοδοξη ειχα την τυχη να εχω γονεις αρκετα προοδευτικους στο θεμα της θρησκευτικης επιλογης και ευχομαι να μπορεσω να κανω το ιδιο με τα παιδια μου. Ελπιζω να βρειτε τον καταλληλο τροπο να διαπαιδαγωγισετε και να ενημερωσετε σφαιρικα την κορη σας μεσω της οικογενειας μιας οπως ολοι γνωριζουμε, οι αρμοδιοι φορεις (εννοωντας το σχολειο) αδυνατουν.
Το πόσο τραγικά πίσω είμαστε σε ορισμένους τομείς, είναι γνωστό και αποδεικνύεται στην καθημερινότητά μας. Φυσικά και θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής (όσον αφορά στις εκκλησιαστικές παραδόσεις και στο μάθημα των θρησκευτικών) για τους μη χριστιανούς ορθόδοξους μαθητές, είτε αβάπτιστους (απαπα), είτε άθεους (ντροπή και αίχος), είτε μαθητές που κατάγονται από άλλες χώρες και έχουν άλλες θρησκείες (χάος). Ως αβάπτιστη ξεκίνησα και έχω κοινωνήσει ως παιδί που μας πήγαινε το σχολείο στην εκκλησία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα καώ στο πυρ το εξώτερο (και στο ενδότερο μη σου πω); Επίσης έχω μπεί και σε ιερό και δεν είμαι ιερέας (αβάπτιστη και άθεη, αμάν μάνα μου όλα τα στραβά του κόσμου πάνω μου)
Είναι πραγματικά απίθανο το πως μέχρι σήμερα η εκκλησία είναι μεγάλο κομμάτι του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Ακόμα και να αφήσουμε στην άκρη τον εκκλησιασμό που δεν είναι και κάτι που τα σχολεία θα κάνουν συχνα μέσα στο σχολικό έτος μην ξεχνάτε πως κάθε πρωι στα σχολεία γίνεται προσευχή (και εκεί και αν μπορεί να υπάρξει περιθωριοποίηση). Μην μιλήσω για εμάς που όταν πηγαίναμε συνειδητά να ζητήσουμε να απέχουμε από το μάθημα των θρησκευτικών ο διευθυντής θα είχε στο τσεπάκι την "απειλή" του στιγματισμού με ένα απολυτήριο που έγραφε πάνω άθεος, κατι που εμένα μπορεί να μην με ενόχλησε γιατί ήταν επιλογή μου αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που δεν θα ήθελαν κατι τέτοιο.
Κατά αρχήν τι δουλειά έχει το σχολείο με την εκκλησία και την μεταφορά των παιδιών για κοινωνία; Όποιος θέλει μπορεί να πάει να κοινωνήσει. Το σχολείο δεν έχει καμιά δουλειά.Δεύτερον, πώς έμαθε ο παπάς ότι το παιδάκι είναι "αβάφτιστο"; Στις "θρησκευτικές λειτουργίες" δεν ισχύουν τα προσωπικά δεδομένα;Τρίτον, Ποιος θρησκευτικός κανόνας απαγορεύει να κοινωνήσει ένα παιδάκι (και οποιοσδήποτε άνθρωπος); Υπάρχει διάκριση στο "μυστήριο της κοινωνίας" για το ποιος είναι "άξιος" να κοινωνήσει; Η πράξη αυτή καθ' αυτή δεν είναι πράξη "άφεσης" και "εξιλέωσης" από την μεριά της Χριστιανικής πίστης;
Το σημαντικότερο θέμα δεν το άγγιξε κανένας! Γιατί πρέπει τα σχολεία να πηγαίνουν τους μαθητές τους να εκκλησιαστούν; Ακόμα και σαν μαθητής , 12 χρονών , όταν ακόμα ήμουν χριστιανός είχα αυτή την απορία, τι δουλεία έχει το σχολείο να με πάει στην εκκλησία; Το σχολείο υπάρχει για να δίνει παιδεία και γνώση. Δεν έχει καμία λογική να οργανώνει ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα (παρα)μορφωτικές εκδρομές σε εκκλησίες. Ο κάθε γονέας μετά το σχολείο μπορεί να πάει τα παιδιά του όπου θέλει και να τους γεμίσει το κεφάλι με όσα και όποια ψέματα γουστάρει. Το σχολείο θα πρέπει να διδάσκει αποκλειστικά, αυστηρά και μόνο επιστημονικές αλήθειες. Πρέπει να διαχωρίσουμε επιτέλους κράτος και εκκλησία. Είμαστε ή όχι κοσμικό κράτος; Θρησκευτικά και άλλες μπούρδες δεν έχουν θέση στις σχολικές αίθουσες. Αφήνουν, εσκεμμένα, στα παιδιά να εννοηθεί ότι η θρησκεία έχει κάποια βάση στον πραγματικό κόσμο. Πρώτη ώρα Φυσική, δεύτερη ώρα Θρησκευτικά. Αφού η φυσική είναι αλήθεια άρα είναι και οι ιστορίες για ομιλούντα φίδια. Η Εκκλησία μπορεί με δικά της λεφτά (καν-ένας θεός ξέρει πόσα αφορολόγητα (δισ)εκατομμύρια έχει στην διάθεσή της μετά από 2000 χρόνια γεμάτα ιερές και ανίερες μπίζνες) να φτιάξει απογευματινά κατηχητικά, να προσλάβει "επιστήμονες"θεολόγους και να παραμορφώσει τους πιστούς της κατά το δοκούν. Προσωπικά όταν και αν κάνω παιδιά, τις μέρες που το σχολείο θα προσπαθεί να τα πάει στην εκκλησία, απλά δεν θα τα ξυπνάω να πάνε σχολείο. Αγαπητή Αναστασία, το δικό σου λάθος ήταν ότι πίστεψες πως ο κάθε αμόρφωτος κάφρος που γίνεται παπάς έχει τον απαραίτητο ανθρωπισμό και την παιδεία να νοιαστεί για το οποιοδήποτε παιδί. Από την στιγμή που το παιδί σου δεν θα δίνει λεφτά στο παγκάρι είναι το λιγότερο ανύπαρκτο. Επιπρόσθετα, πρέπει, να απομονωθεί πριν μολύνει και τα υπόλοιπα και σταματήσει να ρέει το χρήμα στα ταμία των δεσποτάδων. Εσύ σαν άθεη δεν θα έκανες διακρίσεις σε κανένα παιδί ότι κι αν πίστευαν οι γονείς του. Μην περιμένεις το ίδιο και από έναν φανατικό θρησκόληπτο. Κι από την άλλη δεν λες πάλι καλά που η κόρη σου δεν έγινε κανίβαλος τρώγοντας το σώμα και το αίμα ενός πτώματος που πέθανε πριν 2000 χρόνια!
Το θέμα δεν είναι ούτε η θρησκεία ούτε η αμαρτία. Είναι πώς η φυλή (tribe, όχι race) των Ελλήνων χρησιμοποιεί μια θρησκευτική τελετή σαν καύσιμο για να αποκλείσει. Γιατί το μόνο στο οποίο είναι αληθινά καλή αυτή η φυλή είναι η μισαλλοδοξία.
Με λυπούν τα σχόλιά σας. Αυτά είναι νομίζω που στάζουν μίσαλλοδοξία. Από όλα τα σχόλια που υποβλήθηκαν, από μέλη "της φυλής των Ελλήνων", κανένα δεν είναι σαν τα δικά σας. Πραγματικά σας λυπάμαι που γεννηθήκατε, έστω και τυπικά, μέλος της. Προφανώς σας είναι δυσβαστακτο.
Θυμάμαι παιδία στην ωρα τω θρησκευτικών 7-8-9 ετων να βγαίνουν εξω και να περιφέρονται στο προαύλιο την ωρα των θρησκευτιιων , θυμάμαι την καθηγήτρια να με βγάζει εξω γτ σκυβοντας να νπαρω το μολύβι μου 11 χρονων φάνηκε η πλάτη μου και "προκάλεσα". Θεωρώ ενα απο τα μεγαλυτερα προβλήματα της ελληνικής παιδείας και κοινωνιας ,τη σύνδεση της εκκλησίας στην εκπαίδευση. Σας συνγχαιρω για την απόφαση σας και εύχομαι να γίνουμε πολλοί, μονο έτσι υπάρχει ελπίδα αλλαγής.
"Θυμάμαι παιδία στην ωρα τω θρησκευτικών 7-8-9 ετων να βγαίνουν εξω και να περιφέρονται στο προαύλιο την ωρα των θρησκευτιιων"Μόλις πέρσι πήρα απαλλαγή από τα θρησκευτικά για την κόρη μου (είναι στο Λύκειο και ήταν δική της απόφαση αλλά αυτό δεν έχει σημασία). Ο Διευθυντής μας ενημέρωσε ότι είναι υποχρεωτικό από το νόμο τα παιδιά που έχουν απαλλαγή την ώρα που γίνονται τα θρησκευτικά να παρακολουθούν ΑΛΛΟ ΜΑΘΗΜΑ σε κάποιο άλλο τμήμα. Σε συνεργασία με την Υποδιευθύντρια η κόρη μου επέλεξε τα μαθήματα που θα παρακολουθεί (Φυσική). Αν δεν εμφανιστεί στο μάθημα παίρνει κανονικά απουσία. Αυτό έγινε σε Δημόσιο σχολείο. Είναι παράνομο τα παιδιά να περιφέρονται απλώς στο προαύλιο!
Λίγα λόγια θα πω, για να απαντήσω σε ορισμένους. Γεννήθηκα στο εξωτερικό σε χώρα με επίσημο Καθολικό θρήσκευμα. Τελείωσα αυστηρά Καθολικό σχολείο (Saint Raphael Catholic school) και ενώ οι γονείς μου είχαν δηλωσει εξαρχής ότι ήμουν βαπτισμενη Χριστιανή Ορθόδοξη, συμμετείχα κανονικά (με την συγκατάθεση τους, βεβαίως), στο σχολικό εκκλησιασμό και στην αντίστοιχη Καθολική διαδικασία της Θείας Κοινωνίας.Αυτά ως προς το discrimination!!!! Και επίσης, ένα παιδάκι που πηγαίνει προνηπιο, δεν ειναι σε θέση να αντιληφθεί τον θρησκευτικό διαχωρισμό! Ειδικα ως προς το διαδικαστικό, (ή όπως προτιμάτε να αποκαλείτε) τελετουργικό κομμάτι.Ευχαριστώ!Υ.Γ.: Συνεχίζω να είμαι Χριστιανή Ορθόδοξη, από επιλογή πλέον.
Ήσασταν χριστιανή, χριστιανή μου!! Οι Καθολικοί δεν βλέπουν τους Ορθόδοξους σαν άλλη θρησκεία.Δεν είναι το ίδιο με την πρείπτωση που συζητάμε, το παιδάκι ΔΕΝ έχει βαπτιστεί, από - σεβαστότατη- επιλογή των γονέων του ΔΕΝ ανήκει στην Εκκλήσία, ΔΕΝ αποτελεί μέλος της. Πώς θα κοινωνήσει?
χαιρομαι απο την απαντηση..και τα 24 ναι (αν και ανοητο) με κανουν να αισθανθω οτι υπαρχουν θρησκευομενοι ανθρωποι ακομα και σε αυτο το αντιχριστιανικο blog με τα τοσα αλλα ομως ενδιαφεροντα πραγματικα θεματα.
Ειλικρινα δεν καταλαβα ποιο ειναι το νοημα αυτου του παραληρηματος!!! Τι σε ενοχλησε? Που σεβαστηκε η εκκλησια το οτι εσυ δεν θελεις να ειναι Ορθοδοξη Χριστιανη η κορη σου? Και γιατι επρεπε να κοικωνησει αφου δεν πιστευετε στον Χριστιανισμο? Και η επιλογη του να μην κοινωνησει ΦΥΣΙΚΑ και ηταν δικη σου, επιλεγοντας να μην το βαφτισεις, απαρνηθηκες αυτο το δικαιωμα τοτε, Τωρα τι ζητας? Μαθε να ζεις με τις επιλογες που κανεις, αλλα να προσεχεις περισσοτερο γιατι τωρα αποφασιζεις και για το παιδι σου.
Τι άλλο θα ακούσουμε.Απαιτεί το παιδί της να συμμετέχει στα Μυστήρια μιας θρησκείας που δεν ανήκει για να μη νιώσει παραμελημένο!Λυπηθείτε τη λογική μας.