*Όταν μου ζητήθηκε απ' τη Lifo, πριν το Πάσχα του 2007, να γράψω ένα κείμενο για το έντυπο αγχώθηκα τρομερά. Είχα ήδη αρνηθεί ευγενικά καναδυό φορές να γράψω κάτι (ήθελα να γράφω μόνο στο δικό μου μπλογκ τότε, το enteka), αλλά εκείνο το κείμενο για το Πάσχα έμοιαζε αρκετά εύκολο.
Μετά όμως με έπιασε μια αγωνία γιατί όλα αυτά που έγραφα -και που αν τα έβαζα στο μπλογκ θα τα έντυνα με εικόνες, μουσική, τρίβια, βιντεάκια και λινκς- έμοιαζαν νεκρά στο χαρτί. Ήμουν φτιαγμένος για το ίντερνετ και αυτά που ήθελα να γράφω μαραίνονταν με το που πήγαινα να τα εκδώσω.
Όταν τα είδα στο χαρτί εκείνο το Πάσχα του 2007 απογοητεύτηκα: "Τι χαζομάρες έγραψα", σκέφτηκα, "ποιον ενδιαφέρουν αυτά;". Πιθανότατα είχα δίκιο σ' αυτό.
Δεν είχα δίκιο όμως σε κάτι άλλο που σκέφτηκα τότε (μια μικρή φράση που είχε γεννηθεί αυτόματα στο μυαλό μου κοιτώντας το τυπωμένο χαρτί).
"Καλά", είχα πει από μέσα μου, "μετά απ' αυτήν την πατάτα αποκλείεται να μου ζητήσουν να ξαναγράψω κάτι στη Lifo - ποτέ!"
ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΑΠ' ΤΟ ΑΛΦΑ ΩΣ ΤΟ ΩΜΕΓΑ!
(και πάλι ξερό, χωρίς εικόνες, λινκς, βίντεο κλπ)
Αθηναϊκή Κατάνυξη
Πριν από 130 χρόνια, το Πάσχα του 1887, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης συνεργάστηκε με την Εφημερίς σε μια σειρά καθημερινών πασχαλινών άρθρων με γενικό τίτλο «Η Μεγάλη Εβδομάς εν Αθήναις». Υπέγραφε είτε με το αρχικό του ‘Π’ ή καθόλου.
Βιβλία για παιδιά
Από συνέντευξη του Ε. Τριβιζά στο Έθνος: -Πώς αντιμετωπίζετε τη μελαγχολία των Xριστουγέννων; -Γράφοντας πασχαλινά παραμύθια! [Πασχαλινά παιδικά βιβλία άλλων: o Πρασινοπασχαλιάς, Πάσχα και Λαμπρή Χαίρονται οι Λαγοί, τα Αβγά και τα Πασχάλια, καθώς και Παιδική Πασχαλιά του Παπαδιαμάντη σε απόδοση για παιδιά.]
Γαστρονομία
Κυριακή του Πάσχα με βαμμένα κόκκινα αυγά, αρνιά και κοκορέτσια. Υπολογίζεται ότι μόνο στην Αττική καταναλώνονται περίπου 250.000 αμνοερίφια κάθε Πάσχα. [Το δημοφιλέστερο γιορτινό βιβλίο μαγειρικής είναι, καλώς ή κακώς, «Οι 20 καλύτερες συνταγές για το Πάσχα» της Βέφας Αλεξιάδου.]
Δημουλά
Πάσχα στο Φούρνο - Κική Δημουλά (1998)
Βέλαζε το κατσίκι επίμονα βραχνά. / Άνοιξα το φούρνο με θυμό τι φωνάζεις είπα / σε ακούνε οι καλεσμένοι / Ο φούρνος σου δεν καίει, βέλαξε / κάνε κάτι αλλιώς θα μείνει νηστική / χρονιάρα μέρα η ωμότητα σας. / Έβαλα μέσα το χέρι μου. Πράγματι. / Παγωμένο το μέτωπο τα πόδια ο σβέρκος / το χορτάρι η βοσκή τα κατσάβραχα / η σφαγή.
Εταιρία Δολοφόνων
Πρώτη είδηση πριν από 20 χρόνια ήταν η σύλληψη των μελών της Εταιρίας Δολοφόνων. Στον Επιτάφιο όλοι μιλούσαν γι’ αυτό. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι αναστέναξαν με ανακούφιση εκείνη τη Μεγάλη Παρασκευή του 1987, οι πιο αγχώδεις, όμως, βρήκαν ακόμη ένα λόγο ανησυχίας.
Ζημιές
Το Πάσχα είναι πιο επικίνδυνο απ’ ό,τι νομίζαμε. Η ιστοσελίδα της Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος δημοσίευσε μια λίστα με 10 τρόπους προφύλαξης των παιδιών από κινδύνους όπως: πολυκοσμία, βεγγαλικά, εγκαύματα από λαμπάδα ή/και βάψιμο αυγών, μπαλκονόπορτες, ποδήλατα κ.α.
Ηλεκτρική Σούβλα
Μ. Tζιαντζή στην Καθημερινή: «Όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες ηλεκτρικές σούβλες, πολλοί σοκαρίστηκαν νομίζοντας ότι η ηλεκτροκίνηση θα αλλοιώσει το έθιμο. Eπιπλέον, το χρωματιστό ζώο από φελιζόλ που κοσμούσε το μηχάνημα θύμιζε εξωγήινο τερατάκι και όχι άκακο αρνάκι. Ωστόσο, σήμερα η ηλεκτρική σούβλα στριφογυρίζει (…) καταργώντας μια για πάντα τις παρεξηγήσεις, χαρίζοντας μια ψευδαίσθηση ισότητας.»
Θεωρίες συνομωσίας
Σύμφωνα με μια δυσνόητη θεωρία που παρουσίασε ο Κ. Χαρδαβέλλας στην εκπομπή Πύλες του Ανεξήγητου, κάποιος έχει προβλέψει πως φέτος το Πάσχα -επειδή «έχουμε δύο καλοκαίρια και Διπλό Πάσχα»- θα γίνει κάτι τρομερό. (Κυριακή κοντή γιορτή)
Ιησούς από τη Ναζαρέτ
Παίζεται εδώ και δεκαετίες την ίδια περίοδο και προσελκύει ένα σταθερό κοινό, που μειώνεται ελάχιστα με την πάροδο των χρόνων: Σύμφωνα με τα αρχεία της AGB, πριν από έξι χρόνια ο μέσος όρος θεαματικότητας της μίνι σειράς ήταν 805.000 τηλεθεατές, ενώ πέρσι 762.000.
Κλισέ Θανάτου
«Και πάλι δεν ήταν αναίμακτη η πασχαλινή έξοδος…» «αρνητικό ρεκόρ θανάτων» «η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά». Φέιγ βολάν στις Εθνικές Οδούς: «Προσοχή στους δρόμους. Μόνο ένας θα αναστηθεί».
Λαζαρίνες
Οι Λαζαρίνες είναι μικρά κορίτσια που κρατούν καλάθια με λουλούδια και τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου το Σάββατο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Απόσπασμα: Βάγια, Βάγια των Βαγιών / τρώνε ψάρι και κολιό / και την άλλη Κυριακή / τρώνε το παχύ τ’ αρνί.
Μαγειρίτσα
Κι όμως, κουτσά στραβά, μεταφράζεται: Ισπανικά: sopa de la noche de Pascua (la) – Ιταλικά: minestra pasquale (la) – Γαλλικά: soupe de tripes (la) - Αγγλικά: Easter soup. – Πορτογαλέζικα: sopa da Páscoa (a) [από το site Ηellonet]
Ναυάγιο
Το Πάσχα του 1900 σφουγγαράδες από τη Σύμη βρήκαν ένα αρχαίο ναυάγιο γεμάτο αγάλματα. Κανείς, αρχικά, δεν έδωσε σημασία στον μηχανισμό με τους οδοντωτούς τροχούς που βρισκόταν σφραγισμένος σε ξύλινο κιβώτιο. Τελικά, αποδείχτηκε αστρονομικός υπολογιστής εξαιρετικής σπουδαιότητας, ο γνωστός σήμερα Μηχανισμός των Αντικυθήρων.
Ξεκούραση
Ας το παραδεχτούμε: αγαπάμε το Πάσχα κυρίως γιατί μας χαρίζει ξέγνοιαστες μέρες χωρίς δουλειά. Δεν είναι και Χριστούγεννα, αλλά δίνει μια χαρά ρεπό που αν χρησιμοποιηθούν σωστά προσφέρουν την πολυπόθητη Ξεκούραση (ή το Ξεφάντωμα, ανάλογα με τα γούστα).
Ονομαστική Γιορτή
(Αναστάσιος, Αναστασία, Τάσος, Αναστάσης, Ανέστης, Λάμπρος, Λαμπρινή, Λαμπρίνα, Πασχάλης, Πασχαλίνα, Λίνα, Στασινός)
Πασχαλιά
Κοιμώμενο φυτό που ανθίζει Απρίλιο/Μάιο. Φτάνει τα 5 μέτρα και είναι ένα απ’ τα πιο ανθεκτικά φυτά στο κρύο: όσο πιο δυνατός ο χειμώνας, τόσο πιο πολύ θα ανθίσει την άνοιξη. Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις - χρειάζεται μονάχα τον ήλιο.
Ρουτίνα
Φέτος στην τηλεόραση: Οι γνωστές θρησκευτικές μίνι σειρές. Ξανθόπουλος στον Alpha. Μπεν Χουρ. Σκυλάδικα live. Τα splatter Πάθη του Χριστού του Μελ Γκίμπσον. Παιδικές ταινίες παντού. Αλλά και κάτι ενδιαφέρον: Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει τα ιερά Ευαγγέλια όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα στη ΝΕΤ.
Στρατός
Πάσχα στο στρατό = υποχρεωτικό γλέντι και σουρεαλιστικές καταστάσεις. Συχνά, αν ο παπάς έχει κλείσει πολλές αναστάσιμες λειτουργίες σε διαφορετικά μέρη, η έννοια της ώρας γίνεται ακόμα πιο σχετική κι οι φαντάροι πρέπει να υποκριθούν ότι είναι μεσάνυχτα - ενώ δεν είναι.
Τίνος είσαι εσύ;
Φράση που εξοργίζει τους έφηβους, (τότε που οι γιορτές με την οικογένεια είναι αγγαρεία) και συνήθως λέγεται από περίεργες θείες που τσιμπούν μάγουλα και ταΐζουν τσουρέκια ή από μυστηριώδεις, άγνωστους συγγενείς που μεθούν ακομπλεξάριστα υπό τους ήχους δημοτικών.
Υμνωδοί
Την περασμένη εβδομάδα δύο άλμπουμ του Πέτρου Γαϊτάνου σκαρφάλωσαν στο Ελληνικό Τοπ 50 της IFPI (Ανθολογία στο #30 και Οι Ουρανοί Διηγούνται στο #38) ενώ δυναμικό re-entry έκαναν οι Ύμνοι του εφιαλτικά μικρομέγαλου Χρήστου Σαντικάϊ στο #48.
Φαΐ στο δρόμο
Στη δεκαετία του ’80 στήνονταν πασχαλινά "δημόσια" σφαγεία στην Αθήνα: οι πελάτες επέλεγαν ένα απ’ τα ζωντανά αρνιά, που αφού σφαζόταν μπροστά στα μάτια τους, ήταν έτοιμο για σούβλισμα. Νόμος του ’88 έβαλε τέλος σ’ αυτή τη βαρβαρότητα.
Χριστός Ανέστη;
Πιθανές, βλάσφημες απαντήσεις σκεπτικιστή στη δήλωση-ευχή «Χριστός Ανέστη»: «Οπωσδήποτε!» (συγκαταβατικά) και «Ναι, καλά» (ψιλοειρωνικά)
Ψώνια
Οι mainstream λαμπάδες που διαφημίζονται φέτος στην τηλεόραση είναι ξεδιάντροπες προφάσεις των εταιριών για να πουλήσουν παιχνίδια: λαμπάδα με ηλεκτρονική κονσόλα, λαμπάδα με σετ ποδοσφαίρου (και εστία!), με αυτοκινητάκια, με σκέιτμπορντ, με κούκλα, με ηλεκτρονική ατζέντα, με παιδικό ηχοσύστημα.
Ω Γλυκύ Μου Έαρ.
Η κλασική φράση που συνοδεύει πίνακες θρησκευτικού περιεχομένου στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων. Η γιορτή του Πάσχα είναι από τις ελάχιστες φορές που οι εφημερίδες φιλοξενούν Τέχνη (οποιασδήποτε μορφής) στο πρωτοσέλιδό τους.
σχόλια