Το ποίημα του Νομπελίστα, στη Βουλή

Το ποίημα του Νομπελίστα, στη Βουλή Facebook Twitter
11

Δεν θεωρώ ότι κάθε ιδιωτικοποίηση είναι καταστροφική - θεωρώ όμως ότι κάποιες (πχ. το νερό) μπορεί και να είναι.

Ενδιαφέρον πάντως έχουν τα παρακάτω λόγια. [Ευχαριστώ την _erin]

"Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα,
ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός,
ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας,
ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος,
ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο,
ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο,
ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά.

 

Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων,

ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη,
παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων
σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό.
Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου...
Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε
ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΥΤΑΝΑ ΤΗ ΜΑΝΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΓΕΝΝΗΣΕ!"

(Ζοζέ Σαραμάγκου, Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1998)

Το ποίημα του Νομπελίστα, στη Βουλή Facebook Twitter

Aυτό το ποίημα του Πορτογάλου λογοτέχνη ανέσυρε η γερουσιαστής του Μεξικού Layda Sansores στις 8 Δεκεμβριου 2013, ασκώντας κριτική από βήματος στην απόφαση για δραστικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα της...

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

4 σχόλια
Ας αφήσουμε το ελληνικό κράτος, το οποίο γνωρίζουμε και οι δύο καλά φαντάζομαι και γνωρίζουμε αν είναι μεγάλο ή μικρό, διεφθαρμένο ή όχι και ας πάμε στο παράδειγμα των σοβιετικών κρατών που είναι ότι μεγαλύτερο σε κράτος μέχρι στιγμής ιστορικά. Θεωρείς λοιπόν ότι υπήρχε μικρότερη διαφθορά στον κρατικό τομέα της πρώην ΕΣΣΔ απ' ότι σε αυτόν της Αγγλίας ή των ΗΠΑ ας πούμε;
Οk, Δον Ιδιώτη , να το θέσω αλλιώς .... η μείωση του κράτους στην πρώην ΕΣΣΔ μείωσε τη διαφθορά , την εγκληματικότητα ή και τα δύο; Να υποθέσω ότι δεν υπάρχει πλέον ρώσικη μαφία, ούτε trafficking ενώ τα "μαύρα" χρήματα (για τα οποία μάλιστα κατηγορήθηκαν οι Κύπριοι) είναι και αυτά ανύπαρκτα! Επίσης στις ΗΠΑ δεν υπάρχει κανενός είδους διαφθορά όπως δεν υπάρχουν βέβαια και "συντεχνίες" (πλην των λόμπυ και των unions)!Για να το ξεκαθαρίσουμε : Δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός μεταξύ του μεγέθους του κράτους και του μεγέθους διαφθοράς. Η διαφθορά υπάρχει σε όλα τα μεγέθη κρατών αλλού περισσότερο , αλλού λιγότερο. ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ είναι σε κάθε περίπτωση το κρίσιμο θέμα! Και για αυτές τις δομές και την αποτελεσματικότητά τους , εδώ στην Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία κουβέντα ούτε από τους Ελληνες, ούτε απο τους ξένους σωτήρες . Και να δούμε και αν θα γίνει αφού πολλοί από αυτούς που είναι στο "τιμόνι" είναι μικρά ή μεγάλα παράγωγα διαφθοράς!
Ας κρατικοποιηθούν τα πάντα, ας κρατικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας κρατικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας κρατικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας κρατικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας κρατικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των κρατικοποιήσεων, κρατικοποιήστε τον Άνθρωπο,παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων στο κράτος. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου... Και μια και μπήκατε στον κόπο, κρατικοποιήστε Αν έγραφε αυτό πως θα σας φαινόταν;
Δεν είμαι κατά ή υπέρ του κράτους. Είμαι υπέρ του δίκαιου κράτους. Και ιστορικά έχει αποδειχτεί ότι δικαιότερο είναι το μικρότερο κράτος. Όταν αρχίσει να γιγαντώνεται ρέπει προς τη διαφθορά.
Ευφυέστατο σχόλιο. Νομίζω ότι και ο ίδιος ο Ζοζέ Σαραμάγκου έγραψε το δικό του χαζεύοντας ένα μεσημέρι στο internet, πάνω κάτω δηλαδή την ίδια λογοτεχνική αξία έχουν.
Δεν γνωρίζω τον Ζοζέ Σαραμάγκου, αλλά πολύ απλοϊκό μου φαίνεται το ποίημα του, καθώς και ο τρόπος που φαντάζομαι να χρησιμοποιήθηκε στην Μεξικάνικη βουλή. Το όλο θέμα με τις κρατικοποιήσεις/ιδιωτικοποιήσεις είναι πολύ μεγάλο για να αναλυθεί μόνο σε πέντε αράδες. Στον αντίποδα θα μπορούσα εύκολα να φανταστώ ένα αντίστοιχο ποίημα για τις κρατικοποιήσεις, την έλλειψη ανταγωνισμού, τις πελατειακές σχέσεις, τον κρατισμό, την έλλειψη ελευθερίας και άλλα τέτοια ωραία.