Ο Λεωνίδας Τραμπούκης ίδρυσε και διευθύνει το αρχιτεκτονικό γραφείο LoT στη Ν. Υόρκη, και όταν τον ρώτησα "Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον κτίριο που έχετε σχεδιάσει;"
μου απάντησε κατευθείαν:
Το πιο πρόσφατο έργο που ίσως θα είχε ενδιαφέρον να παρουσιάσουμε είναι ένα μικρό μουσείο που μόλις σχεδιάσαμε με στόχο να κτιστεί το επόμενο καλοκαίρι για ένα non profit Artist Residency στη Great Lake του Michigan στις ΗΠΑ, σε ένα ιδιόκτητο μικρό ακατοίκητο νησί.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ RABBIT ISLAND MICHIGAN, ΗΠΑ
Γνώρισα το Rob στο Lower East Side του Manhattan πριν από δύο χρόνια όταν είχε την τρελή ιδέα να αγοράσει ένα μικρό ακατοίκητο νησί δασικής έκτασης 91 στρεμμάτων στη λίμνη Superior στη χερσόνησο του Michigan από μια αγγελία στο Craigslist με στόχο να αξιοποιήσει το νησί ως μια διεθνής πλατφόρμα για την τέχνη, την αρχιτεκτονική, την οικολογία και την επιστήμη.
Το Rabbit Island είναι ένα φυσικό οικοσύστημα που ουδέποτε είχε αναπτυχθεί. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που διαρκώς αλλάζει. Το πυκνό δάσος που καλύπτει όλη του την έκταση στέκεται επάνω σε στερεό πέτρινο υπέδαφος μέσα στη μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στον κόσμο.
Με μεγάλη ευαισθησία απέναντι στο περιβάλλον και χωρίς φιλοδοξία για κερδοσκοπική επένδυση, που για τη πλειοψηφία θα ήταν προφανές, κήρυξε το νησί υπό προστασία με αυτο-περιοριστικούς όρους στη μελλοντική ανοικοδόμηση που θα επιτρέπουν μόνο ορισμένο αριθμό μικρών κτισμάτων, με φυσικά υλικά που θα προέρχονται κατα κύριο λόγο από το ίδιο το νησί.
Στο νησί συστάθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία και μετά από αρχική συλλογική χρηματοδότηση από το Kickstarter! ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Rabbit Island Artist Residency που, μέσα από διαδικασία επιλογής, υποστηρίζει καλλιτέχνες και μελετητές από όλο τον κόσμο.
Μας συνέδεσε το κοινό ενδιαφέρον για την τέχνη και την αρχιτεκτονική και με την πρόθεση να συνεισφέρουμε σε ιδέες επισκεφτήκαμε το απομακρυσμένο αυτό νησί. Γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργηθεί ένα μουσείο που θα στεγάζει ένα μικρό αριθμό αντικειμένων ως μόνιμη συλλογή, ενθύμια που ο κάθε καλλιτέχνης μέλος του προγράμματος θα αφήνει πίσω του στη φύση.
Μας ανέθεσε να σχεδιάσουμε ένα απλό κτίσμα αλλά με ισχυρή κεντρική ιδέα και με αναγκαία συνθήκη το βιοκλιματικό σχεδιασμό, καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση σε δίκτυο ύδρευσης ή ηλεκτροδότησης.
Με πηγή έμπνευσης την ανώνυμη αρχιτεκτονική της περιοχής, πρωτογενείς όγκους που στεγάζουν σταύλους ή μικρές τοπικές παραγωγές σχεδιάσαμε το μουσείο με στόχο να τοποθετηθεί ακριβώς στο γεωγραφικό κέντρο του νησιού, προσβάσιμο μόνο από τα ήδη υπάρχοντα μονοπάτια που διανοίχτηκαν με φυσικό τρόπο κατά τη διάρκεια εξερεύνησης του νησιού.
Ένας πρωτογενής όγκος τέμνεται από ένα δεύτερο που στη συνέχεια με μια απλή συνθετική χειρονομία υποβαθμίζεται για να δημιουργηθούν αυτόματα οι τρεις και μοναδικοί χώροι του μουσείου: η είσοδος και δύο αίθουσες, μία για τη μόνιμη συλλογή και μία για να στεγάσει προσωρινές εκθέσεις.
Την περασμένη άνοιξη δημοσιογράφος από τους New York Times εξέφρασε το ενδιαφέρον του να επισκεφτεί το νησί κατά τα τέλη του Ιουλίου με σκοπό να γράψει για τη δουλειά που γίνεται εκεί. Στο άρθρο του σημειώνει τη μεγάλη σημασία της πρωτοβουλίας αυτής για την καλλιτεχνική κοινότητα.
Eπισκεφτήκαμε ξανά το νησί με στόχο αυτή τη φορά να μελετήσουμε το ακριβές σημείο που θα τοποθετηθεί το μουσείο όπου και στήσαμε μια χωρική εγκατάσταση από λεπτό κόκκινο νήμα, ένα ομοίωμα του κτιρίου που θα υλοποιηθεί τον επόμενο χρόνο.
σχόλια